"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yavaş: “Başkent kartı yaşamın her alanına entegre ediyoruz”

  • 28 Kasım 2022
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş pek çok belediyeye de örnek olan Başkent Kart Projesini Belediye Gazetesi’ne anlattı.

Başkent Kart Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MANSUR YAVAŞ
: Başkent Kart Projesi, belediyemizin insan odaklı projelerinin önemli bir halkasıydı diyebiliriz. Ön ödemeli kart mantığıyla geliştirdiğimiz bu proje, cezasız, faizsiz ve icrasız özellikleriyle hem kültürümüzün hem de sosyal belediyecilik anlayışımızın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Başkent Kart Projesi’yle çok önemli iki şey başardık. Birincisi, milletimizin yardım kültüründe yeri olmayan bir ayıbı ortadan kaldırdık. Bu sistem sayesinde alan el, veren eli görmüyor.  İkincisi, Başkent Kart’la işlem yapan vatandaşlar sayesinde elde edilecek geliri de sosyal yardım havuzuna aktarıyoruz, ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım edilmesini sağlıyoruz. Kısacası, Türkiye’nin en büyük ve en geniş katılımlı sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. Belediyemizin her sosyal yardımını bu kart üzerinden yapıyoruz. Hatta tohum desteğini de kart üzerinden vereceğiz. Yetkili 304 tohum dağıtıcısıyla işbirliği protokolü imzaladık. Üreticiler, Başkent Kart’lara yüklenen parayla dağıtıcılardan alım yaparak destekten faydalanabiliyor.

Bunların yanı sıra kartın büyük bir başarısı daha var. Başkent Kart’la anlaşmalı esnafın işleri de hareketlenmeye başladı. Mesela eğitim desteği veriyoruz, ama bu desteği sadece kırtasiyelerde kullanılabilecek şekilde veriyoruz. Böylece esnaf da kazanıyor. Vatandaşlar, gıda kolisine hapsedilmiş, son kullanma tarihi geçmiş belli ürünler yerine ihtiyacı olan ürünü istediği yerden alabiliyor. Böylece bir tüccarı zengin ederek alınan ürünler yerine yardım ekonomisinin kentteki esnafa yayıldığı bir sistem uygulanıyor. Bu sistemin diğer bir önemli özelliği ise, dağıtım masraflarının da ortadan kalkması.


Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Ankara’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MANSUR YAVAŞ:
Seçimlerden önce, ekonomik sıkıntıların devam etmesi durumunda bazı projelerimizi erteleyebileceğimizi söylemiştik. Ekonomik sıkıntı devam ederken ortaya çıkan pandeminin de etkisiyle sıkıntılar ikiye katlanınca önceliklerimizi değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü açlığa ve ümitsizliğe sürüklenen insanların en temel ihtiyaçlarının ertelenmesi mümkün değildi. Bu nedenle “Ankara ve insanımız için ne yapabiliriz?” diye düşündük, yeniden yol haritası hazırladık. Önceliklerimizi güncelledik. Ankara’da kimse yatağa aç girmesin, hiçbir çocuk eğitiminden mahrum kalmasın, kimse gelecekten ümidini kesmesin istiyorduk. Başkent Kart da dahil olmak üzere tüm yardım kampanyalarımız bu düşüncenin neticesinde ortaya çıktı.

Başkent Kart uygulamasıyla, insan onurunu zedeleyen, kimi yöneticilerin propaganda malzemesi yapmak için kullandıkları çirkin fotoğraf karelerini artık tarihin çöplüğüne attık. İhtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım kolisi görüntüleri Başkent Kart’la tamamen kaldırıldı. Bu uygulamayla hem ihtiyaç sahibi vatandaşlar hem de diğer vatandaşlar tek tip kart kullanmaya başladı. Yani artık kimin sosyal yardım aldığını bilmek mümkün değil. Uygulamayla birlikte vatandaşlar, ulaşımdan alışverişe, sağlık hizmetlerinden fatura ödemelerine ve havaleye kadar birçok işlemden avantajlı biçimde yararlanma imkânına kavuştu. Ayrıca sadece Ankara’da değil, ülkenin ve dünyanın neresinde olursa olsunlar, Başkent Kart’la alışveriş yapabiliyorlar. Başkent Kart’a para transferi yaparak alınteriyle kazandıkları parayı gönül rahatlığıyla harcıyorlar, daha önce bankalara giden komisyonun belediyeye gelmesi suretiyle Ankara’da ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmenin huzurunu yaşıyorlar. Bugüne kadar Başkent Kart kullanımından dolayı belediyemize geri gelen miktar 15 milyon TL’yi aştı. Bu parayı da yine sosyal yardım alan vatandaşlar için harcıyoruz. Başkent Kart uygulamasının altyapısı dünyayla entegre ve zaman içinde işlevlerini artırabilecek şekilde hazırlandı. 


Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?


MANSUR YAVAŞ:
Her proje için geçerli olan zorluklar var. Ancak daha önce de söylediğim gibi, Başkent Kart gerçekten zorunlu olan bir ihtiyaçtı, pandemi döneminde yaşanan bazı olaylar da hazırlık sürecimizi hızlandırdı. Bu proje bizim seçim vaatlerimiz arasında farklı bir isimle zaten bulunuyordu. Göreve geldikten sonra çalışmalarımıza başlamıştık. Uzun süren bir projelendirme ve araştırma sürecinin, toplantıların ardından istediğimiz sonuca ulaşabildik. Başkent Kart, belediyemizin tescilli bir markası ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun çerçevesinde Merkez Bankası tarafından faaliyet izni verilen bir firmanın altyapısını kurduğu kamu hizmeti.

Bizim için bu kartı herkesin, her yerde kullanabilmesi ve harcamaların komisyonlarının sosyal yardım havuzuna aktarılması çok önemliydi. Başkent Kart’ın şehiriçi toplu ulaşımda, akıllı otoparkta ve taksilerde kullanılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Önerilen Haberler