"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Oktay:“Atık toplama alanları oluşturuyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MEHMET OKTAY:
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya, sürdürülebilir sağlıklı bir çevre ve kentsel yaşam sunmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla atık yağları, ambalaj ve tekstil atıklarını kaynağında ayrı topluyoruz, ihaleyle bu işi alan firmalar tarafından taşınmasını, geri dönüşümünü sağlıyoruz. Belediyemizin araç parkında atık getirme merkezi kurduk, ilçemizdeki üç noktada mobil atık getirme merkezi oluşturduk. Mobil atık getirme merkezlerinde (kâğıt/karton, cam, plastik, metal, elektrikli/elektronik atık, bitkisel atık yağ ve pil atıkları) yedi tür atık toplanıyor. Bu çalışmalarımız doğrultusunda “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” aldık. Öte yandan, ilçemizdeki eczanelere yerleştirdiğimiz atık ilaç toplama kutularında biriktirilen ilaçları topluyoruz, bu ilaçların bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği dahilinde ömrünü tamamlayan lastiklerin belediyemizin araç parkına getirilmesini ve Lastik Sanayicileri Derneği’nin yetkili firmaları tarafından alınmasını sağlıyoruz. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği işbirliğiyle atık pil toplama kampanyası düzenliyoruz, yıl boyunca en fazla atık pili toplayan okullara çeşitli hediyeler veriyoruz.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

MEHMET OKTAY:
Sıfır atık yönetim sistemi, belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde araçların toplama güzergâhlarında yakıt kullanımının minimize edilmesine, depolama alanlarında yeterli stok alanı olmasına dikkat ediyoruz. Vatandaşların kolayca erişebileceği noktalarda atık toplama alanlarının oluşturulmasına önem veriyoruz. Özellikle mobil atık getirme merkezlerini pazaryerlerinin yakınına, işlek caddelere üzerine yerleştirdik. Bazı bölgelere geri dönüşüm konteyneri yerleştirilememesi nedeniyle elektrikli kasalı motorlarla atıkların toplanmasını sağlıyoruz. Bu sayede karbon ayak izinin azaltılmasını hedefliyoruz.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

MEHMET OKTAY:
Yurttaşlara sıfır atık bilinci kazandırmak ve kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla eğitimler düzenledik, toplantılar yaptık. Ayrıca mahalle muhtarlarını bilgilendirdik. Sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle temizlik etkinlikleri düzenledik, bilgilendirme çalışmaları için işbirliği yaptık.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

MEHMET OKTAY
: Atık getirme merkezlerinin kurulması için belediyelere yer tahsis edilmemesi, toplanan atık miktarı kadar destek verilmemesi nedeniyle zorluklar yaşıyoruz. Mevzuatta yapılan değişiklikler, çelişkili durumlara neden oluyor. Örneğin, bazı belediyeler sözleşmeyle bazı belediyeler de ihaleyle iş yapıyor.


Önerilen Haberler