"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Çocukları spora yönlendirecek projeler üretiyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
 
VAHAP SEÇER
: Gençlik ve spor hizmetlerini belediyemizin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde veriyoruz. Bugüne kadar kentimizde çok sayıda spor etkinliği düzenledik. Sporu yaygınlaştırmak, gençlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla çalışmaya devam ediyoruz. Belediyemizde, voleybol, basketbol, futbol, tenis, masa tenisi, badminton, fitness, pilates, muaythai, taekwondo, güreş, kick boks, yüzme, su topu, atletizm, jimnastik, okçuluk, geleneksel okçuluk, hentbol, fiziki yeterlilik eğitimleri gibi birçok farklı branşta ücretsiz eğitim veriyoruz. Ayrıca spora yeteneği olan vatandaşların yaşı uygunsa onları performans sporcusu olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl sadece yaz aylarında yaklaşık 6.000 vatandaşa ücretsiz kurs verdik.

“Bilinçli Spor” projesi kapsamında, “Harekete Devam” sloganıyla uzman eğitmenler eşliğinde vatandaşlara spor yaptırıyoruz. Bu hizmetimiz de ücretsiz. 13 ilçeyi kapsayan projeyle, vatandaşların uzman antrenörler eşliğinde spor yapmasını sağlıyoruz. Spor, olmazsa olmazımız. Ben de hemen hemen her gün sabah sporuna katılıyorum, vatandaşlarla buluşuyorum, onlarla sohbet ediyorum.

Mersin’e kazandırdığımız yaklaşık 100 kilometrelik bisiklet yolu sayesinde bisiklet sporunu yaygınlaştırdık. Caddelerde ve bulvarlarda bisiklet yolunun olmasını önemsiyorum. Önümüzde yıllarda tamamlanmak üzere 280 kilometrelik bisiklet yolu planladık ve çalışmalara başladık. Ulusal/uluslararası birçok etkinlik düzenledik. Bu etkinlikler arasında “Tour Of Mersin”, “Bisiklet Günü”, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Futbol Turnuvası”, “Uluslararası Mersin Caretta Bisiklet Festivali”, “Uluslararası Mersin Soli Pompeipolis Yüzme Maratonu”, “Uluslararası Satranç Turnuvası”, “Uluslararası Tarsus Yarı  Maratonu” “Fuar Alanı ve Maraton Koşusu”, “Uluslararası Kleopatra Bisiklet Festivali”, “Babalık Festivali”, “U11 ve U12 Futbol Turnuvası”, “Fındıkpınarı Mahalleler Arası Futbol Turnuvası”, “Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinlikleri, “Eurovelo Bisiklet Çalıştayı”, “Uluslararası TVF Pro Beach Tour Plaj Voleybolu Turnuvası”, “Mersin Briç Festivali”, “Kilikya Ultra Maratonu” yer alıyor. Kilikya Ultra Maratonu’nun parkurları, antik ve mistik yapının buluştuğu Sebaste Antik Kenti, Kanlıdivane, Korykos, Cennet-Cehennem, Adamkayalar gibi nadide güzelliklerden oluşuyor. Antik Kilikya parkurları, 7K, 15K, 33K, 54K olarak önem taşıyordu. 10.000 yıllık tarihi geçmişi olan Tarsus’ta da maraton düzenledik. Spor organizasyonları düzenlemeye devam edeceğiz. 10 Aralık 2023 tarihinde Uluslararası Mersin Maratonu’nu gerçekleştireceğiz.

“Kır Çiçekleri” adını taşıyan projemizle, köylerde yaşayan spora yatkın kız çocuklarını Kır Çiçekleri Sporcu Yetiştirme Merkezi’nde ağırlıyoruz. Onların gelişimi için eğitim, barınma ihtiyaçlarını karşılıyor, onları spora kazandırıyoruz. Kır Çiçekleri Projesi kapsamında 2020 yılında açılan Sporcu Yetiştirme Merkezi, pandemiden dolayı 2021 yılı Mart ayında hizmet vermeye başladı. 60 öğrenci kapasiteli olan merkezde, atletizmle spora başlayan kız çocukları zamanla branş seçiyor ve birçok başarıya imza atıyor. Kız öğrenciler, bu merkezde yatılı kalıyor, her türlü hizmetten (barınma, sağlık, giyim, beslenme, eğitim, sosyal ve kültürel)  faydalanabiliyor. Kız öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik desteği de sağlıyoruz.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

VAHAP SEÇER:
Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve yetenekli olan çocukları spora kazandırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz ve projeler üretiyoruz. Az önce belirttiğim “Kır Çiçekleri Projesi” bu anlayışımızın ürünüdür.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

VAHAP SEÇER:
Ulusal/uluslararası alanda başarı gösteren, Mersin’de ikamet eden sporculara, antrenörlere ve teknik yöneticilere 2019 yılından bu yana her yıl ödül veriyoruz. Amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi destekte bulunuyoruz. 2020 yılında kulüplere 875.000 TL’lik, 2021 yılında 1 milyon 444.000 TL, bu yıl da 219 kulübe toplam 4 milyon 66 bin TL destek verdik. Ayrıca spor camiasını buluşturan toplantılar, paneller ve çalıştaylar düzenliyoruz, iç ve dış paydaşları bir araya getiriyoruz. Farklı branşlardaki amatör sporculara ve kulüplere ulaşım desteği veriyoruz. Amatör sporculara malzeme desteğinde de bulunuyoruz.

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

VAHAP SEÇER:
Mali açıdan sorun yaşamıyoruz. Spora yönelik taleplerin çoğunu karşılıyoruz. Spora yönelik hedeflerimizi ve politikamızı, spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak, spor turizmini geliştirmek, ulusal/uluslararası alanda spor dallarını tanıtmak, Mersin’de faaliyet gösteren amatör spor kulüplerine destek vermek, çocuklara küçük yaştan itibaren spor eğitimi vermek, halkın spora ilgisini artıracak projeler yapmak, spor tesislerine erişim imkânlarını iyileştirmek, spor turizmine elverişli bölgeleri, alanları tespit etmek ve değerlendirmek için kapsamlı envanter analizi hazırlamak oluşturuyor.


Önerilen Haberler