YÜKLENİYOR
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin spora yönelik hizmetlerinden ve spor politikalarından bahseder misiniz? Yurttaşların ruh/beden sağlığını geliştirmek, serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
CEMİL TUGAY: Her yaş grubundan vatandaşın spor yapabilmesine olanak tanıyacak tesisler oluşturmak, çeşitli organizasyonlar düzenleyerek vatandaşları spora teşvik etmek için çalışmalar yapıyoruz. İlçemizde 50’den fazla spor tesisi (spor salonu, yüzme havuzu, futbol sahaları, deniz su sporları merkezi, tenis kortları ve fitness tesisi) var. Bu tesislerden bir kısmını amatör spor kulüplerinin kullanımına sunduk. Bir atletizm pistiyle atletizm açık antrenman alanını, bir spor salonunu, üç yeni halı sahayı, dört yeni basketbol sahasını, üç yeni tenis kortunu, bir dans pistini ve pump track bisiklet parkurunu hizmete sunduk. Sporun, her kesimden ve her yaştan vatandaşın hayatının bir parçası olması için çaba gösteriyoruz. Vatandaşların hangi spora yatkın olduğunu çocukluk çağında belirlemek, ileri yaşlarda da yapılan spor neticesinde vücudun ne yönde gelişim gösterdiğini takip etmek için Sporcu Performans Ölçüm Merkezi’ni açtık. Merkezde, 8-12 yaş arasındaki çocukların fiziksel performansı birden fazla testle ölçülüyor, hangi spora ne kadar yatkın olduklarına dair raporlama ücretsiz yapılıyor, vatandaşlara ve spor kulüplerine hizmet veriliyor.
Yıl boyunca farklı spor dallarında yarışlar ve turnuvalar düzenliyoruz. Özel günlerde ve haftalarda düzenlenen yarışlar arasında “Ata’dan Ana’ya Koşusu”, “Zübeyde Hanım Koşusu”, “StreetBall Sokak Basketbolu Turnuvası”, “Ayak Tenisi Turnuvası”, “Kano Yarışı”, “U-12 Futbol Turnuvası”, “Oryantiring Yarışı” yer alıyor. Yazın açık, kışın kapalı spor tesislerinde, özellikle kadınları ve 65 yaş üstü vatandaşları fiziksel açıdan aktifleştirmeyi amaçlayan sabah sporlarına (aerobik, zumba ve yoga etkinlikleri), hafta sonları da doğa yürüyüşlerine başladık.
Dezavantajlı grupları spora teşvik etmek, sportif aktivitelere yönlendirmek için spor tesisleri ve alanları oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Özellikle çocukları ve gençleri ön planda tutan spor etkinlikleri düzenlediniz mi?
CEMİL TUGAY: İleri yaştaki vatandaşlarla engelli vatandaşlar, erişilebilir kentsel olanaklar açısından dezavantajlı durumda. Bu nedenle boccia sporunu yaygınlaştırmayı yerel eylem planlarımızdan biri olarak belirledik. Doğa yürüyüşlerinin ve sabah sporlarının yanı sıra ilçemizin farklı noktalarında yapmaya devam ettiğimiz bocce sahalarıyla ileri yaşa uygun olduğuna inandığımız bu sporu yaygınlaştırmaya çabalıyoruz. Belediyemizin spor kulübünün bünyesinde engelliler için aikido alt branşına, işitme engelliler için de futbola yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Otizmli ve zihinsel engelli vatandaşların spor yoluyla rehabilite edilmesi amacıyla çalışmalara başladık. Çocukların küçük yaşta spora başlaması, performans ölçümüyle doğru spor branşına yönelmesi ve spor eğitiminde her konuda desteklenmesi için çaba gösteriyoruz. Açtığımız spor okullarında jimnastik, atletizm, yüzme, basketbol, futbol, bisiklet ve okçuluk gibi pek çok branşta yıl içinde binlerce çocuğa ve gence spor eğitimi veriyoruz. Karşıyaka Belediyespor, tüm yaş kategorilerinde basketbol branşında sporcu yetiştiriyor, TBL 2. Ligde de iki yıldır başarılı bir takımla temsil ediliyor. Gençlerin, yaşam alanlarının yakınında spor yapmasına olanak tanıyacak spor tesisleri yapmaya gayret ediyoruz. İlçemizin hemen hemen her mahallesinde basketbol sahaları ve halı sahalar var. Bisiklet, oryantiring ve su sporları, gençleri özellikle teşvik etmek istediğimiz spor dalları. İki yeni yüzme havuzu yapmak üzere projelerimizi hazırladık, 1.5 yıl içinde bu projelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz.
Bölgenizdeki spor kulüplerine ve sporculara destek oluyor musunuz? Spor yönetimi alanında, spora prestij kazandıracak ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracak uygulamalarda konunun uzmanlarıyla, üniversitelerle, ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz?
CEMİL TUGAY: Karşıyaka Spor Kulübü’nün tüm faaliyetleri için tesis desteği ve lojistik destek veriyoruz. 21 amatör futbol kulübüyle İşitme Engelliler Futbol Kulübü’ne tesis, malzeme desteğinde ve nakdi destekte bulunuyoruz. Antrenör eğitimlerinde Türkiye Basketbol Federasyonu’yla işbirliği yapıyoruz. Bu yıl İzmir’de düzenlenen 18 yaş altı Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda sorumluluk üstlendik. Şampiyonaya ev sahipliği yapmamızın uluslararası spor camiasında kentimizin ve ilçemizin prestijini artırdığına inanıyoruz.
Spor hizmetlerini planlarken kaynak, bütçe, mevzuat ve uygulama açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Spor politikalarına ilişkin önerileriniz nelerdir?
CEMİL TUGAY: Sahip olduğumuz tesisleri ve olanakları doğrudan okullara, öğrencilere entegre etmenin yararlı olacağına inanıyorum. Belediye ve İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğini geliştirecek çalışmaların mevzuatla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Millî eğitim bölge idareleri, ilçemizdeki okullarla ortak faaliyetler düzenlememize onay vermiyor. Spor, sağlıklı yaşama ve sosyalleşme açısından önemli. Spora yeteneği olan sporcular yetiştirmek için ulusal eğitim programı yapılması gerekiyor. Çocukları ve gençleri, doğru spor dalına yönlendirmek ve gelişim sürecini takip etmek, sporda başarılı olmak açısından şart. İleri yaştaki vatandaşları düzenli spor yapmaya teşvik edecek etkinliklerin düzenlenmesinin zorunluluk olduğuna inanıyorum.