"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Vatandaşlara spor yapma imkânı sunuyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

ZEYDAN KARALAR:
Belediyemizin Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, kentimizde yaşayan vatandaşlara spor yapma imkânı sunmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Atıl durumdaki spor alanlarını kullanıma açıyoruz, kiraya verilmiş alanları ücretsiz spor alanlarına dönüştürüyoruz, spor alanı olmayan bölgelerde uzman eğitmenlerle sabah/akşam spor aktiviteleri düzenliyoruz, bu sayede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Yaz ve kış aylarında 6-14 yaş arasındaki çocuklara farklı branşlarda ücretsiz spor eğitimleri veriyoruz. Bu hizmetimizden on binlerce çocuk ve genç yararlanıyor.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

ZEYDAN KARALAR:
Kentimizin sosyo-ekonomik yapısını, mekânsal planlama durumunu göz önünde bulundurarak dezavantajlı bölgelerde spor okulları açıyoruz. Spor tesisi olmayan semtlerdeki çocukları da aktivitelerle buluşturuyoruz. Engelli öğrenciler, çocuklar ve dezavantajlı kesimler tesislerimizden ücretsiz yararlanıyor. Farklı alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Alanında uzman bir ekiple spor tesislerinin bakımını yapıyoruz, tesislere ilişkin planlama yapıyoruz.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

ZEYDAN KARALAR
: Mevzuat çerçevesinde amatör spor kulüplerine, yarışmalara katılacak öğrencilere ve okullara destek oluyoruz. Kulüplere ve okullara, nakdi/ayni destekte bulunuyoruz, şehiriçi/şehirdışı ulaşım desteği veriyoruz, ücretsiz tesis kullanma imkânı sağlıyoruz. Spor yönetimi, sportif alanların planlanması, kurumsal stratejik plan oluşturulması, faaliyet raporu hazırlanması, organizasyon düzenlenmesi, sportif yardımlar gibi konularda üniversiteler başta olmak üzere, kamu kurumlarının diğer paydaşları, amatör spor federasyonu, federasyon temsilcileri ve derneklerle istişarede bulunuyoruz, işbirliği yapıyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?
        
ZEYDAN KARALAR:
Planlama yaparken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluk yaşamıyoruz. Ancak nüfus yoğunluğu olan bölgelerde imar planları ve düzenlemeleri nedeniyle tesis, yer sorunu yaşanabiliyor. İmar planlarında spor tesislerinin artırılması ya da planlamalardan sonra amaç değişikliğinde daha hassas davranılması, spor politikası olarak değerlendirilmeli. Yerel yönetimlere, federasyonlarla iletişimi artıracak yetkiler verilmeli.


Önerilen Haberler