"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercengiz: “Burdur’u geliştirecek çalışmalara öncelik veriyoruz”

  • 14 Kasım 2022
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunda yer aldığımız endeksler:

•    “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma”, (20. sıra, 49.76) 
•    “Eşitsizliklerin Azaltılması”, (33. sıra, 44.13)
•    “Güvenli Şehir”, (27. sıra, 78.46)
•    “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, (11. sıra, 44.76)
•    “Nitelikli Eğitim”, (5. sıra, 61.87)
•    “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, (46. sıra, 48.44)
•    “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, (32. sıra, 32.13)
•    “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, (31. sıra, 41.14)
•    “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, (29. sıra, 48.06)
•    “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, (31. sıra, 49.14)

“Nitelikli Eğitim”, Burdur’un en yüksek endeks skoruna sahip olduğu alandır. Burdur’un insani gelişme alt bileşenleri açısından ortalama üstünde kalan endeks skorları, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”dir. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Eşitsizliklerin Azaltılması”, insani gelişme düzeyini azaltan faktörler arasındadır.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ALİ ORKUN ERCENGİZ
: “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksi kapsamında kadın kooperatifleri kurulmasına öncülük yapıyoruz, kadınlar için kurduğumuz dokuma atölyeleriyle kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmasına katkıda bulunuyoruz.

“Güvenli Şehir” endeksi dahilinde kentimizdeki parkların güvenlik kameralarıyla izlenmesini sağlıyoruz, vatandaşlar ve çocuklar için güvenliği sağlıyoruz.

“İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksi doğrultusunda belediyemizin 750’ye yakın işçiyle kentimizde önemli bir istihdam kaynağıyız. Yeni hizmet alanları açmaya devam ediyoruz.

“Nitelikli Eğitim” endeksi kapsamında her yıl 1. sınıfa başlayan öğrencilere kırtasiye seti desteğinde bulunuyoruz. Üniversite öğrencilerine çorba ikramı yapıyoruz, ders çalışma ortamları oluşturuyoruz. Belediyemize ait olan beş adet körüklü otobüsle öğrencilere hizmet veriyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere öğrencilere 250 TL ulaşım desteği sağlıyoruz.

“Sağlık ve Kaliteli Yaşam” endeksi dahilinde 70 kişi kapasiteli huzurevinde yaşlılara konforlu ve hijyenik bir ortamda barınma imkânı sunuyoruz. Sağlıklı bir çevre oluşturmak ve hava kirliliğini önlemek amacıyla belediyemizin İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından işyerleri düzenli olarak denetleniyor. Kentimizde konser, tiyatro vb. etkinlikler düzenleyerek vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz.
“Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksi doğrultusunda belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde düzenli olarak asfalt çalışmaları yapıyoruz.

“Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” endeksi kapsamında Çevre Dostu Kent Projesi’yle Sultanderesi Hizmet Kampüsü’nün çatısına kurduğumuz güneş enerjisi santraliyle kendi enerjimizi üretiyoruz. Bu konuda diğer belediyelere örnek oluyoruz. Yaklaşık 135 milyon TL’lik yatırımla 2022 yılında kentimize “İleri Biyolojik Artıma Tesisi” kazandırdık.

“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” endeksi doğrultusunda geçmişten günümüze ulaşan yapıları gelecek nesillere aktarmak amacıyla tarihî binaları restore ediyoruz (Su ve Sanayi Müzesi’ne dönüştürülen Gümüş Ali Bey Değirmeni, Kent Belleği Müzesi olarak hazırlanan Piribaşlar Evi).

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksi dahilinde Sabancı Vakfı Hibe Programı’yla desteklenen, Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) tarafından yürütülen “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” adlı projede pilot belediye seçildik, 31 kadına ve 9 meclis üyesine eğitim verdik.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
2023 yılında iki kreşin yapımını tamamlayacağız, engelli gündüz bakımevi ve içme suyu arıtma tesisi açacağız. “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksi kapsamında kentimizin içme suyu sistemini ve kanalizasyon hattını yenilemeyi planlıyoruz. “Çevre ve Enerji” endeksi dahilinde, 2022 yılında hizmete giren ileri biyolojik arıtma tesisinin çatısına güneş enerjisi sistemi kuracağız, Çevre Dostu Kent Projesi doğrultusunda bir adım daha atacağız.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
İller Bankası tarafından belediyemize kredi imkânı sağlanması ve kentimizin altyapı açısından güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Önerilen Haberler