"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Tekirdağ’ın ihtiyaçları doğrultusunda projeler üretiyoruz”

  • 14 Kasım 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

KADİR ALBAYRAK:
“İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunda, “Eşitsizliklerin Azaltılması”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Güvenli Şehir”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Nitelikli Eğitim”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinde yer alıyoruz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

KADİR ALBAYRAK:
Göreve başladığımızda kentimizin güçlü ve zayıf yönlerini belirledik, sorunları çözmek ve ihtiyaçları karşılamak amacıyla eylem planı oluşturduk. Tekirdağ’ın daha yaşanabilir bir kent olması için beş temel vizyon (sanayi, tarım ve hayvancılık, lojistik, turizm ve üniversite) oluşturduk. Tekirdağ, güçlü ekonomisiyle, istihdam olanaklarıyla gelişen ve büyüyen bir kent. “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” raporunda, Tekirdağ’ın insani gelişme düzeyini olumlu etkileyen alt bileşenin “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” olduğu belirtilmiştir. Doğru bir tespitte bulunulduğu kanaatindeyiz. Yenilikçi bir anlayışla kente değer katan projeler ürettiğimiz, altyapıya ilişkin çalışmalara önemli yatırımlar yaptığımızı belirtmek isterim. Raporda, Tekirdağ’ın büyükşehirler ortalamasına yakın değerler aldığı bileşenlerin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Güvenli Şehir” belirtilmiştir.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksini kapsayan birçok sosyal projeyi hayata geçirdik.  Kadını ve aile kurumunu güçlendirmek amacıyla Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde Kadın Danışma Merkezleri’ni hizmete sunduk. Kadınların çalışma hayatına katılmasına imkân tanımak amacıyla belediyemizin meslek edindirme kursları bünyesinde mesleki beceri ve yetkinlik kazandırmaya yönelik eğitimler veriyoruz. Kadın çiftçilere destek oluyoruz, her yıl Dünya Kadın Çiftçiler Şenliği düzenliyoruz.

“Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam” endeksi kapsamında yaptığımız çalışmalar şunlardır: İki adet hasta nakil ambulansıyla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Engelli vatandaşların Trakya Bölgesi’ndeki sağlık kuruluşlarına ulaşımını sağlıyoruz. Yeni nesile sütü sevdirmek ve bu sayede sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Süt Şenliği” düzenliyoruz. Vatandaşlara temel ilkyardım eğitimleri veriyor, şeker/tansiyon ölçümü ve kanser taraması yapıyoruz. Madde bağımlılığının önüne geçmek amacıyla eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Belediyemizin zabıta ekipleri aracılığıyla gıda ve yemek sektöründe faaliyet gösteren işyerlerini düzenli olarak denetliyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Malkara Çavuşköy Et Kombinası ve mezbahalar, İSO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ne uygun olarak hizmet veriyor. Hal hizmetlerinin sağlıklı ve hijyenik koşullarda yürütülmesi amacıyla Süleymanpaşa Sebze Meyve Toptancı Hali’yle Süleymanpaşa Su Ürünleri Hali’ni esnafın hizmetine sunduk. Çölyak hastalarına glutensiz gıda yardımında bulunuyoruz. Sivrisinek başta olmak üzere halk sağlığını tehdit eden zararlılarla mücadele ediyor, jit alanlarında vektörel ilaçlama faaliyetleri yürütüyoruz. Pandemi sürecinde hastalığın yayılmasını önlemeye ve ihtiyaç sahipleri vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik etkin çalışmalar yürüttük. Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek, kent yaşamına değer katacak projeleri hayata geçirdik.

“Kaliteli Yaşam” endeksinde değerlendirdiğimiz önemli konulardan biri, şehiriçi ulaşımdır. Yol yapım, kavşak düzenleme, üst geçit ve bisiklet yolu yapımı gibi çalışmalarımızla kaliteli ve güvenli ulaşımı hedefledik. Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde toplu ulaşım hizmetini modern, klimalı ve engelsiz araçlarla gerçekleştiriyoruz. Tekirdağ Toplu Ulaşım Sistemi’ne (TETUS) dahil ettiğimiz özel otobüs ve minibüslerin de kaliteli toplu ulaşım hizmeti standardına yükseltilmesini sağladık. Öte yandan, sahil düzenleme çalışmaları yaptık, kentimize parklar ve mesire alanları kazandırdık. Sağlıklı ve kaliteli yaşamın temel unsurlarından biri olan spor alanında da yatırımlar yaptık, kapalı spor salonları, halı sahalar ve yarı olimpik yüzme havuzu açtık.

“İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksi dahilinde ekonomik kalkınmayı, tarım ve hayvancılığı destekledik. Tarımsal altyapıyı güçlendiriyor, tarım ürünlerinin çeşitliliğini, verimliliğini ve kârlılığını artırıyoruz. Meslek odalarıyla işbirliği yapıyoruz, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’yla ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalarla kentimizi yurtdışında tanıtıyoruz. 2018 yılında kentimizdeki sanayi kuruluşlarının yer aldığı bilgileri derledik, “Tekirdağ Sanayi Envanteri” adı altında kitaplaştırdık. Tekirdağ turizmini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Kentimize yurtiçinden ve yurtdışından daha fazla turist gelmesi amacıyla tanıtım faaliyetleri yürütüyor, kültür varlıklarını restore ederek turizme kazandırıyor, turistleri bilgilendirmeye yönelik tanıtım materyalleri hazırlıyor ve kırsal mahalleleri turizme açıyoruz.

“Güvenli Şehir” endeksinin kapsamına giren çalışmalarımızla vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamayı hedefledik. Yangınlara ve doğal afetlere etkin şekilde müdahale etmek amacıyla belediyemizin itfaiyesini modernleştirdik. Ayrıca gönüllü itfaiyecilik uygulamasını hayata geçirdik. Tekirdağ’ın deprem kenti olduğu gerçeğinden hareketle doğal afetlere yönelik faaliyetler yürütüyoruz, eğitimler veriyoruz.

“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksleri, Tekirdağ’ın insani gelişme düzeyini negatif açıdan etkileyen bileşenler olarak tanımlanmıştır.

“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” endeksi kapsamındaki hizmetlerimiz, altyapı, üstyapı, ulaşım, yeşil alanlar ve sosyal belediyecilik projeleridir. Yeni yerleşim alanlarına hızlı bir şekilde hizmet götürerek kentsel büyümeye yön veriyoruz.

“Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” endeksi de etkin şekilde çalışma yürüttüğümüz bir alan. Hızlı nüfus artışı ve plansız sanayileşme, çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor, enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç artıyor. Denizlerde evsel atık sulardan kaynaklanan kirliliğin önüne geçmek amacıyla Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’yle Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni faaliyete geçtik. Hâlihazırda faaliyette olan diğer atık su arıtma tesislerini modernize ettik, büyüktük ve kapasitelerini artırdık. Tekirdağ genelinde vahşi depolama faaliyetlerine son verdik, Entegre Evsel Katı Atık Sistemi’ni uygulamaya geçirdik. Böylece çevre kirliliğinin önüne geçtik ve çöplerden elektrik enerjisi üretmeye başladık.

“Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksi, en fazla yatırım yaptığımız alanlar arasındadır. Yoğun göç ve hızlı nüfus artışı nedeniyle kentimizdeki okullar yetersiz kaldı, yeni okullara ihtiyaç duyuldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeterli bütçesi olmadığı için bahisle okul yapılması istemiyle belediyemizden talepte bulunulması üzerine belediye meclisimizin oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda “11 İlçeye 11 Okul” projesini hayata geçirdik. Üniversite öğrenimi görmek için Tekirdağ’a gelen öğrencilere barınma imkânı sunduk. Pandemi sürecinde dar gelirli ailelerinin çocuklarının EBA destek ünitelerimizde uzaktan eğitimden yararlanmasını sağladık.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

KADİR ALBAYRAK:
Önümüzdeki süreçte, dünyadaki ve ülkemizdeki güncel uygulamaları yakından takip etmeyi, hizmetlerimizi iyileştirmeyi, deneyimlerimizi yüksek kalite standartlarına dönüştürmeyi, kentimizin tüm sorunlarını çözmeyi, vatandaşların yaşamaktan mutluluk duyduğu bir kent olmayı hedefliyoruz. Devam eden projelerimizi en kısa sürede tamamlamak istiyoruz. Daha yaşanabilir bir kent, temiz bir çevre, üretimle güçlenen ekonomi, verimli tarımsal üretim ve gelişmiş turizm hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

KADİR ALBAYRAK:
Rapordaki endeks sonuçlarına göre, görevlerimizi ve sorumluluklarımızı yerine getirmenin yanı sıra eğitim başta olmak üzere birçok alanda çalışmalar yaptığımız görülüyor. Önümüzdeki süreçte de kentimizin sorunlarını çözmeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Bu noktada devlet yatırımlarının önemine dikkat çekmek istiyorum. Tekirdağ, en fazla vergi veren kentler sıralamasında ilk onda yer aldığı hâlde kişi başına düşen devlet yatırımları sıralamasında son sıralarda bulunuyor. Devlet yatırımlarının yetersizliği, belediyemize daha fazla sorumluluk yüklüyor. Bayındırlık, ulaşım, eğitim, sağlık, spor, kültür, sosyal hizmetler, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda ilgili bakanlıkların Tekirdağ’a daha fazla bütçe ayırması ve yatırım yapması gerekiyor.


Önerilen Haberler