YÜKLENİYOR
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ÇETİN AKIN: Turgutlu’nun birçok spor branşında temsil edilmesini sağlamak, amatör sporculara destek olmak, geleceğin profesyonel sporcularını yetiştirmek amacıyla “Sporla Büyüyen Gençlik” projesini hayata geçirdik. Kadınların sporda başarılı olduğunu göstermek için Manisa’nın tek kadın basketbol takımını kurduk. Kurduğumuz kadın voleybol takımı geçtiğimiz yıl ilk kez TVF Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele etti. Kadın basketbol takımı, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi, kadın voleybol takımı da TVF Kadınlar 2. Ligi’nde ilçemizi temsil ediyor. Bağımlılıkla mücadele edebilmek, sağlıklı, düzenli ve disiplinli yaşamanın önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Turgutlu Belediyesi Dağcılık Akademisi’ni (TURBELDAK) kurduk. Pandemi döneminde vatandaşların hareketsiz kalmaması, spor yapabilmesi için sosyal medya hesaplarımız üzerinden zumba eğitimleri yayınladık.
Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?
ÇETİN AKIN: Vatandaşların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz. Beşi kırsal olmak üzere altı mahalleye spor tesisleri kazandırdık. Spor salonlarına gitme imkânı bulunmayan vatandaşlar spor tesislerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Çocukların ve gençlerin spor yapmasını önemsiyoruz. Manisa’da ilk e-spor takımını kurduk. Çocuklar ve gençler için yaz/kış spor okulları açıyoruz. Özel gereksinimli çocuklar için “Mutlu Cuma” projesini hayata geçirdik, onları sporla buluşturduk. Turgutluspor Akademi işbirliğiyle geçirdiği trafik kazasında genç yaşta hayatını kaybeden Ahmet Çalık’ın anısına U14 takımlarını kapsayan bir turnuva da düzenledik.
Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?
ÇETİN AKIN: Turgutlu’yu profesyonel ve amatör liglerde temsil eden spor kulüpleriyle, sporcularla diyalog hâlindeyiz. Amatör spor kulüplerinin maddi açıdan, malzeme ve araç temini açısından zorluk yaşadıklarını biliyoruz. Bu nedenle amatör spor kulüplerine destek oluyoruz. Örneğin, bu yıl 450.000 TL nakdi destekte, yaklaşık 500.000 TL değerinde malzeme desteğinde bulunduk. Uzmanlarla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşmeler yapıyoruz.
Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?
ÇETİN AKIN: Özellikle amatör sporculara ve spor kulüplerine sponsor bulma konusunda zorluk yaşıyoruz. Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nda belirsizlik, bilinmezlik söz konusu. İl/İlçe Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlükleri’nde bütçe sıkıntısı var, konuyla ilgili muhatap bulma açısından zorluk yaşanıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde özel birimler, kurullar oluşturulmalı. İl/İlçe Gençlik ve Spor Müdürlükleri donanımlı ve aktif olmalı. Bu önerilerimizin sorunlara çözüm olacağını düşünüyoruz.