"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Uzaktan çalışmaya dayalı işlerde iş kazalarının değerlendirilmesi

  • 28 Kasım 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu “Uzaktan çalışmaya dayalı işlerde iş kazalarının değerlendirilmesi” üzerine yazdı.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından itibaren uygun iş kollarında tercih edilen uzaktan çalışma prensibi, ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Uzaktan çalışma esasları, 4857 sayılı İş Kanunu’yla düzenlenmiştir.

İş Kanunu’nun 14. maddesinde, “Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir,” ibaresiyle uzaktan çalışma açıklanmıştır. Bahsi geçen maddede, “Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür,” denilerek, işçinin bu kapsamda geçireceği iş kazalarından işverenin sorumluluğunun doğması, muhtemel bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilinmesi gerekir ki, uzaktan çalışma esnasında meydana gelen her olay, iş kazası olarak nitelendirilememektedir. İş kazalarının ele alınması için kazanın, kanunda da yer verildiği gibi, işveren tarafından yürütülen iş sebebiyle meydana gelmiş olması, yani illiyet bağının olması gerekmektedir. Dolayısıyla işçinin kendi kusuru, iş tanımı ve yine işverenin sağladığı koşullar dışındaki herhangi bir sebepten ötürü işçinin iş kazası geçirdiğini söylemek doğru olmayacaktır. Uzaktan çalışmada, iş kazaları ile tanımlanan iş arasındaki illiyet bağını kanıtlamak zordur. Tarif edilen bu hâllerde, işverenin doğrudan iş kazasına ilişkin sorumluluğunu değerlendirmek, hukuki sorumluluk ve hakkaniyet açısından pek doğru olmayacaktır. Değinildiği gibi, uzaktan çalışma şeklinde sürdürülen iş akitleri kapsamında yaşanan olayların iş kazası olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine dair açık bir hüküm bulunmamakla birlikte iş kazasının, işçi ile işveren arasında imzalanan sözleşmedeki işin kapsamında olması ve meydana gelen kazayla işin yapılış koşullarında illiyet bağının varlığı gereklidir.

Bu koşullar dahilinde, işçinin işin yapılışı sırasında geçirdiği iş kazasından, işverenin ilgili yasa gereği sorumluluğu doğmaktadır. İşveren, uzaktan çalışma için işin gerektirdiği önlemleri almalı, işçiye eğitim vermeli, belli periyotlarla uzaktan çalışmaya ilişkin denetim yapmalıdır. Ayrıca işveren, işin yapılması için işçiye sağladığı ekipmanla ilgili bilgiyi ve eğitimi vermekle yükümlüdür. Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda, Türk Borçlar Kanunu kapsamında işverenin tazminat sorumluluğu gündeme gelecektir.

Kaynak: https://www.od-legal.com/post/uzaktan-calismada-is-kazasi.


Önerilen Haberler