"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak istiyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

OSMAN GÜRÜN:
Çevreyi ve doğayı korumak, gelecek nesillere sağlıklı, temiz bir çevre bırakmak için hassasiyetle çalışıyor, projelerimizi hayata geçiriyoruz. Muğla genelinde altı tane katı atık düzenli depolama tesisiyle hizmet veriyoruz. Bu tesislerden beş tanesinde, çöpte oluşan metan gazından elektrik üretmek için biyogaz elektrik üretim tesisi kurduk, bu sayede yenilenebilir enerjiye yönelik çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Dört tesiste ise, geri dönüştürülebilir atıkların çöplerden ayrıştırıldığı mekanik ön ayrıştırma tesisi yer alıyor. Organik atıkların değerlendirilmesi için fermantasyon ve kompost tesisleri de oluşturduk, katı atık düzenli depolama tesislerinden birinde sera kurduk.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

OSMAN GÜRÜN:
Sıfır atık yönetim sistemi uygulamalarının iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sıfır atık yönetim sisteminde işbirliğinin ve koordinasyonun sağlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Belediyemizin 76 birimi tarafından “Sıfır Atık Belgesi” alındı, sıfır atık sürecine uyum sağlanması amacıyla çalışmalar yapıldı. Sıfır atıkla ilgili süreçlerin yürütülmesi için belediyemizin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde “Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Şube Müdürlüğü” kurduk. Hafriyat depolama sahalarında bertaraf edilecek atık miktarlarının azaltılması, geri dönüşümün ülke ekonomisine katkıda bulunması, çevre bilincinin oluşturulması ve doğa tahribatının azaltılması oldukça önemli. Hafriyat toprağının, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri geri dönüştürülmesi için 2016 yılında mobil tesisi hizmete sunduk.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

OSMAN GÜRÜN:
Çevre ve geri dönüşüm konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla okullarda eğitimler veriyoruz. Panel, konferans ve çalıştay düzenliyoruz, vatandaşların bilinçlendirilmesini sağlıyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

OSMAN GÜRÜN:
Atık yönetimine ilişkin yatırımlarımızda ülkemizin ekonomik koşullarından kaynaklı olarak bütçe konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Mevzuat açısından bakanlıklardan izin ve onay gerektiren süreçlerin uzaması nedeniyle zorluklarla karşılaşıyoruz. Yatırım projelerindeki izin ve onay süreçleri adil yürütülmüyor.


Önerilen Haberler