"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Sürdürülebilir kalkinma hedeflerini ön planda tutuyoruz”

  • 21 Kasım 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

MUHİTTİN BÖCEK:
İnsani Gelişme Vakfı’nın Ekim 2022’de yayımladığı “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” raporunda ana endekste üçüncü sırada yer alıyoruz. “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksinde ilk sıraya yerleşme başarısını gösterdik. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Güvenli Şehir”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Eşitsizliklerin Azaltılması” endekslerinde yüksek skorlarla ilk sekize girdik. “Nitelikli Eğitim” endeksinde daha düşük bir performansımız var. “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksinde ise, endeks ortalamasının altında yer aldık.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

MUHİTTİN BÖCEK:
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığımız çalışmalar arasında “Halk Et”, “Halk Süt”, “Halk Ekmek”, çölyak hastalarına glutensiz gıda desteği, öğrenci yurdu, üniversite öğrencilerine ücretsiz su desteği yer alıyor. Ayrıca insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları arasında yer alan barış, adalet ve güçlü kurumlar başlığı çerçevesinde belediye hizmetlerinin online gerçekleştirilmesini sağladık. Şeffaf yönetim anlayışı doğrultusunda kamuoyuyla doğru ve eksiksiz bilgi paylaşıyoruz. Belediyemizin yıllık raporları vatandaşlarla paylaşıyoruz.

“İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksi kapsamında istihdam ofisimiz sayesinde iş arayanlarla, işverenleri bir araya getiriyoruz. Ayrıca sendikalı, sendikasız olarak ayırmadan personelimizin özlük haklarını karşılıyoruz. “Doğru işe, doğru çalışan” anlayışıyla çalışma ekonomisinin sürdürülebilir olmasını sağlıyoruz.

“Nitelikli Eğitim” endeksi dahilinde her ilçeye kreş yapıyoruz. Çiftçilere yönelik kooperatifçilik, budama ve aşılama, biyolojik ve biyoteknik mücadele eğitimleri düzenliyoruz. Çiftçilerin ürünlerinin satılmasına destek olmak amacıyla ürün fotoğrafçılığı, kompost yapımı, sıfır atık, ekolojik masallar gibi eğitimleri veriyoruz. Sürekli Eğitim Merkezleri’nde, lise ve üniversiteye giriş sınavları için eğitimlere devam ediyoruz.

“Sağlık ve Kaliteli Yaşam” endeksi doğrultusunda belediyemiz bünyesinde kurulan sağlık merkezinde, ağız/diş sağlığı, sünnet, evde bakım ve psikolog hizmeti veriyoruz.

“Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksi kapsamında sanayi ve kent işbirliğini artıracak çalıştaylar düzenliyoruz, altyapı sorunlarını çözmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sulu tarım için ihtiyaç duyulan tarımsal sulama altyapısını çiftçilerin hizmetine sunuyoruz. Gençlerin inovatif ve girişimci fikirlerini hayata geçirmek için Antalya Fikir Atölyesi’ne destek veriyoruz.

“Çevre ve Enerji” endeksi çerçevesinde vatandaşların temiz suya ulaşması için altyapı, bakım ve onarım çalışmaları yapıyoruz. Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yapımını tamamlıyoruz. Erişilebilir temiz enerji için belediyemizin binasının çatısına güneş enerjisi santrali inşa ediyoruz. Katı atıktan enerji elde ediyoruz, tesislerimizde temiz enerji kullanımına özen gösteriyoruz. “Sorumlu Üretim ve Tüketim” hedefi dahilinde üreticileri bilinçlendirme eğitimleri düzenliyoruz. Vatandaşlara, çevre bilinci ve sıfır atık konusunda eğitim veriyoruz. “İklim Eylemi” hedefini kapsayan çalışmalar doğrultusunda eylem planı oluşturduk, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü kurduk. “Karasal Yaşam” amacı kapsamında orman yangını felaketi sonrasında bölgenin tekrar ağaçlandırılması için bir milyonun üzerinde fidan diktik. Doğal yaşam alanlarını korumak amacıyla yürüyüş parkurlarında gerekli tedbirleri aldık, yürüyüş parkurlarını düzenledik. Peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere susuz çim ürettik.

“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” hedefi dahilinde kent paydaşlarının görüş ve önerilerini alıyoruz, ortak akılla planlama yapıyoruz. Sur Yapı, Güneş Mahallesi ve Balbey kentsel dönüşüm planlarıyla güvenli ve ulaşılabilir konutları hak sahiplerine sunuyoruz, kentin estetik görünümüne de katkıda bulunuyoruz. Kırcami planlamasında da yöre halkının görüşlerini alarak, meslek odalarıyla birlikte plan yaparak süreci tamamlıyoruz.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine odaklanan çalışmalar çerçevesinde eğitimler veriyoruz, çalışma hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için kadın kooperatiflerine destek oluyoruz. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı konusunda acil eylem planı imzalayan ilk belediyeyiz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK:
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında hayata geçireceğimiz projeler arasında sokak hayvanları bakımevi, Manavgat toptancı hali, 4. etap raylı sistem, Korkuteli Yaş Meyve Sebze Kurutma Tesisi, Gençlik Merkezi, Kaleiçi çevre düzenlemesi, Engelsiz Yaşam Evi, Sağlıklı ve Ekonomik Su Antsu Projesi, ulaşım ve imar planları, Halk Yem, Kırcami planı ve altyapısı, Sera Atıkları Projesi, Lara Kent Parkı, sahil projesi ve Atık Su Arıtma Master Planı yer alıyor.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

MUHİTTİN BÖCEK:
Geliştirmemiz ve güçlendirmemiz gerektiğini düşündüğümüz konuları şöyle sıralayabilirim: “Nitelikli Eğitim” endeksinde görece düşük performansımızı artırmak için 19 ilçede yapmayı planladığımız kreşleri hızlıca tamamlayacağız. LGS, TYT ve AYT’ye giriş sınavları için eşit şartlara sahip olmayan gençlere yönelik düzenlediğimiz eğitimlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Üniversiteyi kazanan gençlerin barınma sorununa çözüm bulmak için öğrenci yurtlarının kapasitesini artıracağız, ihtiyaç duyulan ilçelerde öğrenci yurtlarını yaygınlaştıracağız. Endeks ortalamasının altında kaldığımız “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksi kapsamında sanayi kuruluşlarıyla işbirliklerinin verimini artıracağız, inovasyon merkezlerini hayata geçireceğiz ve altyapı ihtiyaçlarını ivedilikle tamamlayacağız.


Önerilen Haberler