"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sarıkurt: “Enerji tüketim haritaları oluşturmayı planlıyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

AHMET SARIKURT:
Trakya bölgesinde ilk defa atıkların (kâğıt-karton, plastik, metal, cam, kompozit vb.) kaynağında ayrı toplanmasını, bu atıkların ambalaj atıkları toplama ve ayırma tesisinde ayrıştırılarak değerlendirilmesini sağladık, üç yılda belediyemize 702.000 TL gelir kazandırdık. Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında atıkların kaynağında ayrı toplanması, ayrıştırılması ve değerlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ambalaj atıkları ihalesi dahilinde Trakya’da öncü olduk, “Çorlu Sıfır Atık Mobil Uygulaması”nı vatandaşların kullanımına sunduk. Vatandaşların, ambalaj atıkları ve geri dönüştürülebilir atıklarla ilgili belediyemize bilgi vermesi, atıklarını ulaştırdıklarında kilogram başına 10 kuruş karşılığında puan kazanması, yeterli puana ulaştıklarında uygulama üzerinden ödül seçmesi için bu hizmeti hayata geçirdik.

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ilçemiz genelinde 12 adet mobil atık getirme merkezini, üç adet ödüllü mobil atık getirme merkezini, 750 adet mavi geri dönüşüm konteynerini, 110 adet cam geri dönüşüm kumbarasını ve beş adet kalemmatik cihazını ilçemizin muhtelif noktalarına ve sitelere yerleştirdik.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalarla sözleşme imzalayarak bitkisel atık yağların yeraltı su kaynaklarını ve toprağı kirletmesini önlüyoruz. İlçemizde tarımın yoğun olduğu bölge ve köylerde zirai atık ilaç kutularının çevreye atılmasını önlemek amacıyla köy muhtarlıkları ve meydanları başta olmak üzere 11 adet zirai atık toplama konteynerini vatandaşların hizmetine sunduk. Ömrünü tamamlamış ilaçların çöpe atılmasını ve yeraltı su kaynaklarına ulaşmasını engellemek amacıyla ilçemizdeki eczanelere atık ilaç toplama kutuları dağıttık. Bütçemiz el verdiğince her yıl yeraltı çöp konteynerleri yapıyoruz. Yeraltı çöp konteynerleri sayesinde çöplerin etrafa dağılmasını önlüyoruz, kötü kokuyu ortadan kaldırıyoruz. Organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar nedeniyle ilçemizde kötü koku sorunu yaşanıyor. Sanayi kuruluşlarını denetim yetkimiz olmadığı hâlde vatandaşlar şikâyetlerini bize iletiyor. Vatandaşların bu konudaki şikâyetlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletmesi amacıyla “KODER” adlı koku bildirim mobil uygulamasını hizmete sunduk. Vatandaşlar, uygulama aracılığıyla kokunun çeşidi, cinsi, süresi ve şiddeti gibi detayları bildirebiliyor. Uygulama üzerinden bildirilen ve yetkimiz dahilinde olan şikâyetler belediyemizin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından değerlendiriliyor. Yetkimiz dışındaki şikâyetler ise, uygulama üzerinden raporlanıyor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletiliyor.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

AHMET SARIKURT:
Sıfır atık çalışmalarını daha sağlıklı yürütebilmek için belediyemiz bünyesinde “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü” kurduk. Bu sayede özellikle geri dönüşüm, atık yönetimi, yenilenebilir enerji ve enerji yönetimi konularında daha kapsamlı çalışmalar yapmaya başladık. Bu konulara ilişkin önemli projelerimiz var. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında enerji tüketim haritaları oluşturmayı hedefliyoruz.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

AHMET SARIKURT:
Vatandaşlara sıfır atık bilinci kazandırmak ve farkındalığı artırmak amacıyla eğitimler düzenliyoruz. Özellikle okullarda öğrencilere sunumlar yapıyoruz, söyleşilerle bilgi aktarıyoruz. Parolamız, sıfır atık. İklim değişikliği hakkında eğitim alan her öğrencinin, öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmasını istiyoruz. Çevre Haftası gibi özel günlerde vatandaşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak etkinlikler düzenliyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

AHMET SARIKURT:
Geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda merkezî yönetimden maddi ya da manevi destek aldığımız söylenemez. Belediyemizin öz kaynaklarıyla, vatandaşların desteğiyle mevzuatı doğru bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda ilerleme kaydettik. Vatandaşlar, çevre konusunda hassasiyet gösteriyor, belediyemizin personeline yardımcı oluyor. Elbette bu konuda daha da gelişmemiz gerekiyor, bunun için çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler