"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Sanayi ve sağlık alanındaki projelere ağırlık veriyoruz”

  • 21 Kasım 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

OSMAN GÜRÜN:
Genel endeks sıralamasında altıncı sırada yer alıyoruz. “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Nitelikli Eğitim”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” alt başlıklarında da yüksek değerlere sahibiz. “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Güvenli Şehir”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” endekslerinde büyükşehir ortalamasında yer aldık. “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksinde en düşük endeks skoruna sahibiz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

OSMAN GÜRÜN:
Muğla, birbirinden farklı özellikleriyle gelişmişlik düzeyi en yüksek kentlerimizden biri. Muğla’da vatandaşların refah içinde yaşamasını sağlamak için çalışıyoruz. Muğla’yı turizm, tarım ve kültür alanında korumak ve geleceğe taşımak amacıyla birçok projeye imza atıyoruz. Muğla genelinde başlattığımız altyapı yatırımlarıyla daha güçlü ve sağlıklı bir kent yaratmak için çalışıyoruz. “Toprağını Satma Ürününü Sat” ve “Kırsalda Üret Kıyısalda Tüket’ sloganları doğrultusunda üreticilere ve kooperatiflere destek oluyor, birlikte üretiyor, birlikte kazanıyoruz. Çevreyi ve doğayı korumak için yenilenebilir enerjiden maksimum seviyede yararlanıyor, güneşten enerji üretiyoruz. Katı atık tesislerinde çöpten elektrik üretiyoruz. “Mavi Deniz Temiz Kıyılar” projesi kapsamında atık kabul tesisi ve atık alım tekneleriyle denizden sintine ve atık topluyoruz. İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda Muğla’nın değerlerini koruyor, geleceğe sağlam adımlarla ilerliyoruz.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

OSMAN GÜRÜN:
Muğla’da kimseyi ayrıştırmadan, eşit, adil ve güvene dayalı hizmetler üretiyoruz. Bu anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla kentimize değer katacak projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. İnsani gelişmenin temelinde sevgi, barış ve kardeşlik duyguları var.  Muğla, sevgi dolu, hoşgörülü ve güler yüzlü insanların kenti. Bu kenti koruyarak geleceğe taşımak en önemli görevimiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   
 
OSMAN GÜRÜN:
Sanayi ve sağlık alanında geliştirmemiz gereken hususlar olduğunu görüyoruz. Yerel yönetimler, görevlerini yerine getirmek için çalışsa da, bu konunun ana görevlisi değil. Muğla’da tüm kurumlarla ortak akılla hareket edilmesi, yeni vizyon projelerinin hayata geçirilmesi için çalışılması, merkezî yönetimin de bu projelere destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle eğitim alanındaki çalışmaları geliştirmeliyiz. Sürdürülebilir eğitim sisteminin oluşturulması oldukça önemli. Muğla’nın hamurunda birlik ve beraberlik var, bunu ülke geneline yaymalıyız ve birbirimize güvenmeliyiz. Biz, Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda aydınlık yarınlara ulaşmak için hep birlikte umutla çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler