"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gerenli: “Sürdürülebilir geri dönüşüme önem veriyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MURAT GERENLİ:
Geri dönüşüm ve sürdürülebilir atık yönetimi en fazla önemsediğimiz çalışmalar arasında yer alıyor. Küresel iklim krizine karşı mücadele etmek hepimizin görevi. Göreve başlar başlamaz, vahşi depolama yapılan çöplüğü kapattık. Önceleri buraya giden çöpler artık elektrik enerjisi olarak ekonomiye kazandırılıyor. Atık yönetimine yönelik çalışmalarımız bunlarla da sınırlı değil. Çöp toplama sistemini değiştirmenin yanı sıra hayata geçirdiğimiz akıllı atık tanıma ve mobil atık toplama sistemleri sayesinde “çöp değil, atık” bilincini oluşturuyoruz. Sadece bu yıl 14.440 kilogram atık, vatandaşlar tarafından mobil atık toplama araçlarına teslim edildi. İlçemizin üç ayrı noktasında hizmete sunduğumuz akıllı atık tanıma sistemi, uygulandığı alan itibarıyla Türkiye’nin en geniş kapsamlı ve sürdürülebilir projesi. Bugüne kadar 897.000 pet şişeyi ve 170.000 metal kutuyu dönüştürdüğümüz Akıllı Atık Tanıma Sistemi’nde hem vatandaş hem çevre kazanıyor. Vatandaşların sisteme getirdiği her pet şişe ya da metal kutu sayesinde çevre daha az kirleniyor, getirilen her atık karşılığında vatandaşlara ücretsiz verdiğimiz “Dönüşüm Kart”lara TL karşılığı puan yükleniyor. Vatandaşlar, kartlarına yüklenen TL’leri yurdun dört bir yanındaki alışveriş noktalarında kullanabiliyor. Akıllı Atık Tanıma Sistemi dışında hayatın her alanında geri dönüşümü destekliyoruz. Kapalı pazaryerinde ve semt merkezinde her pazartesi organik atık ve bahçe atığı getiren vatandaşlara yine bu atıklardan kompost makinesi aracılığıyla elde ettiğimiz kompost gübreyi veriyoruz. Ayrıca ilçe genelindeki mobilya ve dal artıklarını da talaş makinemizde dönüştürerek kompost gübresinde ve peyzaj çalışmalarında kullanıyoruz. Bununla birlikte yasal prosedürün tamamlanmasının ardından en kısa sürede atık getirme merkezi kurmayı planlıyoruz. Geri dönüşümü çok yönlü ele alıyoruz, sadece atık toplamıyor, ilçemizdeki inşaat atıklarını dönüştürüyoruz. Fen İşleri’nin şantiyesindeki inşaat ve yıkıntı atıkları geri kazanım tesisinde inşaatlardan çıkan betonu ve demirleri ayrıştırıyoruz, bu maddeleri üstyapı ve altyapı çalışmalarında değerlendiriyoruz. Dönüşebilen her şeyi geri dönüştürerek çevreye ve ekonomiye kazandırıyoruz.  

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

MURAT GERENLİ:
Geri dönüşüm uygulamalarının sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Temizlik ve Çevre Müdürlüğü, atık yönetimiyle ilgileniyor, 444 55 39 numaralı hat üzerinden gelen taleplerle vatandaşların bizzat ilettiği talepleri hızlıca aktarıyor. Vatandaşların talepleri doğrultusunda ilçemizin üç ayrı noktasına akıllı atık tanıma sistemi yerleştirdik.
 
Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

MURAT GERENLİ:
Yurttaşlara sıfır atık bilinci kazandırmak ve kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla teşvik edici uygulamaları hayata geçirdik. Akıllı atık tanıma ve mobil atık tanıma sistemine getirilen atıklar karşılığında vatandaşlara “Dönüşüm Kart” dağıttık, bu kartlara TL yükleniyor. Uygulamayı hayata geçirirken ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle ortak hareket ettik. Bu çalışmaları sürdürülebilir kılmak için vatandaşları teşvik edecek uygulamalar yapıyoruz. Örneğin, evlerinde biriktirdikleri organik atıkları ve bahçe atıklarını ekiplerimize teslim eden vatandaşlara beşer litrelik kompost gübre hediye ediyoruz. Yaz aylarında en fazla atığı getiren vatandaşlara dondurma hediye ettik. Çevre duyarlılığını artırmayı planlıyoruz. Gıda krizi her geçen gün büyüyor. Bu nedenle belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ürettiği fideleri çeşitli etkinliklerle dağıtıyoruz. Sadece son iki yılda 10.000’den fazla fideyi vatandaşlarla paylaştık. Atık yönetimi konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

MURAT GERENLİ:
Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin politikalarımızı belirlerken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyoruz. Belediyelerin çevreci yatırımları teşvik edilmeli. Çevreci yatırımların uzun vadede insanlığa sağlayacağı fayda göz ardı edilemez. Çevre politikalarına yerelden destek sağlanırsa başarıya ulaşılabilir.


Önerilen Haberler