"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Soyer: “Beslenme çantası desteği için çalışmalara başlıyoruz”

  • 19 Aralık 2022
İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer öğrencilere yönelik beslenme politikalarını Belediye Gazetesi’ne aktardı.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

TUNÇ SOYER:
Çocuklar henüz anne karnındayken destek sürecini başlatıyoruz, hamilelik döneminde anneye, 0-3 yaş arasında çocukların gelişimine destek oluyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, 3 yaşındaki sağlıklı bir çocuğun ortalama boyunu 95 cm olarak kabul ediyor. Biz de buradan ilham alan “İzmir95” projesini yürütüyoruz. Proje kapsamında hizmet bölgelerinde belirlenen hamile kadınları, hamileliğinin yedinci ayından başlayarak doğum öncesinde üç, doğumdan sonra iki haftada bir olmak üzere çocuk bir yaşına gelene kadar toplam 27 defa ziyaret ediyoruz. 0-3 ay arası bebeği olan ailelerin ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla “Hoş Geldin Bebek Seti” dağıtıyoruz.

Çocuklar bir yaşına girdiğinde “Süt Kuzusu” projesi kapsamında ayda bir kez sekiz litre süt dağıtıyoruz. 30 ilçede, 609 mahallede 114.000 çocuk “Süt Kuzusu” projesinden faydalanıyor. Çocuklar beş yaşına girene kadar süt dağıtımı her ay düzenli olarak devam ediyor. Çocuklar ilkokula başladığında kırtasiye kartı, bot ve mont desteği sağlıyoruz. Çocukların beslenme çantasına destek olmak için kavrulmuş fındık, kuru üzüm ve meyve dağıtımına başlayacağız. İlk etapta 50.000 çocuğa bu desteği vermeyi planlıyoruz. Bu sayıyı aşamalı olarak artırmayı planlıyoruz. Üniversite öğrencilerine her sabah sıcak çorba, her akşam yemek desteği veriyoruz. İzmir’deki tüm kamu üniversitelerinde bu faaliyeti yürütüyoruz. Her gün 5.000 kişilik sıcak yemeği üniversite öğrencilerine ulaştırıyoruz. İzmir’de eğitim faaliyetlerini sürdüren devlete ait özel merkezlerdeki ve engelli kurs merkezlerindeki özel öğrencilere her gün ortalama 2.500 kişilik öğle yemeği desteği veriyoruz.

Haneler üzerinden de çocuklara destek oluyoruz. 80.000 haneye düzenli nakdi ve ayni destekte bulunuyoruz. Ayni desteğin en önemli kalemi, gıda malzemeleri. Dezavantajlı mahallelerde açtığımız “Dayanışma Noktaları” aracılığıyla her gün 10.000 kişilik sıcak yemeği doğrudan hanelere ulaştırıyoruz. Bu çalışmalarımız için ayrı ve özel bir ekip oluşturmadık. Stratejik planımızın öngördüğü bütçe ve imkânlar dahilinde belediyemizin daire başkanlıklarıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.



Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

TUNÇ SOYER:
Özellikle okul çağı çocuklarının (ilkokul ve ortaokul) günlük enerji ihtiyacı, fizyolojik ve bilişsel gelişimi düşünüldüğünde, çocukların takviye gıdalar da alması gerekiyor. Çocuklar, temel gıdaya erişmekte güçlük çekiyor. Bu durum özellikle büyüme çağındaki çocukları olumsuz etkiliyor. Yetersiz beslenme, başarısızlığı, hastalıkları, gelişim sorunlarını beraberinde getiriyor. Önceliğimiz, çocukların yeterli ve sağlıklı beslenmesi, temel ihtiyaçlarına ulaşması, bilişsel, sosyal ve fiziksel açıdan akranlarından geride kalmaması.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

TUNÇ SOYER:
Geçen yıldan bu yana üniversite öğrencilerine sıcak yemek desteği veriyoruz. Geçen yıl dört üniversitede bu hizmeti veriyorduk, bu yıl İzmir’deki tüm kamu üniversitelerini de kapsayacak şekilde altı üniversitede aynı hizmeti vereceğiz. Sıcak yemek desteğimiz ücretsiz. Belediyemizin aşevinde ürettiğimiz hijyenik, sağlıklı ve sıcak yemekleri öğrencilerle paylaşıyoruz. Geçen yıldan bu yana 450.000 kişilik akşam yemeğini, 300.000 kişilik sabah çorbasını öğrencilerle paylaştık.



Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

TUNÇ SOYER:
Türkiye’de enflasyon son derece yüksek ama gıda enflasyonu daha da yüksek. Belirlediğimiz bütçe doğrultusunda destek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sıcak yemekleri belediyemizin aşevinde yapıyoruz, yemeklerde kullanacağımız gıda malzemesini de alıyoruz. Yüksek enflasyon ve derinleşen yoksulluk bizi bütçe artışına yönlendirdi. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na 2022 yılında 435 milyon TL ayırmıştık, 2023 yılı için bu tutarı 761 milyon TL’ye yükselttik. Bütçenin tamamını ihtiyaç sahibi vatandaşlar, gençler, öğrenciler, yaşlılar ve engelli vatandaşlar için kullanıyoruz. Bütçemizde önceliği sosyal destek çalışmalarına ve harcamalarına verdik. 2023 bütçemiz hariç son dört yılda sadece Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na ayırdığımız bütçe 1.5 milyar TL’yi geçti.


Önerilen Haberler