Akay: “Çocukların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz”

• 19 Aralık 2022
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

AKİF KEMAL AKAY:
Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz endüstriyel mutfaklarda günlük 5.000 kişilik yemek çıkarıyoruz, 12’si sabit, biri mobil olmak üzere 13 aşevinde pişirilen yemekleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Farklı mahallelerde öğrencilere sabah çorbası ikram ediyoruz. Belediyemize ait kreşlerde, bilgi evlerinde, çocuk kütüphanesinde ve mobil bilgi evinde 1.500 öğrenciye hafta içi her gün ücretsiz sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi atıştırmalığı veriyoruz. Üniversite öğrencileri için oluşturduğumuz aşevinde her gün 500 öğrenciye ücretsiz akşam yemeği sunuyoruz. Süreç, belediyemizin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından koordineli yürütülüyor.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda ilkokul çocukları için “Bir Öğün Beslenme Desteği” projesini hayata geçirdik. Dezavantajlı mahallelerdeki ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilere hafta içi her gün ücretsiz kahvaltı desteğinde bulunuyoruz. İlk aşamada altı okulda başlayan uygulama şu an on okulda 600 öğrenciyle devam ediyor. Kahvaltılık ürünlerden (ekmek, reçel, tereyağı, bal, fındık ezmesi, zeytin, meyve, süt) oluşan beslenme çantalarını okullara teslim ediyoruz. İlçemizdeki diğer okullarla da görüşüyoruz, okulların talepleri doğrultusunda bu hizmetimizi yaygınlaştıracağız. Mandıra tesisi kurduk. Bölge üreticisinden tedarik ettiğimiz sütleri tesiste işliyoruz ve çocuklara ulaştırıyoruz.

Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

AKİF KEMAL AKAY:
Bölgemizdeki dezavantajlı çocukların desteğe ihtiyacı var. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi açısından sağlıklı gıda oldukça önemli. Bu nedenle ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını kapsayacak çalışmalar yapıyoruz. Tüm çalışmalarımızda toplum yararını ön planda tutuyoruz. Ekonomik koşullar nedeniyle sağlıklı gıdaya erişemeyen çocukların geleceğe katkıda bulunmasını bekleyemeyiz. Öncelikle çocukların yaşam kalitesini yükseltmeliyiz.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

AKİF KEMAL AKAY:
Yerel yönetimlerin asli görevi, toplumsal yaşamın her alanında gençleri güçlendirmektir. Biz de birçok alanda gençlere destek oluyoruz. Belediyemizin atölyelerinde üretilen kıyafetleri ve ürünleri gençlere ücretsiz ulaştırıyoruz. Seyhan’da ikamet eden, üniversiteyi kazanan öğrencilere başarı ödülü olarak toplam 2.000 TL nakdi destek veriyoruz. Bu sayede öğrenciler ihtiyaçlarını karşılıyor. Üniversite öğrencilerine hafta içi her gün ücretsiz akşam yemeği hizmeti sunuyoruz. Yemek öncesinde ve sonrasında öğrencilere çay ikram ediyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilere yurt imkânı sağlıyoruz. Gençlerin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz.

Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

AKİF KEMAL AKAY
: Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarımızda sosyal hizmet uzmanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kurumlarla görüşüyoruz, ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının ve eğitim kurumlarının görüşleri, talepleri bize yol gösteriyor. Ulusal/uluslararası fon kaynaklarıyla gençlere gıda yardım kartı ve hijyen paketi desteğinde bulunuyoruz. Çalışmalarımızda bütçe açısından zorluk yaşıyoruz. İlçemizin nüfusu ve ülkemizdeki ekonomik kriz bütçemizi etkiliyor. Bu durum kapasitemizin altında hizmet üretmemize neden oluyor.