"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ayhan: “Sinop’un geleceği için çalışıyoruz”

  • 14 Kasım 2022
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

BARIŞ AYHAN:
“İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” raporuna göre il belediyesi kategorisindeyiz. Alt endekslere ait verilere baktığımızda, kentimizin çoğunlukla ortalama ve ortalamanın üzerinde sonuçlar elde ettiğini görüyoruz.  Kısmen ortalamanın altında değerlere de sahibiz. Fakat alt endekslerde kentimizle bağdaşmayan birkaç değer gözümüze çarpıyor. Yapılan araştırmalara göre, kadınların kendilerini en güçlü hissettiği kentlerin başında Sinop geliyor. Kadınların iş hayatına katılımının oldukça yüksek olduğu kentimizde, rapora göre ortalamanın altında kaldığımız “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” endeks değerinin ortalamanın üzerinde olmasını beklerdik.  Sinop, TÜİK verilerine göre üst üste “En Mutlu İl” seçildi. Bu bağlamda “Güvenli Şehir” endeksinde de ortalama değerin üzerinde olmamız gerekiyor. Diğer illerle kıyaslandığında hırsızlık vakalarının bile en az yaşandığı kentlerden biriyiz,  Sinop’ta insanlar kendilerini güvende hissediyor.
      
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

BARIŞ AYHAN:
Göreve geldiğimiz günden bu yana hedeflerimizi yeni nesil sosyal demokrat belediyecilik anlayışı doğrultusunda güncelliyoruz. Amacımız, barışın hâkim olduğu, kendi kendine yeten bir kent yaratmak. Sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurumlarının, muhtarların, yerel yöneticilerin ve vatandaşların yönetime katılmasını önemsiyoruz. Sinop’ta sosyal yaşamın dinamiklerini korumak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Sinop’un emekçi kadınlarıyla birlikte Sınırlı Sorumlu Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni hayata geçirdik. Bu sayede üreten kadınların ürünlerini sergileyebileceği bir pazar yaratıyoruz, Sinop’un kültürel değerlerini yaşatıyoruz ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Kooperatifimizin ürettiği ürünleri gittiğimiz fuarlarda sergiliyor, Sinop’un ismini farklı alanlarda da duyuruyoruz. Yeşil bir gelecek için “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” endeksine önem veriyoruz. Belediyemizin Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde çöpten elektrik üretiyoruz. Sinop merkezin, Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerinin çöplerinin toplandığı tesiste günde ortalama 110-117 ton arasında çöp düzenli depolanıyor ve bertaraf işlemi yapılıyor.  Tesisin planlanan kurulum gücü 1,4 megawatt. İlk etapta saatte 350-450 kWh enerji üretilmesi planlanıyor. Tesiste yıllık yaklaşık 4.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yaklaşık 15.000.000,00 TL’lik yatırımla inşa edilen tesis, tüm etapları işler duruma getirildiğinde 2.500 evin elektrik gereksinimini karşılayacak. Sinop Sahil Belediyeleri Birliği Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’yle karbondioksit gazından 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkileri elektrik enerjisine dönüştürülerek ortadan kaldırılacak, insan ve çevre sağlığı korunacak. Yıllık 3.2 milyon metreküplük metan gazının da doğaya salımı engellenecek. Depolama ve bertaraf işlemleri mali yükümlülük getirmeyeceği gibi, tesiste üretilen elektrik enerjisinin satışından pay alarak gelir elde edilecek. Çöp sahasından gazın çekilmesiyle birlikte biyolojik çürüme hızlanacak, çöp döküm sahasının ömrü uzayacak. Yaklaşık 10 yılda dolması planlanan alanın ömrünün 14 yıla kadar uzayacağı öngörülüyor.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

BARIŞ AYHAN:
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin önemli limanlarından biri olan, üç tarafı denizle çevrili kentimizde, Sinop Valiliği, KUZKA, TSO ve AB işbirliğiyle aynı anda 3.000 ton işlenmiş balığın muhafaza edilebileceği balık işleme ve paketleme tesisini kuracağız. Bu sayede hem Sinoplu vatandaşlara istihdam sağlayacağız hem de Sinop’ta balıkçılığa katma değer kazandıracağız. Kooperatifleşmeyi kent geneline yaymayı, üreten ve büyüyen bir kent olmayı hedefliyoruz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

BARIŞ AYHAN:
Rapordaki endekslere göre ortalama ve ortalamaya yakın değerler üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ortalama altında görülen toplumsal cinsiyet eşitliği için bir kez daha söylemek istiyoruz ki, yapılan araştırmalara göre, kadınların kendilerini en güçlü hissettiği kentlerin başında Sinop geliyor. Kadınların istihdama daha fazla katılabildiği, kendilerini daha özgür hissedebildiği bir kent olma anlayışıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  Çağdaş kentin çağdaş yarınlarına ulaşmak amacıyla tüm kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, kadınlarla, çocuklarla birlikte Sinop için çalışacağız.


Önerilen Haberler