YÜKLENİYOR
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Ülkelerin gelişmişlik düzeyini değerlendirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 30 yıldan fazla zamandır yayımlanan İnsani Gelişme Raporu’nda kullanılan İnsani Gelişme Endeksi, ülkemizde altı yıldır İNGEV tarafından yürütülüyor. 2021 raporuna büyükşehir belediyelerinin yanı sıra il belediyeleri dahil edilmiş, dokuz ana endekste 519 gösterge üzerinden değerlendirme yapılmış. Endeks çalışmasında kentimiz, ana endeks sıralamasında 51 il belediyesi arasında ilk sırada yer almıştır. Çanakkale’yi, Edirne, Isparta, Yalova, Sivas izlemektedir. Alt bileşenlerden “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” ile “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” kategorilerinde de Çanakkale yine birinci sırada yer almıştır.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Son yıllarda insanlığı, hatta tüm canlıların yaşamını doğrudan etkileyen ve gelecek için oluşturulan hedefleri değiştirme zorunluluğu doğuran gelişmeler, bu gelişmeler kapsamında değişim yaşıyoruz. Bilim ve teknoloji, birçok alanda insanların yaşam kalitesini yükseltecek, yaşam süresini uzatacak pozitif etkiler yaratıyor. Öte yandan, su ve iklim krizi nedeniyle kaynaklarımızı teker teker kaybediyoruz. Bu değişim süreci, kişileri, toplumları ve kurumları yeni bir döneme taşıyor, tek bir çatı altında topluyor. Sürdürülebilir bir yaşam için küresel sorunları çözmeye odaklandık. İnsan yaşamı ve çevre, temel vizyon ilkelerimiz oldu. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının ve endeksin bir bütün olarak ele alınması, bu ortak çabanın ölçülüp izlenmesi ve farkındalığın oluşması açısından önemli bir adım oldu. Bu nedenle 2020-2024 stratejik planımızda yer alan öncelikli alanlarımızı, yerel ihtiyaçları esas kabul ederek kalkınma amaçlarıyla bir bütün olarak ele aldık. Kente ve kentlilere ait kaynakların kullanımını, kentte yaşayanların hayat kalitesini olumlu yönde etkileyecek, eşitsizlikleri ortadan kaldıracak, yoksulluğu ve yoksunluğu giderecek şekilde önceliklendirdik, çevre yatırımlarına öncelik verdik. İnsanlık onurunu koruyacak, refahı artıracak sosyal destek programlarını yaygınlaştırdık.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
ÜLGÜR GÖKHAN: 519 endeks göstergesiyle dokuz ana başlıkta yapılan çalışma kapsamında yerel ihtiyaçlar ve beklentiler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yoksulluğun ve yoksunluğun azaltıldığı, dezavantajlı gruptaki kentlilerin dayanıklılığının artırıldığı, eşitsizliklerin azaltıldığı sosyal politikalar ön plana çıkacaktır. Katılımcı, etkili, hesap verebilir ve şeffaf yönetim ilkelerimizin devamlılığını sağlayacağız, kentsel barışı sürdürülebilir kılacağız. Okul öncesi eğitim imkânlarını, engelli vatandaşlara ve kırılgan grupta yer alan çocuklara, gençlere mali ve lojistik desteğimizi artıracağız. Halk sağlığını yakından ilgilendiren çevre çalışmalarını önceliklendireceğiz. Özellikle içme ve kullanma suyu kaynaklarının oluşturulması, mevcut kaynakların etkisinin artırılması amacıyla çalışmalar yapacağız, atık su yönetiminde teknik altyapı çalışmalarını sürdüreceğiz. Deniz temizliğine ve korunmasına yönelik çalışmaları yaygınlaştıracağız.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Raporda yer alan endeksler, yerel yönetimlerin yanı sıra merkezî yönetimin birimleri tarafından yürütülen hizmetlerin etkinliğini ve etkisini de değerlendiriyor. Her ne kadar yerel yönetimler ana lokomotif olarak görülse de, güvenlik, eğitim, sağlık, sanayi vb. başlıklarda belediyeler yardımcı ve destekleyici rollere sahiptir. Raporun genelinde kentimiz adına özellikle bu alanlar geliştirilmeye açık alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle çok aktörlü ve eşitlikçi katılım anlayışıyla kentsel öncelikleri yeniden değerlendireceğiz.