"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin spor politikalarına ilişkin örnekler

  • 31 Ekim 2022
Dünyadan yerel yönetimlerin spor politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

ZÜRİH, İSVİÇRE

https://www.zh.ch/en/sicherheitsdirektion/sportlich.html#-464608817

Her Yaş İçin Düzenli Egzersiz Programları

Birçok insan için egzersiz, iş-yaşam dengesi sağlamada önemli bir rol oynuyor. Egzersiz, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri. Ayrıca spor, toplumun farklı üyelerini bir araya getirmenin bir yolu. Zürih Belediyesi, vatandaşların düzenli egzersiz yapmasını ve aktif bir yaşam sürmesini istiyor.

Spor Ofisi

Spor Ofisi, belediyenin spor hizmetlerinden sorumlu. Zürih Belediyesi, fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için birçok yöntem uyguluyor:

●    Kentlerde, belediyelerde ve spor kulüplerinde sporun tanıtımı için ideal koşulların oluşturulması,
●    En önemli spor tanıtım programı olan Jugend+Sport’un (Genç+Spor) belediye düzeyinde uygulanması,
●    Her yıl 30’dan fazla gençlik kampının düzenlenmesi,
●    Yerel ortaklarla işbirliği ve spor festivaline ev sahipliği yapılması,
●    Belediye Spor Fonu’ndan alınan fonun spor etkinliklerinin tanıtımı için de kullanılması.

Sportzentrum Kerenzerberg (Kerenzerberg Spor Merkezi)

Zürih Belediyesi, kendi spor merkezine sahip olan tek belediye, Zürcher Kantonalverband für Sport (Zürih Kanton Sporları Derneği) ve Kerenzerberg Spor Merkezi’ni işletiyor. Kerenzerberg Spor Merkezi, 130.000 metrekarelik bir alanda farklı spor branşları için ideal antrenman koşulları ve olanakları sunuyor.

Zürcher Kantonalverband für Sport-ZKS (Zürih Belediye Spor Derneği)

ZKS, 2.300 kulüp ve 120.000’i 20 yaşın altındaki gençler olmak üzere 378.000’den fazla üyeyle Zürih’teki 64’den fazla spor federasyonunu yöneten bir kuruluş. ZKS, gönüllü çalışmaya, kitle sporlarının toplumsal, ekonomik ve sosyal olarak tanınmasına önem veriyor, spor, siyaset ve ekonomi alanlarında üyelerinin çıkarlarını savunuyor.

HELSİNKİ, FİNLANDİYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/discover-all-of-helsinki-s-sports-opportunities-with-the-city-s-new-telephone-service-6967?trans=en-US

Yeni telefon hizmetiyle Helsinki’nin spor fırsatlarını keşfetmek mümkün. Yerel yönetim tarafından başlatılan hizmet, kentteki herkesin farklı spor branşları ve aktiviteler hakkında ek bilgi almasını sağlıyor. Helsinki’deki spor hizmetleri, vatandaşlara hareketlilik fırsatı konusunda bilgi ve destek veriyor. Bu kapsamda teşvik edici yeni bir telefon hizmeti olan Liikuntaluuri açıldı. Hizmet sayesinde vatandaşlar bir spor uzmanından yardım ve destek alabiliyor.

Kent sakinleri, Liikuntaluuri hizmetiyle spor servislerini daha iyi öğrenebiliyor ve kendi başlarına yola çıkabiliyor, rehberli egzersiz, egzersize başlama, uygun bir egzersiz şekli bulma, egzersiz önerileri, kentin iç ve dış mekân egzersiz olanakları ile ilgili sorulara yanıt alabiliyor. Belediye Spor Hizmetleri Müdürü Tuuli Salospohja; “Yeni ve ücretsiz uygulama Liikuntaluuri, spor tavsiyelerini, müşteri rehberliğini ve hizmet üretimini iyileştirecek. Hizmet ayrıca kendi spor hizmetlerimize başvurma eşiğini düşürmeyi de hedefliyor. Liikuntaluuri’nin yardımıyla kent sakinlerinin mümkün olduğunca kolay hareket etmek için yeni ve uygun yollar bulmasına yardımcı olmak istiyoruz,” diyor.

MADRİD, İSPANYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/madrid-brings-back-and-expands-its-cube-gym-concept-10796

Madrid, “Küp Spor Salonu” konseptini geri getiriyor ve konsepti genişletiyor. Küp benzeri bir gemi konteynerinde toplanabilen portatif spor salonu Cubo Gym Madrid (Küp Spor Salonu), 2021 yılında başarılı bir denemenin ardından Madrid’e geri döndü. Başlangıçta üç Küp Spor Salonu, üç farklı yerde faaliyet gösterdi: El Retiro Parkı, Madrid Río ve El Cañaveral Parkı. Bu küplerden 25 tane daha kurulacak ve kent sakinlerine açık havada kaliteli fitness yapma imkânı sunulacak.

Madrid Belediyesi’ne gelen spor delegesi Sofia Miranda, Covid-19 salgını sırasında açık havada spor yapmanın önemini göz önünde bulundurarak, “Bu aktivitenin genişletilmesiyle sporu Madrid sakinlerine yaklaştırmaya ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için kentimizin parklarına götürmeye devam ediyoruz,” dedi.

Kentsel Tarzda Doğa Sporları

Cubo Gym Madrid, portatif spor salonunda gerçekleştirilen fonksiyonel egzersiz ve spor eğitim hizmetidir. Antrenmanlar için gerekli her şeyle birlikte spor salonuna dönüştürülmüş, ihtiyaca göre farklı noktalara planlı bir şekilde taşınacak şekilde tasarlanmış, uyarlanmış ve modifiye edilmiş gemi kargo konteynerleri belediye ekipleri tarafından farklı farklı yerlerine yerleştiriliyor. Sofia Miranda, sporda sürdürülebilirliğe bağlı olarak konteynerlerin güneş panelleriyle donatıldığını da açıkladı. Bu sayede konteynerler kendi enerjisini üretiyor. Cubo Gym Madrid’de, pazartesiden pazara, seans başına bir saat süren yönlendirilmiş fonksiyonel antrenmanlar yapılıyor. Cubo Gym Madrid, 20 kişi kapasiteli, 15 yaş üstü herkes tarafından kullanılabiliyor. Cubo Gym Madrid’den eğitim grupları da yararlanabiliyor, ücretsiz eğitim hizmeti alınabiliyor. “Madrid Móvil” uygulamasından veya belediye web sitesindeki spor bölümünden rezervasyon yapılabiliyor.

HOLLANDA

https://www.government.nl/topics/sports/sport-and-physical-activity-close-to-home

Hollanda hükümeti, spor değerlerine saygı duyan, herkesin sağlıklı ve aktif bir yaşam sürme şansına sahip olduğu bir toplumu teşvik ediyor. Temel amaçlardan biri, özellikle düşük gelirli ailelerde büyüyen çocuklara sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak. Hükümet, vatandaşların evlerine yakın spor tesisleri yaparak veya fiziksel aktiviteyi iş/okul hayatıyla birleştirmeyi kolaylaştırarak aktif ve sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesini hedefliyor. Bu amaçla hükümet tarafından bir program oluşturuldu. Programın üç ana maddesi şu şekilde:

1.    Spor hizmetlerinden sorumlu olan kişiler ve kurumlar, her yaştan insanı spor yapmaya veya fiziksel olarak daha aktif olmaya motive etmekle görevlendiriliyor. Bu kişiler ve kurumlar sadece spor sektöründe değil, aynı zamanda sosyal yaşamda da hizmet veriyor. Vatandaşları spor yapmaya teşvik edecek kişiler ve kurumlar için belediye yetkililerine ekstra fon sağlanıyor. Belediyeler de kendi öz kaynaklarından bu hizmete katkıda bulunuyor.

2. Spora teşvik hibeleri, spor kulüpleri, fitness merkezleri ve diğer spor sağlayıcılarının yerleşik veya düşük katılımlı gruplar için aktivite programları oluşturması için kullanılıyor. Temel gereklilik, okullar, bakım kurumları, çocuk bakım merkezleri ve iş dünyası gibi yerel mahalle ortaklarıyla birlikte çalışmaları. Projeler, üç hedef gruptan birine yönelik: Yerleşik insanlar, aşırı kilolu çocuklar ve düşük gelirli mahallelerdeki gençler. Azami hibe süresi iki yıl. Bu süreden sonra faaliyetler, devlet finansmanı olmadan devam edecek şekilde planlanıyor.

3.    Belediye yetkilileri ve spor sağlayıcıları, bilgi paylaşmak için bölgesel toplantılar ve ulusal düzeyde yıllık uzmanlık günü gibi etkinlikler düzenliyor, insanları fiziksel açıdan daha aktif olmaya motive ediyor. Hükümet, programdaki faaliyetler hakkında spor sektörüyle, belediye yetkilileriyle anlaşmalar yapıyor.

Dar Gelirli Aileler İçin Gençlik Spor Fonu

Gençlik Spor Fonu’nun amacı, dar gelirli ailelerde büyüyen çocuklar da dahil olmak üzere herkesin aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi. Hükümet bunu mümkün kılmak için bir spor kulübüne katılmak isteyen ancak üyelik ücretini karşılayamayan çocuklara yardım eden Gençlik Spor Fonu’nu destekliyor.

Spor ve Okul

Spor sadece çocukların sağlığını değil, sosyal gelişimini de olumlu etkiliyor. Hükümet, okulların sporu, fiziksel aktiviteyi ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmesini istiyor.

Açık Hava Etkinlikleri

Bisiklet yolları ve oyun alanları, açık hava aktivitelerini daha güvenli ve daha eğlenceli hâle getiriyor. Belediye yetkilileri, bu tesislerin bakımından, erişilebilir ve güvenli olmasını sağlamaktan sorumludur. Hükümet, iyi uygulama örneklerini topluyor, yaygınlaştırıyor ve belediye yetkililerini destekliyor.


Önerilen Haberler