YÜKLENİYOR
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ALPER TAŞDELEN: Atık miktarının azaltılmasına, yeniden kullanıma önem verilmesine ve çevrenin korunmasına ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Çankaya Yardımlaşma ve Ekonomik Dayanışma Derneği aracılığıyla vatandaşlardan teslim alınan kullanılabilir durumdaki ev eşyalarını üniversite öğrencilerine ulaştırıyoruz.
Geri dönüştürülebilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağında ayrı toplanması, geri dönüşüme ve/veya bertaraf işlemine gönderilmek üzere bırakılması amacıyla vatandaşların kolaylıkla ulaşabileceği noktada atık getirme merkezi kurduk. Merkezde, kâğıt, plastik, metal ve cam atıklar, tekstil atıkları, atık piller ve ilaçlar, atık elektrikli/elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar, ömrünü tamamlayan lastikler ve hacimli atıkların bırakılabileceği konteynerler yer alıyor. Atık getirme merkezine, mutfak, park ve bahçe, inşaat ve yıkıntı atıkları, endüstriyel, tıbbi, patlayıcı ve radyoaktif atıklar kabul edilmiyor. 2022 yılının sonuna kadar Çayyolu’nda da yeni bir atık getirme merkezini hizmete sunacağız. Çankaya’nın merkezî bölgelerinde dijital, hareket sensörlü, braille alfabesi bulunan ve konuşan mobil atık getirme merkezleri oluşturduk. Güneş enerjisiyle çalışan, sensörleri sayesinde dokunmadan açılan, döner kapaklı yapıya sahip olan mobil atık getirme merkezlerinde, ambalaj atıkları (kâğıt, karton, plastik, metal, kompozit), cam atıklar, elektronik atıklar ve pil atıkları kaynağından ayrı olarak toplanıyor. Bunların yanı sıra kapıdan kapıya poşetli toplama uygulamasıyla vatandaşların konutlarındaki ve işyerlerindeki atıkları poşette biriktirmelerini sağlıyoruz. Daha sonra bu atıkları topluyoruz. İlçemizdeki caddelere ve sokaklara, belediyemizin tesislerine, atık getirme merkezine tekstil kumbarası da yerleştirdik. Kumbaralara, kullanılmış giysiler (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünleri (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atılabiliyor. Toplanan tekstil atıklarının kullanılabilir durumda olanlarının bir kısmı ihtiyaç sahiplerine veriliyor, kullanılamayacak durumda olanlar da geri dönüşüme gönderiliyor. Bulaşık makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, tost makinesi, telefon, bilgisayar gibi atık elektrikli/elektronik eşyaların kaynağında ayrı toplanması işlemi aracı firmayla yapılıyor.
Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ALPER TAŞDELEN: Çevre mevzuatının verdiği yetki doğrultusunda sıfır atık yönetim sistemi kurduk. Belediye binamız ve ilçemizin geneli için “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandık. Belediyemizin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün, Teşkilat, Görev, Yetki, Sorumluluk ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ni revize ettik, belediye meclisinin kararıyla Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı “Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Bürosu” kurduk. Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Bürosu, sıfır atık yönetim sistemini yürütüyor.
Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?
ALPER TAŞDELEN: Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında yaptığımız çalışmalar arasında “Geri Dönüşümler Birer Fidan Oluyor, Çankaya Temiz Hava Alıyor” kampanyası, eğiticilerin eğitimi semineri, kompost yapımı eğitimi, sıfır atık projesi bilinçlendirme çalışması, “Atık-Geri Dönüşüm Bilim Okulu” atölye çalışması (Hacettepe Üniversitesi Atık Yönetim Topluluğu ortak projesi), Dünya Çevre Günü etkinliği, İklim, Çevre ve Çocuk Şenliği, tekstil kampanyası, Avrupa Atık Azaltım Haftası etkinliği, çevre ve sıfır atık farkındalık çalışmaları yer alıyor.
Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?
ALPER TAŞDELEN: Geri dönüşüm mevzuatındaki, özellikle Sıfır Atık Yönetmeliği’ndeki değişiklikler sıkıntılara neden oluyor. Belediyelere verilmesi gereken atıkların üçüncü kişilere satılmasına sebep olan bu durum, usulsüz ve kayıtdışı toplamaya yol açıyor, geri dönüşüm hedeflerimize ulaşmamıza engel teşkil ediyor. Çevreye duyarlı belediye yönetimi ve atıkların ihale yöntemiyle gerekli izinlere ve lisansa sahip firmalara verilmesiyle oluşan kaynak sayesinde bütçe konusunda herhangi bir sorun yaşamıyoruz.