"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Günel: “Öğrencilerin sağlıklı beslenmesini önemsiyoruz”

  • 12 Aralık 2022
Aydın Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ÖMER GÜNEL
: Geçtiğimiz yıl, “Dışarıda Kara Kış, Kuşadası’nda Dayanışma Var” sloganıyla hayata geçirdiğimiz sosyal yardım kampanyası kapsamında ilçemizde öğrenim gören üniversite öğrencilerine ücretsiz akşam yemeği ikramında bulunmaya başladık. Belediyemize ait Arya A.Ş.’ye bağlı Gazibeğendi Tesisleri’nde bu yıl da sürdürdüğümüz ücretsiz yemek hizmetinden günde ortalama 200 üniversite öğrencisi faydalanıyor. Ailelerinden uzakta öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek ve sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunmak amacıyla tesisimizin mutfağında her gün dört yemekten oluşan menü hazırlanıyor. Menüler, belediyemiz bünyesinde görev yapan uzman diyetisyenler tarafından gençlerin günlük kalori ihtiyacı gözetilerek ve dengeli beslenme ilkeleri doğrultusunda belirleniyor. Yemekler, belediyemizin gıda mühendislerinin denetiminde hazırlanıyor. Sürecin koordinasyonu için ayrı bir birim oluşturmadık. Ancak konuyla ilgili bir ekip kurduk.

Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

ÖMER GÜNEL:
İlk ve ortaöğrenim öğrencilerine sunacağımız beslenme desteği planlama aşamasında. Süt, meyve, kek, sandviç gibi çocukların kolaylıkla tüketebileceği, sağlıklı gıda ürünlerinin bulunduğu beslenme paketleri için hazırlıklara başladık. Bu paketleri öğrencileri rencide etmeden nasıl ulaştıracağımız konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dar gelirli ailelerin yaşadığı İkiçeşmelik Mahallesi’nde hizmete açtığımız Anne Baba Çocuk Merkezi’ndeki diyetisyenler, ailelere ve çocuklara dengeli, sağlıklı beslenme konusunda eğitimler veriyor. Zararlı gıda ürünlerinden uzak durmaları için çocukları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

ÖMER GÜNEL: İki yıldan bu yana sürdürdüğümüz ücretsiz yemek hizmetinin yanı sıra sınav dönemlerinde ve soğuk kış günlerinde mobil ikram aracımız aracılığıyla üniversite öğrencilerine çorba ve ekmek ikramında bulunuyoruz. Çorbalar, Arya A.Ş. tesislerinde hazırlanıyor ve öğrencilere servis ediliyor. Sınav dönemlerinde çay ve kahve ikramı yapıyoruz. İlçemizde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin üniversitede okuyan çocuklarına nakdi eğitim yardımında bulunuyoruz. Eğitim-öğretim dönemini kapsayan sekiz aylık süre boyunca sunduğumuz eğitim yardımına %80 oranında zam yaptık, aylık 350 TL’den 600 TL’ye yükselttik. Talepte bulunan üniversite öğrencilerine gıda kolisi ulaştırıyoruz.

Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

ÖMER GÜNEL:
Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarımızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyoruz. Hayırsever vatandaşlarla iletişim kuruyoruz, ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere bağışların ulaştırılmasına aracılık ediyoruz. Bütçeyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Çocukların ve gençlerin beslenmesi önemli olduğu için belediyemizin imkânlarını seferber ediyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Önerilen Haberler