"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Arda: “Mobil atık getirme merkezlerini yaygınlaştırıyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

HALİL ARDA:
Atıkların uygun koşullarda depolanması, geri dönüştürülmesi veya bertaraf edilmesi bizim için çok önemli. İlçemiz genelinde geri dönüşümü mümkün olan atıkları (ambalaj, cam, tekstil, elektrikli/elektronik, pil, ilaç, bitkisel atık yağ vb.) evsel atıklardan ayrı biriktirmek için toplama noktaları oluşturduk. Toplama noktalarında biriken atıklar, anlaşmalı olduğumuz lisanslı firmalar tarafından toplanıyor, uygun koşullarda geri dönüştürülüyor veya bertaraf ediliyor. Bu sayede sağlıklı çevreye ve kent yaşamına katkıda bulunuyoruz.

Atıkların etrafa yayılmasını önlemek ve düzenli depolanmasını sağlamak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün belirlediği şartlar doğrultusunda Sevgi Mahallesi’nde atık getirme merkezi kurduk. Hürriyet, Gazi, Atıfbey ve Beyazevler Mahalleleri’nde dört noktada mobil atık getirme merkezi bulunuyor. Mobil atık getirme merkezlerinin sayısını artırmayı planlıyoruz.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

HALİL ARDA:
2022 yılında belediyemiz bünyesinde “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü” kurduk. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, sıfır atık sistemi ve iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarımızı daha kapsamlı yürütecek. İlçemizdeki atıkları (ambalaj, cam, yağ, elektronik eşya, pil vb.), anlaşmalı olduğumuz lisanslı firmalar aracılığıyla geri dönüştürüyor veya bertaraf ediyoruz. Toplanan atıkların miktarı, bakanlığın Entegre Çevre Bilgi Sistemi’ne işleniyor ve takip ediliyor. Bu sayede atıkların çevreye vereceği zararı en aza indiriyoruz. Belediye binamız için 2021 yılında de “Sıfır Atık Belgesi” aldık. Belediyemizin personeline sıfır atık eğitimleri verdik, dörtlü toplama sistemiyle atıkları kaynağında ayrıştırmaya başladık. Ayrıca ilçemizin geneli için “Sıfır Atık Belgesi” başvurusu yaptık. Başvurumuz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetim sürecinde. Belediyemizin binasının çatısındaki güneş enerjisi santraliyle elektrik enerjisi ihtiyacımızın belli bir kısmı sağlanıyor. Semtevlerindeki kursiyerlerimiz de evlerinden çıkan atıklarla ilgili çalışmalar yapıyor, “atık, atık değildir” bakış açısını benimsiyor.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

HALİL ARDA:
Çevre bilinci oluşturmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Atıkları kaynağında ayrıştırma bilincini kazandırmak için belediyemizin web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ilçemizdeki atık kumbaralarının güncel konum bilgisini, birinci sınıf atık getirme ve mobil atık getirme merkezlerinin duyurularını, belediyemizin çevre çalışmalarını ve kampanyalarını paylaşıyoruz. Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün okullarda verdiği eğitimleri, yeni kurduğumuz müdürlük devam ettirecek. Sıfır atık konusunda verdiğimiz eğitimlerle eğitimcilere, çocuklara ve ebeveynlere sıfır atık bilinci kazandırmayı hedefliyoruz. İlçemizdeki okullarda geri dönüşüm yarışmaları ve kampanyaları düzenliyoruz. Ayrıca “Dünya Çevre Günü”, “Dünya Su Günü” gibi özel günleri paylaşıyoruz, vatandaşların dikkatini bu konulara çekmeye çalışıyoruz. Dünya Çevre Günü’ne özel etkinlikler düzenliyoruz ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

HALİL ARDA:
Sıfır Atık Yönetmeliği gereği ilçemizde ikili toplama sisteminin uygulanması gerekiyor, ama belediyelerin bu sisteme bütçe ayırması pek mümkün olmuyor. Bu konuyla ilgili her yıl bakanlıklara ayni yardım talebinde bulunuyoruz. Ancak her talep karşılanmıyor. Önümüzdeki yıl ayni yardım talebimizi tekrar ileteceğiz.


Önerilen Haberler