"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan: “Spor etkinliklerini bütüncül bakış açısıyla planlıyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Halk sağlığını tehdit eden unsurların etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik koruyucu sağlık çalışmalarını yaygınlaştırmak ve sporu her yaşta alışkanlık hâline getirmek amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Vatandaşları spora ve sağlıklı yaşama teşvik etmek, bu konuda farkındalık yaratmak için “Şehit Astsubay Kıvanç KAŞIKÇI Sağlıklı Yaşam Merkezi’yle Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni hizmete sunduk.“Sağlıklı Yaşam İçin Sporla Günaydın” sloganıyla “Parklar Sabaha Uyanıyor” programı düzenledik, yeşil alanların vatandaşlar tarafından aktif kullanımını teşvik ettik, Dünya Yoga Günü etkinlikleri kapsamında “Matını Al Gel” sloganıyla başlattığımız çalışmayla çocuk ve yetişkin yogası, meditasyon hakkında farkındalık yarattık. Spor, yaşamımızın bir parçası olmalı. Her yaş grubunda ve gelir seviyesinden vatandaşlara spor yapma alışkanlığı kazandırmak, vatandaşların bedensel ve zihinsel gücünü artırmak için Belediye Spor Merkezi’nde birçok branşta (jimnastik, basketbol, yüzme, atletizm, masa tenisi vb.) çalışmalar yapıyoruz. “Okullara Destek Programı” kapsamında eğitim kurumlarının bahçelerini ve spor salonlarını da düzenliyoruz. Amatör spor kulüplerini destekliyoruz. Stratejik plan hazırlama sürecinde Çanakkale Kent Konseyi Spor Meclisi’yle, gençlik ve spor dernekleriyle odak grup toplantıları yapıyoruz, kentimizin ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Spor hizmetleri ve etkinlikleri bütüncül bakış açısıyla planlanmalı. Çünkü kentteki kamusal alanlar herkesin kullanımına açık. Parkların ya da spor alanlarının, motive edici, erişilebilir, fonksiyonel ve sürdürülebilir olmasına, farklı toplumsal grupların ve yaş gruplarının yararlanabileceği özelliklerde olmasına dikkat ediyoruz. Yerelde çalışmalarını yürüten amatör spor kulüplerinin talepleri doğrultusunda malzeme (futbol topu, forma, şort, tozluk seti, kaleci eldiveni, slalom seti, antrenman yeleği, sağlık topu, direnç lastiği, trup atış fişeği vb.) desteği veriyoruz. Ulusal/uluslararası alanda Çanakkale’nin tanıtımına katkıda bulunan sporcuların çalışmalarına destek oluyoruz. Çanakkale Kent Konseyi Engelli Meclisi’yle birlikte yürüttüğümüz “Su Altında Engel Yok” projesi kapsamında engelli vatandaşlar için yüzme kursları düzenliyoruz ve yaz okulları açıyoruz.  Aynı zamanda Sosyal Yaşam Evleri’nde grup çalışmalarına katılan ihtiyaç sahibi dezavantajlı çocukların spor aktivitelerine katılmasını sağlıyoruz, bu konuda Halk Eğitim Müdürlüğü’nden eğitmen desteği alıyoruz. Çocukların yüzme, masa tenisi, badminton, tenis, masa tenisi, akıl oyunları, voleybol ve basketbol gibi branşları tanıması ve yeteneklerini keşfetmesi amacıyla yaz okulları açıyoruz. Gençleri spora ve sağlıklı yaşama teşvik etmek amacıyla okulların spor salonlarını ve bahçelerini iyileştiriyoruz, gençlerin sportif etkinliklere katılabilmesi için malzeme desteği sağlıyoruz. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle spor organizasyonları düzenliyoruz ve projeler üretiyoruz. Kurumlar arasında ve kurum içinde dayanışmayı, işbirliğini artırmak amacıyla turnuvalar düzenliyoruz.  
Engelli vatandaşların spor hizmetlerine erişmesini sağlayacak destekleyici çalışmalar yapıyoruz. Kentimizi ulusal spor müsabakalarında temsil eden Boğaz Gücü Engelliler Spor Kulübü’ne malzeme, ulaşım ve konaklama desteğinde bulunuyoruz. Altın Yıllar Yaşam Merkezi, Çanakkale merkez mücavir alanda ikamet eden, öz bakımını gerçekleştirebilen 65 yaş ve üstü vatandaşlara hizmet veriyor.  Merkezde, atölyeler düzenleniyor. Atölyelere katılan 65 yaş ve üstü vatandaşların geribildirimleri bize sporun her yaşta ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Kentimizde düzenlenen festival, fuar, spor turnuvaları vb. etkinlikleri paydaşlarımızla birlikte planlıyoruz. Sporun kurumsallaşması ve yaygınlaşması için kamu, özel sektör, sivil toplum, amatör/profesyonel sporcular, üniversite işbirliğinde ortak çalışmalar yapılmalı ve bu çalışmalar yaygınlaştırılmalı. Bu yıl düzenlediğimiz spor etkinlikleri arasında “30 Ağustos Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması”, İstanbul Off-Road Spor Kulübü’nün kentimizde düzenlediği “Baja Troia Ralli Yarışları”, “Redbull Neymar Jr’s Five” futbol etkinliği, “Ayak Tenisi Turnuvası”, “3x3 Ünilig Streetball Turnuvası” ve “Redbull Yağlı Direk Yarışması” yer alıyor.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

ÜLGÜR GÖKHAN:
“Yaş yetenek ve gelir durumu ne olursa olsun, her birey için spor ve boş vakitlerini değerlendirebileceği olanakların sağlanmasını” kent insanının temel haklarından biri olarak kabul eden Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu, “yerel yönetimler, herkes için spor koşulu ve yaklaşımları doğrultusunda, kendi yönetiminde veya başkaları aracılığıyla gerçekleştirilecek spor etkinliklerine ve spor alanları ulaşımı, kişilerin sosyo-ekonomik durumları, yaşları ve etnik kökenlerine bakılmaksızın sağlama zorunluluğuna sahiptir” hükmünü belirtmektedir. Bu konu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda, belediyenin görev ve sorumlulukları bölümünün 14. maddesinin a bendinde belirtilmiştir. Kaynak ve bütçe açısından zorluklar yaşıyoruz. Spor malzemelerinin maliyeti oldukça yüksek. Özellikle son dönemdeki fiyat artışları bizi zorluyor. İmkânlarımız çerçevesinde spor hizmetlerine bütçe ayırmaya çalışıyoruz. Çünkü spora ve sporcuya önem veriyoruz. Belediye Kanunu’na uygun hareket ediyoruz.


Önerilen Haberler