"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Spor turizmini ön plana çıkarmak istiyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
 
MUHİTTİN BÖCEK:
Her yaştan vatandaşın spor yapmasını sağlamak için farklı programlar yürütüyoruz. Farklı yaş gruplarını ve ihtiyaçları dikkate alarak yürüttüğümüz programlarla vatandaşların sağlıklı olmasına ve yerelde spor politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz. Antalya’nın farklı noktalarına her türlü sportif aktiviteyi taşıyoruz. Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), Antalya’da ve Antalya’nın ilçelerinde vatandaşlara hizmet veriyor. ASFİM’de açılan spor kurslarında vatandaşlar uzman eğitmenler eşliğinde spor eğitimleri alıyor ve ücretsiz spor yapma fırsatı buluyor. ASFİM’de, fitness, pilates, step, aerobik, zumba, reformer, çocuklar için temel jimnastik, kadınlar için self-defense (savunma sanatı), parkinson hastaları için egzersiz, ileri yaş için egzersiz kursları veriliyor.

Lara Düden Park’ta, Konyaaltı Beachpark’ta ve Manavgat Türkbeleni’nde yer alan tenis kortlarında vatandaşlara ücretsiz tenis oynama imkânı sunuyoruz. Her yaştan vatandaşı spora teşvik etmek ve sporu yaygınlaştırmak amacıyla kentimizin dört noktasında ücretsiz sabah sporu etkinliği düzenliyoruz. Özellikle Emekliler Kahvesi’ndeki sabah sporu etkinliğiyle ileri yaş grubundaki vatandaşların spor yapmasını sağlıyoruz. “Temiz Hava ve Sağlıklı Yaşam İçin Pedallıyoruz” sloganıyla 10-70 yaş arasındaki vatandaşlar için kurs açtık, Akdeniz Kent Parkı’nda oluşturulan parkurda temel bisiklet sürüş eğitimi veriyoruz. Her yaştan vatandaşın doğayla buluşması ve spor yapması amacıyla farklı rotalarda doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Özellikle kentimizin hafızasında önemli yeri olan rotaları belirlemek ve tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Yeşilçam filmlerinin çekildiği bölgede “Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu”nu Antalya’ya kazandırdık. “Biz Birlikte Yaparız” sloganıyla Antalya’daki bisiklet gruplarıyla işbirliği yapıyoruz, önemli günlerde bisiklet turları düzenliyoruz. Spor turizmini geliştirmek amacıyla Antalya’da birçok spor organizasyonunun gerçekleşmesine öncülük ediyoruz, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT SPOR Kulübü bünyesinde futbol, basketbol, güreş, ampute ve su topu gibi 14 farklı branşta binlerce sporcu yetiştiriyoruz. Kulübümüz bünyesinde ata sporu güreşe destek veriyoruz, 235 güreşçiyle Türk güreşine katkıda bulunuyoruz. Belediyemiz bünyesindeki izcilik faaliyetleri Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. İzcilik faaliyetleri, 11-15 yaş grubuna yönelik olarak başladı. Çocukların ve gençlerin ruh/ beden sağlığını geliştiren, bilgi ve beceri kazandıran izcilik faaliyetleri kapsamında eğitim, kamp, gezi gibi etkinlikler düzenliyoruz.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

MUHİTTİN BÖCEK
: Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek amacıyla kurslar açıyoruz, projeler geliştiriyoruz. Örneğin, 4-6 yaş arasındaki çocuklar için ASFİM’de temel jimnastik kursu, parkinson hastalarının ve ileri yaştaki vatandaşların hareket kabiliyetini artıracak egzersiz kursları açtık. Gelen taleplere istinaden yeni kurslar da açıyoruz, kadınlara yönelik özel savunma sanatları kursunda, kadınların şiddete maruz kalma durumunda kendilerini savunması için eğitimler veriyoruz. Spor alanındaki akademik çalışmaları takip ediyoruz, ihtiyaca göre yeni projeler üretiyoruz. “Mavi Paten” projesi kapsamında, paten süren gençlerin trafikte tehlikeli durumlarla karşılamasını önlemek amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla bir araya geliyoruz, gençlerin sağlıklı bir ortamda spor yapabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Antalya, spor turizmi kapsamında değerlendirilebilecek çeşitli faaliyetler için tercih edilen bir kent. Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, golf, tenis, bisiklet, judo, halter, yüzme, eskrim gibi pek çok spor dalında yıl boyunca gerçekleştirilen ulusal/uluslararası düzeydeki spor turnuvalarının yanı sıra sualtı sporlarına, yamaç paraşütüne, dağcılık, rafting, motokros, kayak gibi farklı branşlarda düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Antalya’nın spor başkenti olması için çalışmalar yürütüyoruz. Profesyonel ve amatör branşlarda düzenlenen organizasyonlara destek veriyoruz. Spor turizmi için kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK:
Kentlerin kendi potansiyelini değerlendirebilmesi ve kaynakların çeşitlendirilmesi, spor alanını da güçlendirecektir. Antalya’da yeteri kadar spor tesisi inşa edilmesi için bütçenin genişletilmesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tesis sayısının artırılması gerekiyor. Yerel yönetimlere, ulusal/uluslararası organizasyonları etkili şekilde düzenleyebilmesi ve destekleyebilmesi için kaynak desteği verilmeli. Spor turizmi de oldukça önemli. Spor turizmi açısından Antalya’nın potansiyeli yüksek. Spor turizmi için belediyelerin merkezî bütçeden destek alması gerekiyor. Spor turizmi güçlü olan bir kentte başarılı sporcular yetişir.


Önerilen Haberler