"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Taşdelen: “Çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenmesine önem veriyoruz”

  • 19 Aralık 2022
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ALPER TAŞDELEN:
İlkokul öğrencileri için beslenme desteği çalışmalarına öğle yemeği kumanyasıyla 2022 yılının Ocak ayında altı pilot okulla başladık. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde ihale yöntemiyle çocuklara sıcak öğle yemeği vermeye başladık. Şu an günde 3.000 çocuğa öğle yemeği veriyoruz. Bu sayede Türkiye’de bir ilki hayata geçirdik. Zorlu ekonomik koşullar altında vatandaşlar, “Çocuğumun beslenmesine ne koyacağım?” diye düşünmesin istedik ve harekete geçtik. Pandemi döneminde Çankaya’da birçok vatandaşa yardım eli uzattık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda “Kara Kış Fonu” yardımlarını sürdürdük. 1.000 TL nakdi destek sağladığımız “Halk Kart” sahibi vatandaşlara öncelik tanıyarak yardımlarımızı sürdürüyoruz. Çocuklara bot, mont, kırtasiye malzemesi desteği verirken de sosyal yardım alan ailelere öncelik tanıyoruz. Dezavantajlı bölgelerde belirlediğimiz okullarda sıcak öğle yemeğini çocukların sıralarına kadar götürüyoruz. İstiyoruz ki, çocukların karnı doysun, annelerin ve babaların içi rahat olsun.

2021 yılının Kasım ayından bu yana hafta içi her gün üniversite öğrencilerine akşam yemeği veriyoruz. Yemek hizmetinden yararlanmak için herhangi bir koşul yok. Öğrenci kimliğini gösteren gençler hem belediyemizin yemekhanesinde hem de ODTÜ yerleşkesinin bulunduğu, öğrenci semti olarak bilinen 100. Yıl’daki Çankaya Evi’nde oluşturduğumuz yemekhanede yemek yiyebiliyor. Günde 4.000 öğrenciye akşam yemeği veriyoruz. Çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenmesi, onların sağlıklı bireyler olması, ülkemizin geleceği için de önemli. Çocuklara ve gençlere iyi bakmak, onları geleceğe hazırlamak zorundayız. Belediyemizin Sosyal Yardım Müdürlüğü bünyesinde ilkokul ve üniversite öğrencilerinin beslenme desteği için bir ekip oluşturduk. Çocuk Hakları Birimi kurduk. Birimde, ilkokul yemeği için okullar arasındaki koordinasyonu sağlayan, operasyonun diğer süreçlerini yöneten sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, diyetisyen ve gıda mühendisi görev yapıyor.

Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

ALPER TAŞDELEN:
Çocukların gelişimi için günlük besin ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz, protein içeren yiyeceklerin yer aldığı bir menü oluşturuyoruz. Sınıftaki her çocuğun aynı anda, aynı yemeği yemesini sağlıyoruz. Sınıf koşullarında okul yönetimi açısından sunumu zor olacak menülerden kaçınıyoruz. İlkokul öğrencilerine beslenme desteği için süreç başlamadan önce İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle resmî yazışmaları yaptık. Uygulamaya başladıktan sonra okullarla işbirliğini sürdürüyoruz. Kantini olmayan ve sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerdeki okulları uygulamamıza dahil ettik. Menüde özellikle hamburger gibi çocukların çok sevdiği yemeklere de yer veriyoruz. Çünkü ekonomik kriz koşullarında çocukların hamburger yemesi bile güçleşti.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

ALPER TAŞDELEN
: Ekonomik kriz nedeniyle öğrencilere ücretsiz akşam yemeği hizmeti sunmaya başladık. Ekonomik krizden en fazla dar gelirli ailelerin ve onların eğitim gören çocuklarının etkilendiği gerçeğinden hareketle dayanışma ağını genişletmek istedik. Açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalan ailelere desteğimizi her geçen gün nasıl büyütüyorsak, ailelerinden uzakta okuyan üniversiteli gençlere de soframızı açtık. Üniversite öğrencilerine ücretsiz akşam yemeği hizmetine 24 Kasım 2021’de başladık. Yemekhanelerimize gelen öğrenci sayısı her geçen gün arttı. Günde 800 öğrenciyle başladığımız ücretsiz akşam yemeği hizmetinde bugün 4.000 genci sofralarımızda konuk ediyoruz. Soframız her gün büyüdü, bu bizi hem mutlu ediyor hem de ekonomik krizden etkilenen gençler adına üzüyor. Öğrencilere katkı olsun diye akşam yemeği hizmetini yaz aylarında da sürdürdük. Bu dayanışmayı büyüteceğiz, paylaştıkça çoğalacağız. Gençlerin sağlıklı gıdaya erişmesi için yedi yıldan bu yana kampüs girişlerinde sabah çorbası ikram ediyoruz.

Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

ALPER TAŞDELEN:
Sivil toplum kuruluşları ve öğrenci topluluklarıyla işbirliği yapıyoruz. Beslenme desteğine ilişkin çalışmaların bütçesini belediyemizin olanakları doğrultusunda, ihale yoluyla oluşturuyoruz. Her şeyi usulüne uygun yaptığımız için mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşamıyoruz.  


Önerilen Haberler