YÜKLENİYOR
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
SELAHATTİN EKİCİOĞLU: “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunda, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma” ana endeksiyle “Eşitsizliklerin Azaltılması”, “Güvenli Şehir”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Nitelikli Eğitim”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinin göstergelerinde yer alıyoruz.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Kentimizle ilgili yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, kimi zaman muhtarları da işin içine katarak, yüz yüze görüşmeler yapıyoruz, anketler hazırlıyoruz, kentimizin tüm bileşenleriyle fikir alışverişinde bulunuyoruz, vatandaşların karar alma süreçlerine katılmasını sağlıyoruz. İnsan odaklı projelerin hayata geçirilmesi, yapılacak çalışmaların sahiplenilmesi için bu yöntemi önemsiyoruz.
Merkezî yönetimin ve yerel yönetimlerin, insani gelişme vizyonunu ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını benimsemesi, bu süreci önemsemesi, buna uygun projeleri hayata geçirmesi, toplumsal gelişmenin de bir parçası.
Özetle, insani gelişmenin ve sürdürülebilir kalkınmanın önem kazanması, bu doğrultuda yapılan çalışmaların sahiplenilmesi için vatandaşların bilgilendirilmesi ve karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerekiyor.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Çalışmadaki genel endekse bakıldığında ortalama bir değere sahip olan Kırşehir, “Güvenli Şehir” endeksinde başarılı bir performansla ikinci sırada yer alıyor. “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” endeksindeki kentler arasında ortalamanın üstünde, “Nitelikli Eğitim” endeksinde ise, ortalamaya yakın bir konumda bulunuyor. Hedefimiz, kentimizin başarı grafiğini yükseltmek. Ortalama ve ortalamaya yakın endekslerle ilgili de yapılan çalışmalar ışığında ortak aklı önemseyen, katılımcı ve sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek için çalışmaya devam edeceğiz.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Kırşehir’in il bazında ortalamanın altında kalan endeks sonuçları kapsamında projeler ve uygulama çalışmaları yapmayı, mevcut projeleri de güçlendirmeyi amaçlıyoruz. “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksinde istihdam yaratan, yerel kültürü teşvik eden sürdürülebilir turizmin desteklenmesi için politikalar oluşturmayı ve bu politikaları uygulamayı hedefliyoruz. Lavanta bahçesi, yöresel ürünler sergi ve satış yeri vb. alanlarla turizme katkıda bulunacağız.
İnsani gelişme için “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” endeksi en temel alt bileşenlerdendir. Her yaştan vatandaşın sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için spor alanlarının sayısının artırılması, çevre temizliğinin geliştirilmesi amacıyla belli aralıklarla kampanyalar düzenliyoruz ve farkındalık eylemleri yapıyoruz. “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı Bileşeni” endeksi kapsamında, merkezî yönetimin sorumluluğunda olmasına rağmen bölgesel ve sınırlararası altyapıyı kapsayan kaliteli, güvenilir, sürdürülebilir, dayanıklı altyapıların oluşturulması için işbirliğini önemsiyoruz. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksi dahilindeki süreç ülkemiz açısından da oldukça önemli. Yaptığımız çalışmalarda ve hayata geçirdiğimiz projelerde dezavantajlı gruplar başta olmak üzere kadınları ve kız çocuklarını ön planda tutuyoruz, olumsuzlukların ortadan kaldırılmasını, kadınların kamusal alanlarla diğer alanlara katılımının sağlanmasını ve güvence altına alınmasını önemsiyoruz. Belediyemizin halk otobüslerinde altı kadın şoför çalışıyor ve rol model oluşturuyor. Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatta karar alma süreçlerine katılmasına, kadınlara eşit fırsatlar tanınmasına önem veriyoruz. “Kadın Emek Pazarı” kurduk, kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması için her konuda onlara destek oluyoruz.