"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Spora yönelik her çalışmaya destek oluyoruz”

  • 31 Ekim 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Hatay’ı spor kenti yapmak için emek verdik. Bu emeğin karşılığını yalnızca başarı elde eden kulüp sporcularıyla değil, aynı zamanda tesislerimizde sporun çeşitli dallarıyla ilgilenen çocukların ve gençlerin sağlıklı yaşama attıkları adımla alıyoruz. Türkiye’nin en büyük ikinci spor kompleksi olma özelliği taşıyan Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’ni hizmete sunduk. Tesisi, 26 farklı branşta spor yapmaya elverişli şekilde tasarlayıp inşa ettik. Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi, engelli bireylerin herhangi bir zorluk yaşamadan spor yapabileceği örnek bir tesis. Yüzmeden masa tenisine, okçuluktan jimnastiğe kadar birçok alanda spor yapılabilen tesiste, ulusal/uluslararası müsabakalara ve turnuvalara ev sahipliği yaptık. Bunlardan en önemlisi, her yıl düzenlediğimiz Dünya Aba Güreşi Şampiyonası. Ayrıca sorumluluğumuzda olan parklara spor aletleri ve oyun grupları yerleştirdik.

“Karlısu Göleti Su ve Macera Parkı” projesini 2018 yılında hayata geçirdik. Su sporları yapılabilecek şekilde göleti yeniden düzenledik, çevre düzenlemesi yaptık, kullanışlı bahçe mobilyalarıyla kentimize yeni bir mesire alanı kazandırdık. Vatandaşlara yürüyüş yapma ve su sporlarıyla ilgilenme imkânı da sağladık. Hatay Büyükşehir Belediyespor bünyesindeki 13 takım Süper Lig’de mücadele ediyor. Bu bizim için gurur kaynağı. Ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan ve başarı iddiasından uzaklaşan Hatayspor’a destek verdik, Hatayspor’un Süper Lig’e yükselmesine vesile olduk. Hatay Büyükşehir Belediyespor Kadın Basketbol Takımı, 2016 ve 2018 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı, kentimize büyük bir gurur yaşattı.  

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Yaptığımız her çalışmada dezavantajlı grupları göz önünde bulunduruyoruz, kamusal alanları onların kullanımına uygun olacak şekilde düzenliyoruz. Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi başta olmak üzere tüm spor alanlarını, parkları ve bahçeleri, dezavantajlı bireylerin yaşayabileceği zorlukları öngörerek tasarladık. Sporun önündeki engelleri de kaldırıyoruz. Çocukların ve gençlerin yaşamları boyunca spor yapmalarına vesile olmanın yanı sıra yaz kurslarıyla, bu kursların ardından düzenlediğimiz müsabakalarla sporu yaşam biçimi hâline getirmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Spor kulüplerindeki çocuklar ve gençler, ulusal/uluslararası müsabakalara katılıyor, sporun her alanında kentimizi temsil etmek için çaba harcıyor. Spor için harcanan bu çaba, çocukları ve gençleri yaşama hazırlamanın en doğru yolu.

EXPO 2021 kapsamında çocukların ve gençlerin zihinsel, fiziksel, bedensel gelişimini destekleyecek alanlar da oluşturduk. Oyun alanında, survivor parkuru, salto trambolin, dikey tırmanış duvarı gibi bölümler bulunuyor. EXPO 2021 Hatay’ı ziyaret eden çocuklar ve gençler hem eğleniyor hem de spor yapabiliyor.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Spora yönelik her çalışmaya destek oluyoruz. Hatayspor’u destekledik ve Süper Lig’e yükselmesini sağladık. Hatayspor, yönetici ve oyuncu kadrosuyla, başarılarıyla adından söz ettiriyor. Amatör spor kulüplerine de her konuda destek oluyoruz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’yle, çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Gelecek nesillerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması için ortak akılla hareket ediyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Az maliyetle çok iş yapmak için imkânlarımızı zorluyoruz. Sponsorlu anlaşmalarında sporculara, takımlara ve amatör kulüplere kaynak yaratıyoruz. Bu nedenle Hatayspor ve Hatay Büyükşehir Belediyespor ekonomik açıdan zorluk yaşamıyor.


Önerilen Haberler