YÜKLENİYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: İnsani Gelişme Vakfı’nın Ekim 2022’de yayımladığı “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunda, “Güvenli Şehir” ve “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” endekslerinde ortalamanın üzerindeyiz. “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksinde ise, orta sıralara yakın bir pozisyonda yer alıyoruz.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Yerel yöneticiler, kentlerinin potansiyelini, değerlerini iyi tanımalı ve kentlerini geleceğe taşımalı. Dünya için küçük ama kentimiz için büyük adımlar atarken sağlık, kültür, eğitim gibi alanlarda temkinli davranıyor, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız olduğunu asla unutmuyoruz.
Sürdürülebilir kalkınma amaçları, acil bir müdahaleye ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, son yıllardaki birbirinden farklı olumsuzluklar nedeniyle 2030 amaçlarına ulaşmanın riskli olduğu belirtiliyor. Açlık, yetersiz beslenme, pandemi nedeniyle 147 milyon çocuğun eğitimden kopması, 2.8 milyar insanın el yıkama imkânına bile sahip olmaması, pandemi kaynaklı iş kayıpları ve tedarik zinciri sorunları, yerel yönetimlere de büyük iş düştüğünü gösteriyor. Tablonun bu denli karanlık olması elimizden hiçbir şey gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Bilimsel verilerle kentimiz özelindeki verileri doğru okuyarak hizmetlerimize yön veriyoruz. Kentimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak, kentimizde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirecek projelerimizi hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımlar yapıyoruz. EXPO 2021 Hatay, bu düşüncemizin bir ürünü.
Belediye aracılığıyla hayata geçirilen ilk ve tek uluslararası deniz yolcu taşımacılığını başlattık. Hatay’ın coğrafi konumunu avantaja dönüştürdük, dünyayla bağını güçlendirdik. Uluslararası yatırımların yanı sıra yerel ölçekte de kalkınma projelerimizi ivedilikle hayata geçirdik. Ekmeğini topraktan kazanan on binlerce vatandaşla sözleşmeli tarım yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri hem ülke hem de dünya pazarına taşıdık. Ayrıca topraklarımızın verimini artırmak ve çoraklaşmasının önüne geçmek için organomineral gübreyi ürettik, çiftçilere ucuz ve faydalı bir ürün sunduk.
Merkezî yönetimin bizi kaderimize teslim etmesine, yakınımızda yaşanan savaşa ve dünyayı kasıp kavuran pandemiye rağmen kaderimize razı olmadık. Geleceğimizi düşünerek çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. İthal tohumların değil, verimli ata tohumlarının toprakla buluşmasına vesile olduk. Organik tarımı teşvik ettik, gelecek nesillerin sağlığını güvence altına almaya çalıştık.
Türkiye’nin en büyük ikinci spor kompleksi olan tesisimizde binlerce gence sağlıklı ve kaliteli yaşam alışkanlığı kazandırıyoruz, onları kötü alışkanlıklardan uzak tutuyoruz. Çocukların ve gençlerin eğitim sistemindeki aksaklıklardan ve fırsat eşitsizliğinden etkilenmemesi için meslek edindirme kursları düzenledik.
Göreve geldiğimiz günden bu yanda yaptığımız çalışmalarla vatandaşların sağlıklı ve temiz içme suyuna ulaşmasını sağladık. Dokuz arıtma tesisini kentimize kazandırdık.
Ekonomik kriz ve yanlış uygulanan sığınmacı politikaları sebebiyle işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalan Hatay için önemli bir protokol imzaladık, uluslararası havacılık servisi ve eğitim firması Global Aviation Services Interior ile istihdam projesi başlattık. İşverenlerle iş arayanları bir araya getirmeye, kentimizin iş insanlarıyla gençleri buluşturmaya devam edeceğiz.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
LÜTFÜ SAVAŞ: Her vatandaşın insanca bir yaşam sürmesi hepimizin umurunda olmalı. Bu nedenle “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” raporunda payımıza düşen ne varsa imkânlarımız doğrultusunda gerçekleştirmeye çalışacağız. İnsan odaklı hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Ortalamanın altında kaldığımız “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Nitelikli Eğitim”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksleri kapsamında neler yapabileceğimizi düşüneceğiz. İlk sıralarda yer aldığımız “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” ve “Güvenli Şehir” endekslerinde çalışmalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Rapordaki göstergeleri bütünüyle değerlendirdiğimizde, kentimizin eksik kaldığı noktalara daha fazla odaklanmamız gerektiği sonucunu çıkardık. Yerel yönetimler gerek mevzuat gerek imkânlarının sınırlı olması nedeniyle rapordaki göstergeleri büyük ölçüde değiştirecek çalışmalar yapamayabilir. Ancak bu, elimizden gelenin daha fazlasını yapmayacağımız anlamına gelmez. Bugüne kadar her alanda imkânlarımızı zorlayarak çalıştık, kentimizde yaşayan vatandaşlara kaliteli bir yaşam sunmak için çaba harcadık. Önümüzdeki süreçte de bu anlayışla çalışmaya ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmeye devam edeceğiz.