"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan: “Öğrencilerin beslenme ihtiyacını ön planda tutuyoruz”

  • 19 Aralık 2022
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ÜLGÜR GÖKHAN
: Belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, dezavantajlı gruplara yönelik sosyo-ekonomik destek çalışmaları yürütüyor, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını tespit ediyor, ihtiyaca yönelik çalışmalar yapıyor. Eğitim, toplumlar için vazgeçilmez bir unsurdur, kentteki yaşam kalitesinin ve kalkınmanın temelidir. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak destek/yardım programları ve projeler aracılığıyla yoksulluğun ve yoksunluğun etkilerini azaltmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin sağlıklı beslenmesi, en temel ihtiyaçlarından birinin karşılanması demektir. Doğru ve sağlıklı beslenme, okula devamı teşvik eder, öğrencilerin derslerine odaklanmasına yardımcı olur, bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Bu nedenle İl Millî Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilerle özel eğitim alan öğrencileri tespit ettik. Bu öğrencilere ve üniversite öğrencilerine günlük sıcak yemek ve çorba ikramında bulunmaya başladık. Çalışmalarımızı, belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Sosyal Yardım İşleri Birimi yürütüyor.

Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Stratejik planımızı hazırlama sürecinde, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla yaptığımız odak grup toplantılarında ve okul ziyaretlerinde, Çanakkale mücavir alanda okul çağındaki çocukların sağlıklı gıdaya erişimde zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Yetersiz beslenme nedeniyle çocukların gelişim bozukluğu, vitamin eksikliği, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, yorgunluk, halsizlik yaşadığı belirlendi. 10 ilköğretim okulunda öğrenim gören erken çocukluk dönemindeki 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri için “Beslenme Çantası” çalışmamızı planladık. İhtiyaç sahibi öğrencilerin tespit edilmesi amacıyla İl Millî Eğitim Müdürlüğü’yle görüştük. Çalışmanın verimliliği ve sürdürülebilirliği için mahalle muhtarlarıyla, muhtarlık personeliyle, sosyal hizmet uzmanlarıyla toplantılar yaptık. Belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün yönetmeliği ve yönergesi çerçevesinde ayni ve nakdi yardım kriterlerini (ailenin mücavir alanda ikamet etmesi, herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması vb.) belirledik. Çocuklar söz konusu olduğunda pek fazla kriter de koyamıyorsunuz. Önemli olan, günün büyük bölümünü okulda geçiren çocukların doğru ve sağlıklı beslenmesi.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

ÜLGÜR GÖKHAN:
2014 yılından bu yana üniversite öğrencilerine sıcak çorba ikram ediyoruz. Her hafta pazartesi ve salı günleri Anafartalar yerleşkesinde, perşembe ve cuma günleri de Terzioğlu yerleşkesindeki ÖSEM binası önünde 08:30-10:30 saatleri arasındaki sıcak çorba ikramı dönem sonuna kadar devam edecek. Sıcak çorba hizmetimizden 2022 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında toplam 34.170 öğrenci faydalandı.

Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

ÜLGÜR GÖKHAN
: Tüm çalışmalarımız da olduğu gibi, beslenme desteğine ilişkin çalışmalarımızı da kamu kurumları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve uzmanlarla birlikte planlıyoruz. Üniversite öğrencileri için çalışmalarımızı üniversite rektörlüğüyle koordineli yürütüyoruz. İlk ve ortaöğrenim kurumlarına yönelik çalışmalarımızda resmî yazışmalarımız olmasına rağmen zorluk yaşıyoruz, olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alamıyoruz, ihtiyaç sahibi dezavantajlı öğrenciler hakkında bilgi edinemiyoruz. Daha önce her yıl eğitim kurumlarını ziyaret ediyorduk, okulların yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve okul aile birlikleri bize ihtiyaçlarını söylüyordu, biz de bütçemiz ve mevzuat doğrultusunda bu ihtiyaçları karşılıyorduk (özel eğitim öğrencilerinin öğle yemeği, ulaşımı, sınıf düzenlemesi, ihtiyaç sahibi öğrenciler için öğle yemeği, bahçe düzenlemesi, kütüphanelere kitap alımı vb.). Şu anda sadece özel eğitim öğrencilerine sıcak yemek hizmeti veriyoruz. Bütçe konusunda yaşadığımız sıkıntıları aşabiliyoruz, ancak prosedürü ve mevzuatı aşamıyoruz.


Önerilen Haberler