"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Büyükerşen: “Her yaştan vatandaşı spora yönlendiriyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Spor, beslenme alışkanlıkları değişen, sokak aralarında, boş arsalarda oyun oynama alışkanlığını yitiren ve dijital dünyaya mahkûm olan gençler için üzerinde önemle durulması gereken bir alan. Yalnızca gençlerin değil, tüm vatandaşların sporla iç içe olması, daha aktif ve sağlıklı yaşaması için çalışıyoruz. Vatandaşların ruh ve beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla belediyemiz bünyesindeki altı tesiste, her yaş grubundan vatandaşa hizmet veriyoruz. Çocuklar için egzersiz programları ve ders içerikleri hazırlıyoruz, sporla tanıştırdığımız vatandaşların sağlıklı ve zinde kalmasını hedefliyoruz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Spor Merkezi’nde, çocuklar ve yetişkinler için ücretsiz fitness, aerobik, pilates, zumba ve hareket eğitimi veriliyor. Merkez, 2018 yılında açıldı, 650 metrekarelik alan üzerine inşa edildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kapalı Spor Salonu,
2015 yılında faaliyete geçti. Salonda, yaz/kış spor okulları kapsamında 8-12 yaş arasındaki çocuklara basketbol, hentbol, voleybol branşlarında eğitim veriliyor. Şirintepe Spor Merkezi, 2016 yılında hizmete sunuldu. Merkezde, yetişkinlere fitness, aerobik, pilates, zumba eğitimi, 8-12 yaş grubu çocuklara taekwondo, hareket, judo, masa tenisi ve halk oyunları eğitimi veriliyor. Eğitimler ücretsiz. Kentpark Kapalı Yüzme Havuzu, 2016 yılından bu yana belediyemiz bünyesinde hizmet veriyor. Havuzda, okul, çocuk, 5 yaş, engelli ve yetişkin eğitim gruplarıyla serbest çalışma grupları açılıyor, her yaş grubundan vatandaşa hizmet sunuluyor. Ayrıca ihtiyaç dahilinde kentimizde faaliyet gösteren yüzme kulüplerinin sporcuları da antrenmanlarını Kentpark Kapalı Yüzme Havuzu’nda yapabiliyor. Osmangazi Spor Sahası, 2018 yılında hizmete girdi. Spor sahasında, yürüyüş yolu ve futbol sahası bulunuyor. Spor sahası, Belediyemiz bünyesinde açılan yaz spor okullarının ve amatör spor kulüplerinin 15 yaş altı kategoride mücadele eden sporcularının müsabakaları ve antrenmanları için kullanılıyor. Belediyemizin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen turnuvalar ve bahar aylarındaki spor şenlikleri sporseverlere ev sahipliği yapıyor. Günün her saati yürüyüş parkurundan yararlanan vatandaşlar, ilkbahar ve yaz aylarında haftanın her günü sabah ve akşam eğitmenler eşliğinde spor yapıyor. Ayrıca futbol sahasının yanında açık alan basketbol sahası yer alıyor, özellikle küçük yaş grupları için açılan yaz okulları yoğun ilgi görüyor. 2020 yılında hizmete açılan Şehit Tarkan Karaca Spor Merkezi’nde, son teknolojiyle üretilen spor ekipmanları yer alıyor, fitness salonunda her yaş grubunda yetişkine hizmet veriliyor.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Belediyemiz bünyesindeki spor tesislerini dar gelirli vatandaşların yoğun olduğu mahallelerde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Her yaştan vatandaşı spora teşvik etmek, spora erişebilirliliği kolaylaştırmak amacıyla spor merkezlerinde uzman eğitmenler eşliğinde ücretsiz spor eğitimleri veriyoruz. Kentpark Kapalı Yüzme Havuzu’nda engelli vatandaşlar için eğitim grupları oluşturuyoruz, belli bir seviyeye ulaşan özel gereksinimli çocukları spor kulüplerine yönlendiriyoruz. Bu sürecin en başarılı sporcularından biri Sümeyye Boyacı’dır.

Çocukları ve gençleri ön planda tuttuğumuz spor etkinlikleri arasında doğa yürüyüşleri, “Dragon Bot Yarışı”, “Durgunsu Kano Yarışı” , “Adını Suya Yaz” yüzme etkinliği, “19 Mayıs Spor Şenliği”, “23 Nisan Çocuk Şenliği”, “Minikler Futbol Şenliği”, “Ayak Tenisi Turnuvası”, “Tenis ve Masa Tenisi Turnuvası”, “Satranç Turnuvası”, zumba etkinlikleri, kano ve optimist yarışları, “Engelliler Penaltı Farkındalık Turnuvası”, “Engelsiz Bisiklet Turu” ,” 2 Eylül Minikler ve Veteranlar Spor Şenliği”, “Çağdaş Toplumlarda Gençlik ve Spor Kültürü” söyleşisi yer alıyor. Ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde her yıl 8-12 yaş arasındaki çocuklar için yaz/kış spor okulları açıyoruz.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Amatör spor kulüpleri aracılığıyla sporcuların yetişmesini, ulusal/uluslararası müsabakalarda kentimizin ve ülkemizin temsil edilmesini hedefliyoruz. Eskişehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na kayıtlı olan amatör spor kulüplerine, engelli kulüplerine ve okullara malzeme ve ulaşım desteği veriyoruz, ayni ve nakdi yardım yapıyoruz. Uluslararası müsabakalarda kentimizi ve ülkemizi temsil eden sporcuları, antrenörleri ödüllendiriyoruz. Spora prestij kazandıracak, sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz, etkinlikleri planlarken uzmanların görüşlerinden faydalanıyoruz, söyleşi ve panellerde akademisyenlerle işbirliği yapıyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Mevzuat ve uygulama açısından pek sıkıntı yaşamasak da, özel yaratıcılık gerektiren etkinlikleri hayata geçirirken bütçe sıkıntısı yaşıyoruz. Spor hizmetlerine ayırdığımız bütçeyi en verimli şekilde kullanmaya, fazla sayıda insana ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu da önemli ölçüde başardığımızı düşünüyorum.


Önerilen Haberler