"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekicioğlu: “Yeni enerji kaynakları oluşturmayı hedefliyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Geri dönüşüm kumbarası uygulamasını başlatan ilk belediyelerden biriyiz. Nisan ayında faaliyete geçirdiğimiz mobil atık getirme merkeziyle de farkındalık yaratıyoruz. Cacabey Meydanı’na yerleştirdiğimiz mobil atık getirme merkezinde, kâğıt-karton, cam, elektrik/elektronik, metal ve plastik atıklar, atık ilaç ve pil toplanıyor, bu atıkların geri dönüşümü sağlanıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana sağlıklı çevre bilinci oluşturmak, sürdürülebilir çevre ve kentsel yaşam için farkındalık yaratmak gayretindeyiz.
 
Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Çevreyi korumak ve temiz tutmak hepimizin görevi. “Doğayla Barışık Temiz Çevre” sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğanın insana sunduğu olanakların farkındayız. Bu bilinçle doğayı tahrip etmeden yeni enerji kaynakları oluşturmanın uzun vadede doğaya ve çevreye katkısı olacağını düşünüyoruz. Geri dönüşüm uygulamaları, atıkların sağlıklı depolanması ve bertaraf edilmesi amacıyla kentimizin muhtelif yerlerine çevreci, hijyenik ve güvenli çöp toplama sistemi olan yerkonlar yerleştirdik. Yerkonlarda, yerçekiminin etkisiyle çöpler kendiliğinden sıkışıyor, yerüstü sistemlere göre üç kat fazla atık depolanıyor. Toprağın serin tutma özelliği, çöplerde bakterilerin çoğalmasını yavaşlatıyor, koku probleminin önüne geçiyor. Sistemin kapalı olması sebebiyle kötü görüntü oluşmuyor, sokak hayvanlarının çöpleri dağıtması da engelleniyor. ÇED raporu aldıktan sonra Ekizağıl’daki vahşi depolama alanında ayrıştırma ve geri dönüşüm tesisi kuracağız. Bu kapsamda “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Birimi” kurduk.
 
Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU
: Sıfır atık konusunda farkındalık yaratmak için Çevre Haftası’nda ve çevreyle ilgili önemli günlerde etkinlikler düzenliyoruz. Çevre Haftası’nda, belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı araçlara çevre ve temizlik konulu giydirme yaptık, görsel eğitim formları hazırladık. 6 Haziran 2022 tarihinde huzurevi önünden Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün önüne kadar çöp toplama etkinliği gerçekleştirildi. Çevreyi temiz tutmanın ve korumanın vatandaşlık görevimiz olduğunu biliyoruz. “Doğayla Barışık Temiz Çevre” sloganıyla çevreyi savunuyor, koruyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalara sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve sivil inisiyatifleri de dahil ediyoruz.
 
Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarını oluştururken belediyemizin olanaklarını doğru, akılcı ve planlı bir şekilde yapılandırdığımız için herhangi bir zorlukla karşılaşmıyoruz.


Önerilen Haberler