"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Yaşam kalitesini yükseltecek projeler planlıyoruz”

  • 21 Kasım 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

ZEYDAN KARALAR:
İnsani Gelişme Vakfı’nın “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunda yer aldığımız endeksleri şöyle sıralayabilirim:

•    “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma”, (20. sıra, 47.77)
•    “Eşitsizliklerin Azaltılması”, (15. sıra, 47.06)
•    “Güvenli Şehir”, (9. sıra, 76.81)
•    “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, (24. sıra, 34.81)
•    “Nitelikli Eğitim”, (24. sıra, 37.11)
•    “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, (7. sıra, 60.15)
•    “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, (12. sıra, 48.32)
•    “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, (22. sıra, 38.83)
•    “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, (14. sıra, 53.52)
•    “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, (14. sıra, 60.97)

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ZEYDAN KARALAR:
Sürdürülebilir belediyecilik anlayışımız çerçevesinde kaynaklarımızı verimli ve etkin kullanmaya çalışıyoruz. Yatırım harcamalarının artması, gelir-gider dengesizliği, plansız hizmetler nedeniyle bozulan mali yapımızı sürdürülebilir hâle getirecek önlemler aldık. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma amaçlarını da göz önünde tutarak çalışmalarımızı planlıyoruz, bu hedefleri performans kriteri olarak kabul ediyoruz, yerel düzeyde bu amaçları değerlendiriyoruz. Bu, dinamik bir süreç. Geçmişteki performansımızdan dersler çıkarıyor, kentimizin geleceğini planlıyor ve yatırım kararları alıyoruz. Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir sanayileşmeyi teşvik etmek, eşitsizlikleri azaltmak, yerleşim birimlerini güvenli ve güçlü hâle getirmek, sürdürülebilir üretim ve tüketimi sağlamak, iklim değişikliği ve doğal afetlerle mücadele etmek, yeraltı/ yerüstü kaynaklarını, ekosistemi, ormanları, yeşil alanları korumak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Belediyemiz ve Adana Kent Konseyi öncülüğünde sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ilişkin çalışma başlatıldı, Adana Kent Konseyi bünyesinde Bilim Kurulu oluşturuldu. Kentimizin kanaat önderleriyle, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, muhtarlarla ve diğer paydaşlarla görüşmeler yapıldı, farkındalık oluşturma, sahiplenme, proje üretme ve yürütme faaliyetlerine başlandı.

“Kamu-Özel Sektör İletişiminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında uluslararası fonlara erişim sağladık. Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından finanse edilen projeye katkıda bulunacak çalışmalar Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yürütülüyor. 13-14 Mart 2021’de, “Adana Büyüme ve İstihdam Gündemini Konuşuyor: Adana’da Kamu-Özel Sektör İletişimiyle Vizyon Tayini”, 21-22 Haziran 2021’de, “Daha Nitelikli İşler ve Daha Yaşanabilir Bir Adana”, 27 Ekim 2021’de de “Yol Haritaları ve Taslak Proje Tekliflerinin Belirlenmesi Olası Geçici/Kalıcı Mekanizmalar: Çalışma Grupları, Sektör Grupları, Kurullar-Uygulama Tasarım” çalıştayı düzenlendi. Böylece Adana’da yaşam kalitesinin yükseltilmesi, insani gelişme hedefine ulaşılması ve sürdürülebilir kalkınma modeli geliştirilmesi amacıyla adımlar atıldı.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

ZEYDAN KARALAR:
Adana’nın bereketli toprakları, havası, suyu, yeşili, tarihî dokusu ve değerleri bize emanet. Bunları korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak gibi sorumluluklarımız var. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamayı, ekonomik ve sosyal hayatta denge kurmayı önemsiyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir belediyecilik anlayışımız doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

ZEYDAN KARALAR:
Belediyemizin vizyonu, misyonu ve ilkeleri doğrultusunda Adana’da yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak, daha iyi bir kent ortamı yaratmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Katılımcı, şeffaf, adil, yenilikçi, üretken ve etkin sosyal demokrat belediyeciliğinin en iyi örneklerini sergilemeye devam edeceğiz. Vatandaş odaklı hizmet anlayışıyla herkese eşit mesafede duran, güçlü, insan ve çevre odaklı bir belediye olmak için endekslerde ortalamanın altında kaldığımız alanları geliştireceğiz. Ortalamanın üstünde olduğumuz endekslerde de daha üst sıralara çıkmak için çalışacağız. Belediyemizi Türkiye’nin güçlü yerel yönetimi yapmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Önerilen Haberler