"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İmamoğlu: “Dayanışmanın gücüne inanıyoruz”

  • 7 Kasım 2022
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Askıda Fatura Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

EKREM İMAMOĞLU:
Askıda Fatura Projesi, esasen kadim Anadolu’nun dayanışma kültürünün modern dünya için ümit verici bir uyarlaması olarak ortaya çıktı. Pandemi döneminin en zor zamanlarında artan yoksulluk ve yoksunluk karşısında güvenilir bir dayanışma aracı olan bu uygulama, kısa sürede insanların kalbinde büyük ve kalıcı bir yer edindi. Askıda Fatura, en basit ifadeyle, ihtiyaç sahiplerini bireysel bağışçılarla buluşturuyor. Pandemi döneminde hayata geçirilen bu uygulamayla su ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle hayırsever İstanbulluları buluşturduk. Ardından, Askıda Fatura dayanışma ağına “Anne-Bebek Destek Paketi” eklendi. Bu kapsamda bebeği olan ihtiyaç sahibi annelerin İstanbul kartlarına yüzünü hiç görmedikleri hayırsever İstanbullular tarafından yükleme yapıldı. Bu sayede anneler, bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılayabildi. Dayanışma o kadar büyüdü ki, ihtiyaç sahibi aileleri kapsayan “Aile Destek Paketi” ve öğrenciler için “Eğitim Destek Paketi” hayata geçirildi.

Pandemi dönemi özellikle yoksul aileleri derinden etkiledi. Belediyemiz, pandemi dönemindeki engellemelere rağmen hayata geçirdiği dayanışma uygulamalarıyla İstanbulluların güvenini kazandı. Bu zorlu dönemde hemşerilerine destek olmak isteyen İstanbullular, “gerçek ihtiyaç sahiplerini” bulma görevini bize verdi. Özellikle ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi amacıyla yoğun çalışıyoruz, Şeffaf ve adil bir süreç yürütüyoruz ve İstanbulluların takdirini kazanıyoruz.

Ne mutlu bize ki, Askıda Fatura çok kısa sürede İstanbul sınırlarını aştı, ulusal ve küresel düzeyde sahiplenildi ve takdirle karşılandı. Veren elin alan eli görmediği bu sistemin büyük bir potansiyeli olduğunu biliyorduk, ama destek miktarı hepimizin beklentisini aştı. Bize güvendikleri için tüm bağışçılara müteşekkiriz, uygulamayı güçlendirerek bu güveni sürdürmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Uluslararası ödüllerle taçlandırılan Askıda Fatura, küresel düzeyde büyük bir etki yarattı ve başarı kazandı. IDC CIO Summit’ten iki ödülle dönen uygulama, Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı’nın (NALAS) düzenlediği İyi Uygulamalar Sempozyumu’nda, Avrupa’da “İyi Uygulama” örneği kategorisinde ve küresel platformda siyasi kampanyaları değerlendiren Polaris Awards 2021’de bağış kampanyaları kategorisinde “En İyi Bağış Etkinliği” ve “En İyi Sosyal Medya Kullanımı” ödülünün sahibi oldu.

Askıda Fatura, bugüne kadar 20’den fazla kentte uygulandı, birçok dünya kentinde de uygulanabilmesi için iletilen talepleri karşılayabilmek için hazırlıklarımız sürüyor. Bloomberg tarafından düzenlenen küresel yarışmayı kazanan projeler arasında yer alan Askıda Fatura, uygulamanın geliştirilerek yaygınlaştırılması için büyük bir ödülle de mükâfatlandırıldı. Askıda Fatura, kurumsal işbirlikleri ve düzenli ödeme sistemleri gibi farklı uygulamaları da kullanıcılarla buluşturacak.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve İstanbul’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

EKREM İMAMOĞLU:
Askıda Fatura aslında pandemi döneminin bir ürünü, ama uygulamaya duyulan güven ve uygulamanın kullanım kolaylığı, birçok farklı ihtiyacın da karşılanmasını imkân sağladı. Pandemi döneminin zorlu koşulları her ne kadar geçmiş olsa da, karşı karşıya kaldığımız ekonomik kriz, farklı ihtiyaçların karşılanmasını gerektiriyor. Bu nedenle farklı ihtiyaç gruplarına yönelik kapsayıcı politikalar ve hizmetler her zaman önceliğimiz oldu. Örneğin, öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihinde ilk kez 10 öğrenci yurdunu hayata geçirdik. Son derece nitelikli bir ortamdan stajdan eğitim desteklerine kadar pek çok farklı hizmetle birleştirdiğimiz yurtların kapasitesini 2023 yılının sonunda 5.000’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca “Genç Üniversiteli” programı kapsamında 75.000 üniversite öğrencisine 4.500 TL, “Sen Oku Diye” programıyla da 100.000 öğrenciye 500 TL destek vermeyi sürdürüyoruz.

İhtiyaç sahiplerinin faturalarının hayırseverler tarafından ödenmesi hedefiyle ortaya çıkan Askıda Fatura ve diğer ihtiyaç paketleriyle birlikte toplam 90.939.253 TL’lik bir dayanışma ağı kurduk.  Bugüne kadar yaklaşık 370.000 fatura ödendi, 75.000 aile destek paketi, 52.000 anne-bebek destek paketi ve 29.000 eğitim destek paketi sunuldu.

Bunlar yalnızca rakamlar ve istatistikler değil. Hayırsever İstanbullular, Askıda Fatura Projesi’yle ihtiyaç sahibi hanelerin temel hizmetlere erişebilmesini, binlerce çocuğun, yaşlının, engellinin sıcak bir yuvaya kavuşmasını sağladı. Bu, muazzam bir tablo. İstanbullular, bu uygulamayla tüm dünyaya örnek oldu, umudumuzu büyüttü. Elbette yoksulluğun ortadan kalkmasını hedefleyen sürdürülebilir sosyal hizmet yaklaşımını esas alıyoruz, ama pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle acil ihtiyaçları karşılamak amacıyla birbiriyle dayanışmak isteyen İstanbulluları güvenilir bir platformda buluşturduğumuz için çok mutluyuz.  

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

EKREM İMAMOĞLU:
Askıda Fatura, zor bir dönemde ortaya çıkan yaratıcı bir uygulama. İstanbul’daki her dört haneden birinin belediyemize sosyal yardım başvurusunda bulunduğu pandemi döneminde belediyemizin öncülüğünde başlayan yardım kampanyasının haksız biçimde durdurulması ve toplanan bağışlara el konulması vatandaşların tepkisine neden oldu. Askıda Fatura, bu haksız uygulamalar sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekibinin yaratıcı zekâsı sonucunda ortaya çıktı. Tüm engellemelere rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne güvenen ve bağışta bulunmak isteyen İstanbulluları, ihtiyaç sahibi ailelerle buluşturmanın yolunu bulduğumuz ve Askıda Fatura Projesi’yle hem Türkiye’ye hem de dünyaya ilham olduğumuz için gururluyuz.


Önerilen Haberler