YÜKLENİYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
İnsani Gelişme Vakfı, “İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma: Yerel Yönetimler 2021” büyükşehir/il raporunu Ekim 2022’de yayımladı. Raporun hangi endekslerinde yer alıyorsunuz?
MANSUR YAVAŞ: “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” ve “Nitelikli Eğitim” endekslerinde 30 büyükşehir arasında ilk sırada yer aldık. Bu çalışma 30 büyükşehir arasında yapılıyordu, bu yıl 51 kent de eklendi ve 81 kent yarıştı. Aldığımız sonuç bizi gerçekten mutlu ediyor, çünkü çalışma arkadaşlarımla beraber Ankara’nın bir başkent olarak hak ettiği değeri görmesi, her kategoride ilk sıralarda yer alması için çalışıyoruz.
İnsani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin gelecek vizyonu ve amaçları kapsamında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
MANSUR YAVAŞ: Göreve başladığımız günden bu yana halk sağlığının korunması için belediyemizin Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’yla, zabıta ekipleriyle birçok projeye imza attık. Ülkemizin ekonomik durumu ortada. İhtiyaç sahibi vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla sosyal yardım hizmetlerine önem veriyoruz. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışıyoruz. Özellikle insani gelişme açısından öncelik verdiğimiz hedeflerimiz var. Ankara’da kırmızı ışıkta cam silen, yatağa aç giren, interneti olmadığı için eğitimine devam edemeyen çocuklar olmasın istiyoruz. Kırsal kalkınmayı, üretimi ve sanayiyi teşvik edecek projelere imza atmaya çalışıyoruz.
Kırsal kalkınmaya yönelik desteğimizi önceki döneme göre yedi kat artırdık. Türkiye’de ilk kez ve sadece bizim uyguladığımız, KIRBİS adını verdiğimiz Kırsal Bilgi Sistemi’ni kurduk. Suni tohumlama işlemini gerçekleştirdik. “Başkent Çiftçi Kartı” uygulamasını hayata geçirdik. Nohut üretimini desteklemek için tohum desteği verdik. Kırmızı mercimek, buğday ve arpa tohumu dağıtarak üreticilere destek olduk. Çiftçilere gübre ve mazot desteğinde bulunduk. Sözleşmeli üreticilik modelini uygulamaya başladık. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara da destek verdik. Manda, teke dağıtımı yaptık, yem bitkisi tohumu verdik. Yetiştirdiğimiz mısır silajlarını kadın üreticilere ücretsiz dağıttık. Üretimin artması için sadece tarımsal kalkınmayı desteklemedik. Kentimizdeki sanayi bölgelerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, ihtiyaçları doğrultusunda onlara destekte bulunduk. Ekonomi ve sanayi ne kadar güçlü olursa, Ankara’nın ve ülkenin kalkınmasına katkımız da o kadar büyük olur. Kariyer Merkezi aracılığıyla istihdama da katkıda bulunduk. Bilişim merkezleri açtık, açıyoruz. Türkiye’nin ilk yerel yönetim teknokentini kuruyoruz. Ankara ekonomisinin kalkınması ve dışa bağımlılığın ortadan kalkması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bunları yaparken gençleri de unutmadık. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla birçok projeyi hayata geçirdik. İnternetin artık bir zorunluluk olduğu düşüncesiyle meydanlarda, parklarda ücretsiz WiFi noktaları kurduk. Otobüslerde ve otobüs duraklarında da internet var. Pandemi döneminde online eğitimde köylerdeki çocuklar internetsiz kalmasın diye köylere internet götürdük. Sosyal yardım alan ailelerin çocuklarına internet paketi verdik. Barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencileri için geçici barınma evleri kurduk, belediyemizin imkânlarını onlar için seferber ettik. Çamaşır yıkama hizmeti veriyoruz, günlük sıcak yemek ikramında bulunuyoruz. Üniversite öğrencilerinin sabah erken saatlerde sıcak çorbayla güne başlaması için onları kampüs önlerinde karşılıyoruz. Kentimizde yaşayan gençlerin sorunlarını ve taleplerini dinlemeye özen gösteriyoruz. Gençlerle bir araya geliyoruz, öğrenci ve genç dostu bir kent için gençlerin görüşlerine başvuruyoruz. İstiyoruz ki, geleceğimizin teminatı gençler bu kentte rahat etsin ve eğitim hayatları bittiğinde başka kentlere ve ülkelere göç etmesin. Bunu, hayata geçirdiğimiz tüm projelerden daha fazla önemsiyoruz.
Yerel düzeyde insani gelişme ve sürdürülebilir kalkınma endekslerinin göstergeleri bağlamında önümüzdeki dönem için hedefleriniz nelerdir?
MANSUR YAVAŞ: Kentlerde yaşamanın giderek zorlaştığı bir dönemde kent sakinlerinin hayat kalitesini yükseltmek ve hizmet standartlarını iyileştirmek yerel yönetimlerin önceliği olmalı diye düşünüyorum. Belediyeler, vatandaşlara en yakın, vatandaşların yaşamını doğrudan etkileyen, kurumlar. Sürdürülebilir kalkınmadan bahsediyoruz, bunun için öncelikle çevremizde olup bitenleri iyi gözlemlemeliyiz ya da olan bitenden haberdar olmalıyız. Biz, bu anlayışa önem veriyoruz, belediyemizi bu şekilde geliştiriyor ve güncelliyoruz. Çağın gerisinde kalmamak da çok önemli. Kentlerde altyapıdan ulaşıma, çevreden konut alanlarına, veri güvenliğinden enerjiye, insan kaynaklarından mali yönetime kadar her alanda sürdürülebilir bir yapının kurulması gerektiğine inanıyorum.
Raporda yer aldığınız endekslerin sonuçlarına göre belediyenizde geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşündüğünüz unsurlar var mı? Varsa, bu doğrultuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?
MANSUR YAVAŞ: Yerel yönetimlerde hizmet standartları yükseltilebilir, kentin özelliklerine ve ihtiyaçlarına yönelik akıllı şehir stratejisi oluşturulabilir, bu stratejiye özel kaynaklar ayrılabilir. Katılımcı bir yaklaşımla yerel yönetimlerin, özel sektörün, üniversitelerin ve teknokentlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların dahil olduğu bir süreç yapılandırılabilir. Çalışmalarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz, şekillendirmeye de devam edeceğiz. Değişmeyen kuralımız, vatandaşların istemediği, ihtiyacı olmayan çalışmaları yapmamak.