"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Türkyılmaz: “İkili toplama sistemini uyguluyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz Belediye Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarımız doğrultusunda hanelerden ve işyerlerinden geri dönüşebilen atıkları, ambalaj atıklarını, poşetleri veya kutuları toplamaya devam ediyoruz. İlçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının Sıfır Atık Projesi kapsamındaki ekipman ihtiyacını karşılıyoruz. İlçemiz genelinde seçtiğimiz 10 eczaneye atık ilaç kutusu yerleştirdik, bu sayede son kullanma tarihi geçen ilaç atıklarının toplanmasını ve bertaraf edilmesini sağlıyoruz.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
 
HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Belediyemizin birimleri tarafından ikili toplama sistemine geçildi.  Atık yönetim sistemi kapsamında geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağından ayrı biriktirilmesi, toplanması, geri kazanımı veya bertaraf edilmesi amacıyla kurulan Atık Getirme Merkezi’nin inşaatı bu yıl tamamlandı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün onayını bekliyoruz. Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde belediye meclisimiz tarafından “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü” kuruldu.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Okullarda ve hanelerde, kaynağında ayrı biriktirilen bitkisel atık yağlar, belediyemizin yerleşkelerindeki ya da muhtarlıklardaki toplama noktalarında biriktiriliyor. Talep edildiğinde hanelerden, yerleşkelerden alınarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Evlerden, işyerlerinden toplanan veya yerleşkelerden getirilen elektronik atıklar, belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden talep edilmesi hâlinde,  lisanslı firmalara veriliyor. İşletmeler, mevzuat gereği lisanslı firmalarla çalışması yönünde bilgilendiriliyor. İşletmelerde, okullarda ve muhtarlıklarda oluşturulan pil toplama kutuları aracılığıyla dönüşebilir piller biriktiriliyor, belediyemizin personeli tarafından toplanarak lisanslı firmaya gönderiliyor. İşletmelerde sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda bilgilendirme çalışmalarına ve denetimlere devam ediyoruz. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda sıfır atık yönetimi konusundaki eğitimlerimiz de sürüyor. Bu kapsamda Mudanya Kent Konseyi işbirliğiyle projeler yapıyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Ambalaj atığı ve sıfır atık kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ve genelgeler genel itibarıyla söz konusu hizmetlerin yürütücüsü olan belediyelerin çalışma şartlarını zorlaştırıyor. Şöyle ki, ihalelere katılım olmuyor ya da ihaleler tek katılımcıyla gerçekleştiriliyor. Toplama sistemi dışına çıkma imtiyazı tanınan atık üreticileri (AVM, satış noktaları, market zincirleri vb. ) ve sokak toplayıcıları konusunda idari yaptırım sürecindeki belirsizlikler, lisanslı firmaların belediyelerle çalışmasını zorlaştırıyor. Belediyelerin idari yaptırımları ya yok sayılıyor ya da belirsiz kalıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mevzuatla ilgili taleplerimize yetersiz cevap veriyor veya gereken sürede cevap vermiyor. Bu da onay gerektiren iş ve işlemlerin gecikmesine neden oluyor.


Önerilen Haberler