"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin spor politikalarına ilişkin örnekler - 2

  • 7 Kasım 2022
Dünyadan yerel yönetimlerin spor politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

AMSTERDAM, HOLLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/the-largest-skate-park-in-the-netherlands-opens-today-5207

Hollanda’nın en büyük paten parkı, Zeeburger Adası’nda 3.885 metrekarelik alanda hizmet veriyor. Parkta, patenciler, BMX sürücüleri ve yayalar için alanlar yer alıyor. Paten parkı fikri, mahallelerin evlerden daha fazlasını içermesi gerektiği görüşünden ortaya çıktı. Yetkililer, spor ve egzersiz için yeşil alanların fazla olması gerektiğine inanıyor. Paten parkının bulunduğu kentsel spor alanı, yerel sakinlerle birlikte tasarlanan parkın parçasıdır. Paten parkı kurma fikrinin sahibi Stan Postmus’tur. Öneri 2015 yılında Amsterdam Belediye Meclisi’nde onaylandı. Kentsel spor alanını düzenli kullanacak 57.000’den fazla insan var. Amsterdam’ın profesyonel patenciler ve BMX sürücüleri için uygun altyapıdan yoksun olduğunun belirtilmesi üzerine paten parkı inşa edildi. Parkın, geleceğin olimpiyat sporcuları için eğitim tesisi olarak hizmet vermesi planlandı.

CELJE, SLOVENYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/celje-will-host-the-firefighting-olympics-2022-10728

Slovenya’nın Celje kenti, 17-24 Temmuz tarihleri arasında 2022 İtfaiye Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptı. Bu yıl 17.’si düzenlenen etkinliğe 29 ülkeden yaklaşık 3.000 yarışmacı katıldı. Olimpiyat oyunları, Uluslararası İtfaiye Hizmetleri Birliği (CTIF) tarafından organize edildi. Alman, Avusturyalı ve İtalyan temsilciler, mekânların ve konaklama kapasitesinin güvence altına alınması için Celje’deki organizatörlerle işbirliği içinde çalıştı.

Avrupa’nın bazı bölgelerinde, Güney Avrupa’yı etkisi altına alan şiddetli kuraklık ve sıcak hava dalgası nedeniyle orman yangınları yaşanıyor. Bu nedenle iyi eğitimli itfaiyecilere ihtiyaç duyuluyor. İtfaiye yarışmaları sadece eğitim sürecinin bir parçası sayılmıyor, genç personel kazanmak için mükemmel bir yöntem olarak kabul ediliyor. Hatta yangınla mücadelenin gerçek bir olimpik spor dalı olduğunun altı çiziliyor.

DUBLİN, İRLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/first-bicycle-library-opens-in-dublin-11038

Bisiklet Kütüphanesi, ilkokul çağındaki çocukların ebeveynlerine herhangi bir mali yük olmaksızın farklı ulaşım türlerini deneme seçeneği sunuyor kalmayıp, sporla iç içe bir yaşama olanak sağlıyor. Dublin’de açılan ilk bisiklet kütüphanesi, Harold’s Cross’taki (Dublin’in güneyinde kalan bir köy) Yerel Birlikte Eğitim Okulu’nun bir parçası. Bisiklet kütüphanesi, ebeveynlere kargo bisiklet, katlanır bisiklet ve e-bisiklet ödünç alma şansı tanıyor. Bu sayede aileler ve öğrenciler emisyonsuz hareketliliği deneyimliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, İrlanda Bilim Vakfı tarafından desteklenen Bisiklet Kütüphanesi’nin oluşturulmasına iCharge yardımcı oldu. iCharge’ın amacı, otomobil sayısının azaltılmasına yardımcı olmak. Bu da daha güvenli yollar, daha az kaza, daha az CO2 emisyonu demek. Ayrıca yetkililerin, Dublin’i 2030 yılına kadar AB’deki ilk 100 iklim-nötr kentten biri yapma sözünü yerine getirmelerine yardımcı olacak.

LEMPÄÄLÄ, FİNLANDİYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/world-s-first-floorball-museum-opens-its-doors-in-finland-4558

Florbol hayranlarının dört gözle beklediği Florbol Müzesi, Lempäälä Belediyesi’nin yaptığı tanıtımın ardından açıldı. Müze, Ideapark Alışveriş Merkezi içinde yer alıyor. Florbol Müzesi oluşturma fikri, spora tutkuyla bağlı dört Finlandiya vatandaşı tarafından ortaya atıldı. Dört vatandaşın kurduğu dernek, yalnızca müzeyi ve sporu tanıtmayı değil, tarihi, gelenekleri, sunmayı ve korumayı hedefliyordu. Florbol Müzesi, ziyaretçilerin florbol hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlıyor. Ziyaretçiler mize sayesinde kupalar, ödüller, dergiler ve formalar dahil olmak üzere her türlü florbol hatırasını bulabiliyor. Florbol oyuncuları tarafından kullanılan çeşitli ekipmanlar da müzede yer alıyor. Florbol Müzesi, Finlandiya için bir başarı öyküsü. Dünyanın ilk Florbol Müzesi sayesinde herkes bu spor hakkında bilgi sahibi olacak.

ATİNA, YUNANİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/athens-offers-citizens-with-disabilities-free-swimming-lessons-10121

Engelli çocuklar ve yetişkinler, Atina’daki spor tesislerinde ücretsiz yüzme derslerine ve diğer eğitim programlarına katılabilecek. Yapılan açıklamaya göre, Atina Ulusal Jimnastik Merkezi’nde (I. Fokianos ile Serafeio), Kolokynthos ve Grava’daki belediye yüzme havuzlarında her hafta 5-40 yaş arasındaki kişiler ağırlanacak. Bu sayede yaygın gelişimsel  (örneğin otizm ve down sendromu) ve nöromüsküler bozukluğu olan, su korkusu yaşayan kişiler, uzmanlardan destek alabilecek. Programa, yalnız ya da 2-3 kişilik grupla katılmak mümkün. Eğitim sayesinde katılımcılar fiziksel açıdan güçlenecek. Spor programı, Kültür, Spor ve Gençlik Teşkilatı aracılığıyla uygulanacak. Belediyeye ait yüzme havuzlarının ve spor salonlarının iletişim bilgileri belediyenin internet sitesinde yer alacak.

SPLİT, HIRVATİSTAN


https://www.themayor.eu/en/a/view/split-holds-month-long-sports-festival-featuring-free-outdoor-activities-10385

Hırvatistan’ın Split kentinde, yerel halka ve turistlere özel spor festivali düzenlendi. Ünlü eğitmen Sanja Žuljević ve Split Turizm Kurulu tarafından düzenlenen WorkOUT Split Festivali, soğuk kış aylarından sonra insanları dışarı çıkmaya ve egzersiz yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. İnsanların konfor alanlarından çıkıp yeni bir şeyler denemekte tereddüt ettiklerini belirten festival organizatörleri, yaşı ya da deneyimi ne olursa olsun, herkesin davetli olduğunun altını çiziyor. Yetkililer, tüm etkinliklerin, yeni şeyler denemekten çekinenlerin işini kolaylaştıracak kalifiye profesyonel tarafından yönetileceğini belirtiyor. Denenebilecek sporlar arasında yoga, Nordik yürüyüş, sokak dansı, serbest tırmanış, koşu ve meditasyon yer alıyor.

WorkOUT Split Festivali, insanlara daha sağlıklı bir yaşam için ilham vermeyi amaçlasa da, tek hedefi bu değil. Etkinliğin organizatörleri, çevreye özen gösterme konusunda farkındalık yaratmak istediklerini belirtiyor. Bu nedenle “plogging” etkinliği önemseniyor. İsveççe plocka upp (toplamak) ve jogga (koşmak) fiillerinden türetilen plogging, koşu sırasında çöp toplamak anlamına geliyor. Etkinlik sadece kişinin fiziksel refahını değil, çevrenin refahını da destekliyor.

FREİBURG, ALMANYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/green-energy-in-sports-biggest-solar-powered-football-stadium-in-germany-is-underway-10577

Freiburg’un Europa Stadyumu, ihtiyaç duyduğu enerjinin neredeyse tamamını sahadaki yenilenebilir kaynaklarla üretebilecek. Almanya’nın Freiburg kentinde, yerel Europa Park stadyumunun çatısında “fotovoltaik sistem” yer alıyor. Tamamlanan sistem, Europa Park’ın sürdürülebilir enerji planına katkıda bulunuyor. Fotovoltaik hücreler, Badenova enerji şirketinin, yerel yönetimin ve Freiburg Spor Kulübü’nün yatırımlarıyla kuruldu. Belediye Başkanı Martin Horn tarafından yapılan açıklamaya göre, kurulum yaklaşık 2.3 milyon avroya mal oldu. Kurulum, 15.000 metrekareyi kapsadı ve 6.000 ayrı güneş modülünü içerdi. Modüllerin toplam üretiminin yılda yaklaşık 2.3 milyon kWh olacağı, bunun da stadyumun ihtiyaçlarını karşılayacağı ve CO2 nötr hâle getireceği tahmin ediliyor.


Önerilen Haberler