"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tarhan: “Ulusal ve uluslararası spor etkinliklerine katılıyoruz”

  • 7 Kasım 2022
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?

NEŞET TARHAN:
Vatandaşlara sunulan spor hizmetleri, toplumsal gelişme, sosyal politikalar, kent yaşamı ve vatandaşların hayat kalitesi açısından oldukça önemli. “Mutlu Kent Mezitli” hedefiyle çıktığımız yolda biliyoruz ki, mutlu olmanın yolu sağlıklı olmaktan geçer, sağlıklı olmak için spor yapmak ve doğayla iç içe olmak gerekir. Vatandaşların ruhsal ve beden sağlığını korumak, çocuklara küçük yaşlardan itibaren spor yapmayı aşılamak, yaş almış vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle spor kompleksi, yürüyüş ve bisiklet yolu, spor tesisleri ve aktif yaş alma merkezleri yaptık. 

Aratos Spor Tesisleri, Mersin’in en önemli tenis komplekslerinden biri. Tesiste, ulusal/uluslararası birçok turnuva düzenleniyor. Yeni Mahalle Spor Okulu ve World Halı Saha, vatandaşların sağlıklı bir yaşam için spor yapabilmesi amacıyla kuruldu. Tesiste, futbol maçları ve Uluslararası Satranç Turnuvası başta olmak üzere çeşitli spor etkinlikleri yapılıyor. Davultepe Özgecan Aslan Spor Salonu’nda farklı spor organizasyonları düzenleniyor, basketbol, voleybol gibi kurslar veriliyor. Okçuluk Tesisi, Türk kültürünün en önemli spor dallarından biri olan okçuluk sporunun gelişmesi ve kentimizin uluslararası arenada temsil edilebilmesi amacıyla hayata geçirildi. Belediyemizin eğitim havuzlarında her yıl binlerce vatandaş yüzme öğreniyor. Pompei Beach Plaj Voleybolu ve Yelken Kursu Alanı’nda, Rota Yelken Kulübü işbirliğiyle yelken kursları ve plaj voleybolu turnuvaları düzenliyoruz. Su Dünyası’nın kafeteryasından ve sosyal mekânlarından hem Mersinliler hem de şehirdışından gelen misafirler yararlanıyor. Mezitli’de Sonsuz Bisikletli Yaşam Projesi kapsamında kesintisiz bisiklet yolları yaptık. Her yıl doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. 21 Haziran Uluslararası Yoga Günü’nü her yıl Mezitli Demokrasi Meydanı’nda kutluyoruz. Yoğun katılımın olduğu Uluslararası Yoga Günü etkinliklerinde vatandaşlar, uzman eğitmenler eşliğinde nefes egzersizleri ve yoga hareketleri yapıyor. 20 dönümlük bir alanda bungalov tipi evlerde ve çadırda konaklama imkânı sunulan Mutlu Yaşam Köyü’nde, yürüyüş yolları, aktivite alanları, oyun parkurları, hobi bahçeleri ve spor alanları yer alıyor. Mutlu Yaşam Köyü, Uluslararası Gençlik Deneyim ve Gönüllülük Merkezi olarak kullanılıyor. Akdeniz Mahallesi’nde yapımı tamamlanan spor kompleksine, kısa süre önce Tece Polisevi’ne yapılan saldırıda şehit olan polis memuru Sedat Gezer’in adını verdik.

Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?

NEŞET TARHAN: 
Dezavantajlı grupların duyusal biliş ve motor becerilerini göz önünde bulundurarak çeşitli spor etkinlikleri düzenliyoruz. Dezavantajlı vatandaşların bakımını üstlenen aileleri de düşünüyoruz, onlar için kütüphaneler, kafeteryalar ve sosyal kullanım alanları yapıyoruz. Engelli Evi, engelli vatandaşların buluşma yeri ve sosyal faaliyet alanı olacak. Engelli derneklerinin ortak kullanacağı tesiste, kafeterya, kütüphane gibi alanlar yer alacak, bocce, masa tenisi, bisiklet gibi farklı sporları yapma imkânı sunulacak. Otizmli bireyler için 7.000 metrekarelik Otizm Köyü’nün inşaatını tamamladık. Otizm Köyü’yle, otizmlilerin bireysel becerilerini geliştirmesini ve sosyal hayata dahil olmasını hedefliyoruz. Engelli vatandaşların denize rahat girmesini sağlamak için Soli Pompeipolis Plajı’na engelli rampaları yerleştirdik. Çocukları ve gençleri ön planda tuttuğumuz çalışmalar kapsamında 14 okula basketbol sahası yaptık. 1.350 adet bisikleti Mezitli’de yaşayan vatandaşlara ücretsiz dağıttık. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’yla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda “Uluslararası Satranç Turnuvası” düzenliyoruz. Turnuvaya, Türk sporcuların yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden 400 satranç sporcusu katıldı.

Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?

NEŞET TARHAN:
 İlçemizdeki amatör spor kulüplerine ve sporculara, millî takım sporcularına, bazı spor derneklerine destek veriyoruz. Ulusal/uluslararası birçok etkinliğe katılıyoruz. Uzman eğitmenlerle, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz.

Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu Selin Tuğba Ergenç, Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’nda üçüncü oldu. Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün başarılı sporcuları, Türkiye Senyör Takımlar Şampiyonası’nda şampiyonluk kazandı, millî sporcu Demir Halisdemir, final maçından iki kupayla döndü. Engelli tenisçi Ahmet Kaplan, ülkemizi Paris 2024 olimpiyatlarında temsil etme hakkı kazandı.

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl 16-22 Eylül tarihlerinde zumba etkinlikleri, yoga seansları, çocuklara özel sokak oyunları, mini futbol ve mini tenis maçları düzenliyoruz. Mezitli Belediyesi ve Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü tarafından organize edilen Türkiye Tenis Federasyonu Mezitli TFF 12 Yaş Kış Kupası’nda başarı elde eden sporcular ödüllerini aldı. Geçtiğimiz yıl katıldıkları turnuvada şampiyon olarak kupayı Mersin’e getiren Mezitli Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün kadın tenisçileri, Antalya Manavgat’ta düzenlenen 16. Türkiye Senyör Can Öner Takımlar Şampiyonası’ndan şampiyonluk kupasıyla döndü. Pompei Beach sahilinde düzenlenen Plaj Voleybolu Turnuvası’na farklı il ve ilçelerden 26 takım katıldı. Her yıl eylül ayının ikinci pazar günü düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na kadınların ilgisi yoğun oluyor. Katılımcıları, BİSUDER işbirliğiyle Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde ağırladık. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Futbol ve Satranç Turnuvası’nı, Menderes Mahallesi’ndeki futbol sahasında düzenledik. Turnuvada dereceye giren sporculara kupa ve madalya verdik. 

Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?

NEŞET TARHAN: 
Spor sahalarının yapım aşaması ilgili bakanlık tarafından finanse edilebilir. İller Bankası payının belli bir oranda spor etkinlikleri ve harcamaları için ayrılması sağlanabilir.


Önerilen Haberler