"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Soyer: “Spor yapma kültürünü yaygınlaştırıyoruz”

  • 31 Ekim 2022
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
 
TUNÇ SOYER:
İzmirlilerin aktif ve sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu kapsamda 7’den 70’e tüm İzmirliler için birçok projeyi hayata geçirdik. Bu konudaki en büyük destekçimiz, Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün spor okullarında, 17 tesiste, 27 farklı branşta 100’den fazla eğitmenle 2022 yılının sonuna kadar 75.000 öğrenciye spor eğitimi vereceğimizi öngörüyoruz. 2023 yılı için hedefimiz, 100.000’den fazla çocuğa spor eğitimi vermek. Sportif yetenek ölçümlerine önem veriyoruz. 8-10 yaş grubu çocuklar için sportif yetenek ölçümünü ücretsiz yapıyoruz. Bu sayede spora başlama yaşındaki çocukların sportif eğilimi ve kabiliyeti değerlendiriliyor, başarılı olabilecekleri spor branşlarına yönlendirilmeleri sağlanıyor. Kentimizde düzenlenen büyük organizasyonların spor yapma kültürünü yaygınlaştırma açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Pandemiye rağmen son üç buçuk yılda on uluslararası organizasyon düzenledik, üç uluslararası organizasyona da destek verdik. 2022 yılının sonuna kadar dört uluslararası organizasyon yapmayı, üç önemli uluslararası organizasyona destek olmayı hedefliyoruz. 2022 yılında üçüncüsü koşulan Uluslararası İzmir Maratonu, kentimizde gerçekleştirdiğimiz en önemli sportif organizasyon. 2027 Akdeniz Plaj Oyunları, 2029 Dünya Plaj Oyunları ve 2031 Avrupa Gençlik Oyunları’nı İzmir’de yapabilmeyi amaçlıyoruz. İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı tüm ilk ve orta dereceli devlet okullarına son üç yılda 8 milyon TL’lik spor malzemesi desteği verdik. 2023 yılında malzeme desteği tutarını 20 milyon TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Kısıtlı olanaklara rağmen su sporlarında başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Buna en güzel örnek, kulübümüzün su topu takımlarının kazandığı kupalar. Su topu takımlarımız, 2021 yılında Büyük Kadınlar Türkiye Kupası, U-17 Kadınlar Federasyon Kupası ve U-17 Erkekler Federasyon Kupası’nda şampiyonluğa ulaştı. Bu yıl, U19 Kadın Takımı Türkiye şampiyonu oldu. Sabit havuzlar ve sayısını artırdığımız portatif havuzlarla her yıl daha fazla çocuğa yüzme eğitimi veriyoruz. Son iki yılda yüzme eğitimi verdiğimiz çocuk sayısı 39.000’e yaklaştı. 23 Ekim’de Urla’da yapılan 100. Yıl Kurtuluş Açık Su Yüzme Yarışı’na yaklaşık 300 sporcu katıldı. En önemli hedeflerimizden biri, Çeşme ve Sakız Adası arasında geleneksel hâle getirmeyi planladığımız açık su yüzme yarışı düzenlemek.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

TUNÇ SOYER:
Engelli spor branşları açısından İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün, Türkiye’nin en büyük spor kulübü olduğunu söylemek mümkün. Toplam 13 engelli branşında 112 engelli sporcuyla faaliyet gösteriyoruz. Engelli spor branşlarından bazılarında yarışmacı takım kimliğimiz de var. Ayrıca spor okullarımız bünyesinde engelli vatandaşlar için kurslar, buz sporları salonunda da her perşembe engelli çocuklar için özel seanslar düzenliyoruz. Belediyemizin spor tesislerinin engelli vatandaşların kullanımına uygun olduğunu belirten “kırmızı bayrak” etiketi tüm spor tesislerimizde var. Engelli ve engelsiz gençlerin bir arada spor yapabilmesini hedefleyen E-spor Projesi’yle, Engelsiz Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandık. E-spor, ekonomiye katkısının yanı sıra fiziksel engelli bireylere kendilerini rahatlıkla ifade edebilme olanağı sunuyor. Spor zekâsını sanal ortamda kullanabilmeleri amacıyla fiziksel engelli bireylerden oluşan simülasyon oyunu takımı ve e-spor okulları kurmayı hedefliyoruz. 2022 yılında dezavantajlı 11 mahallede, 10 branşta (voleybol, basketbol, yüzme, judo vb.) toplam 17.690 çocuğa eğitim verdik.  Ayrıca  Roman Eylem Planı Projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen Buca, Göksu Mahallesi’ndeki yaklaşık 200 çocuğa basketbol, futbol, halk oyunları ve yüzme branşlarında eğitimler verildi.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

TUNÇ SOYER:
Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na üye olan, başvuru şartlarını yerine getiren kulüplere her yıl nakdi ve ayni destekte bulunuyoruz. Bu sayede İzmir genelindeki yaklaşık 300 amatör spor kulübüne kaynak yaratıyoruz. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na son üç buçuk yılda toplam 4.25 milyon TL tutarında ayni ve 9.4 milyon TL tutarında nakdi yardımda bulunduk. 2023 yılında hedeflediğimiz tutar, 12 milyon TL. Talep eden spor kulüplerine ve okullara antrenman yapabilmeleri için salon, saha tahsis ediyoruz. Antrenman ve resmî müsabakaları için engelli spor kulüplerine salon tahsis ediyor, deplasman müsabakaları için federasyonlar tarafından belirlenen yol harcırahı veriyoruz. Yılın belli dönemlerinde sporcular için planladığımız eğitimler ve bazı etkinlikler için üniversitelerin spor bilimleri fakültelerinin hocalarından destek alıyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?
        
TUNÇ SOYER:
İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün okullar için ayırdığı spor bütçesi yetersiz olduğu için okullara nakdi ve ayni destekte bulunuyoruz. Özellikle yeni hazırlanan imar planlarında spor alanları artırılmalı. Bu, sportif gelişim açısından gerekli. Yedi-sekiz ay açık alanda spor yapmaya uygun bir iklime sahip olan İzmir’de sadece kapalı spor alanlarının değil, açık spor alanlarının da planlanması önem taşıyor. Bir kentte spor kültürünün yerleşmesi için ebeveynlerin de spor yapması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu kapsamdaki faaliyetlerimizi artıracağız.


Önerilen Haberler