"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu:“Ortak akıl vizyonuyla hareket ediyoruz”

  • 21 Kasım 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
“İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma” ana endeksi kapsamında “Eşitsizliklerin Azaltılması”, “Güvenli Şehir”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Nitelikli Eğitim”, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endekslerinin kategorilerinde yer alıyoruz.

İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Çalışmalarımızı “insani gelişme” hedefi doğrultusunda planladık. “Güvenli Şehir” endeksinde ön plana çıkıyoruz. Bu, kentimiz için bir avantaj. Kentimizde yaşayan vatandaşlar, kentimize gelen misafirler, üniversite öğrencileri Kırklareli’yi “güven” duygusuyla eşdeğer tutuyor. Biz de güven duygusunu artıracak çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Bu konudaki en büyük destekçimiz de Kırklareli halkı.

“Sürdürülebilir Çevre ve Enerji”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endekslerinde üst sıralarında yer alıyoruz. Bu endeksler kapsamında projeler geliştiriyoruz, toplumsal ve sosyal refaha katkıda bulunuyoruz.

Vatandaşlarla iletişim hâlindeyiz. Göreve geldiğimiz günden ortak akılla ilerliyoruz. Belediyemizin meclis üyeleri, birim müdürleri, idari personeli, emekçileriyle birlikte yaşanabilir bir Kırklareli için çalışıyoruz.

2019 yılında Avrupa Konseyi, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Avrupa Yerel Demokrasi Haftası kapsamında verdiği  “12 Yıldız Şehri” unvanına layık görüldük. Aynı ödülü 2020 yılında da almaya hak kazandık. 2021 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Diploması’yla ödüllendirildik. Söz konusu diploma, Avrupa idealini geliştirmekte faal olan kentlere Avrupa Konseyi tarafından verilen bir ödül olarak biliniyor.

Sosyal yardım hizmetlerini sürdürüyoruz, vatandaşların sorunlarına nitelikli çözümler buluyoruz. “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” endeksine katkıda bulunuyoruz. “Eşitsizliklerin Azaltılması” endeksi çerçevesinde kadınlara pozitif ayrımcılık yapmayı sürdürüyoruz. Üretici kadınların ürünlerinin sergilenmesi ve satılması için stantlar kurduk. Dezavantajlı grupları toplumsal yaşama dahil etmek amacıyla kurumlarla protokoller imzalıyoruz.

“Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” endeksinde çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını gördüğümüz için mutluyuz. Çöpten elektrik üretmeye devam ediyoruz. Geri dönüşüm bilincinin kazandırılması, çevrenin korunması ve doğaya özen gösterilmesi için çalışmalar yapıyoruz, bu konularda farkındalık yaratacak etkinlikler düzenliyoruz. Çocukların temiz bir çevrede sosyalleşmesi için imkânlarımızı seferber ediyor, çocuklar için yeşil alanlar ve oyun alanları oluşturuyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmamız, toplumsal cinsiyet eşitliğine önem vermemiz nedeniyle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” endeksinde üst sıralarda yer alıyoruz. Her alanda kadın-erkek eşitliğini önemsiyoruz. Bu konuda belediyemizin iç yönetiminde de yol katettik.
Aynı bilinci toplumun tüm katmanlarına yaymak için sorumluluğumuzun farkındayız. 2021 yılında, Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında, Kadın Adayları Derneği, Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı’nın ortağı olduğu “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesi dahilinde CEMR Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Avrupa Şartı’nı imzaladık.

İstihdama yönelik çalışmalarımız çerçevesinde Kariyer Merkezi (www.kariyerkirklareli.net) kurduk. Merkez sayesinde işverenlerle iş arayanlar buluşabiliyor. “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” endeksinde de üst sıralarda yer alıyoruz. Sanayi alanında doğru planlama yapılması oldukça önemli. Bu nedenle sanayi alanında ilerlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kırklareli bu sayede değişti, gelişti ve marka olma hedefine ulaştı.

Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Planladığımız tüm projeleri önümüzdeki dönemde hayata geçirmek istiyoruz. Ancak bu hedefe ulaşmak için belediyemizin imkânlarının, bütçesinin güçlenmesi, merkezden yerele kapsayıcı bir yönetim anlayışının oluşturulması gerekiyor. İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma sadece tek bir kurumun çabasıyla değil, kurumsal bileşenlerin ortak beklentileri, faaliyetleri ve koordinasyonuyla sağlanabilir. Kentin paydaşlarıyla birlikte daha güzel hizmetler sunabiliriz.

Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?   

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
“Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Eşitsizliklerin Azaltılması” ve “Nitelikli Eğitim” endekslerinde güçlendirmemiz gereken alanlar var. Belediyemizin imkânları doğrultusunda vatandaşlara kaliteli bir yaşam sunabilmek, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bazı kategoriler belediyelerin görev tanımının dışına çıkıyor. Az önce belirttiğim gibi, bu alanlardaki eksiklikler, genel yönetim anlayışının yerel yönetimlere yansımasıyla giderilebilir. Kırklareli’de nitelikli eğitim önemseniyor, eğitime titizlikle yaklaşılıyor. Ancak hedeflerin, idari anlayışa da aynı şekilde entegre edilmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler