"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İşçilerin sık sık rapor alması ve raporluyken tatile çıkması fesih sebebi midir?

  • 19 Aralık 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Harika Ecem Değirmenci “İşçilerin sık sık rapor alması ve raporluyken tatile çıkması fesih sebebi midir?” üzerine yazdı.

İş Kanunu’na göre işverenin ücret ödeme borcu olduğu gibi, işçinin de özen, sadakat ve iş görme borcu vardır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçinin sebepsiz yere işe iki gün üst üste gelmemesi haklı fesih nedeni olarak görülmektedir. İşçinin işini aksatması, görevi yerine getirmemesi gibi durumlar da geçerli fesih nedeni olarak kabul edilmektedir. Ancak işçinin sık sık bir sağlık kuruluşundan aldığı raporu işverene vermesi durumunda çoğu işveren haklarını bilmemektedir. İş Kanunu’nda bu konuda açıkça yazılı bir hüküm bulunmasa da, Yargıtay’ın yerleşik görüşleri açıktır.
İşçinin sık sık rapor alarak işi aksatması geçerli fesih sebebidir:
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan durumlar ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması hâlinde fesih için geçerli sebep olabilir. İş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul olmayacağı durumlarda fesihin geçerli sebeplere dayandığı kabul edilmelidir.
İş Kanunu’nun gerekçesinde hangi hâllerin işçinin yetersizliği sebebiyle geçerli fesih hakkı bahşedeceği örnek kabilinden sayılmış olup, bunlardan biri de sık sık hastalanarak rapor almadır.
Sık sık rapor alma durumunda işveren aralıklı da olsa işçinin iş görme ediminden faydalanamayacaktır. Sık sık hastalanan ve rapor alan işçinin devamsızlığının işyerinde olumsuzluklara yol açacağı açık bir olgudur. İş Kanunu’nun gerekçesinde sık sık hastalanmanın yeterlilikten kaynaklanan neden olarak örnek kabilinden sayılması, işyerinde olumsuzluklara yol açtığının kabul edilmesindendir.
Dosya içeriğine göre, davalı işyerinde yükleme işçisi olarak çalışan davacı işçinin çalışma süresi boyunca sık sık rapor aldığı görülmüştür.
Davacının haklı neden niteliğinde olmayan ancak sık sık rapor alma davranışının iş akışını bozacağı açık olup, işverenin buna katlanması beklenemez. Davacının, iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı ancak sık sık rahatsızlanarak rapor alan davacının davranışının fesih için geçerli sebep oluşturduğu kabul edilmelidir.
İşçinin rapor alıp tatile çıkması haklı (tazminatsız) fesih sebebidir:
Davacının raporlu olduğu tarihte diğer şirket çalışanı sosyal medya hesabında, “… turu başlasın, biz yaşayalım siz dedikodusunu yaparsınız,” yazısını paylaşmış, paylaşımın altına da “… ile (davacı) birlikte … yolunda” notunu düşmüştür. Davalı işveren tarafından bu olayın ardından davacıdan 21/07/2015 tarihinde savunması talep edildiğinde davacı, 21/07/2015 tarihli savunmasında bu durumu kabul ederek “İstirahatliydim, doktor temiz hava al dedi, ben de memlekete gittim,” şeklinde beyanda bulunmuştur. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte, aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldığı, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacıyla birlikte … turuna çıktıklarını yazdığı, davacının işbu davranışıyla işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluğa ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır.
Davacı, savunmasında da bu durumu kabul etmiştir. Bu delil karşısında davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığı için kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine kabulü hatalıdır.


Önerilen Haberler