"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: “Çocuklar için gıda dayanışması projesi hazırlıyoruz"

  • 25 Aralık 2022
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin tüm öğrenim kademelerindeki öğrencilere yönelik beslenme desteği kapsamındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Süreci koordine etmek için ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Ekonomik krizin etkisiyle artan yoksulluk ve gıda krizi, dezavantajlı toplumsal kesimlerin sağlıklı, besleyici ve yeterli gıdaya erişimini daha da zorlaştırıyor, gıda güvenliğini de etkiliyor. Son bir yıl içinde ülkemizdeki gıda fiyatları 2-4 kat arttı. Yıllardır uygulanan yıkıcı politikalar ciddi bir gıda krizine yol açtı. Gıda enflasyonu hız kesecek gibi görünmüyor. Bu durum, işsiz, yeterli gelirden yoksun ve güvencesiz toplumsal kesimlerin sağlıksız, yetersiz beslenmeye bağlı sorunlarını da büyütecek. Çocukların evde, okulda, sokakta aç kalması ve sağlıksız beslenmeye mahkûm edilmesi kabul edilemez. Merkezî yönetimin olanaklarının vatandaşlardan esirgendiği koşullarda sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla hizmet üreten CHP’li belediyelerin gıda güvenliği ve güvencesi açısından da vatandaşlara sahip çıkması gerekiyor. Bu bakış açısıyla Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Projemiz, belediyemizin uzmanlarından, deneyimli personelinden ve meclis üyelerinden oluşan Dayanışma Komisyonu tarafından yürütülüyor.

Erken çocukluk dönemi, ilk ve ortaöğrenim dahil olmak üzere çocuklar için beslenme desteğini planlarken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Gıda krizinden kalıcı olarak etkilenen çocuklara destek olunması gerekiyor. Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon çocuk var. 0-4 yaş arasındaki çocuk sayısı yaklaşık 6 milyon. Okul çağındaki milyonlarca çocuk okula aç gidiyor. Sadece okula giden çocuklar değil, okul öncesi çağdaki küçük çocuklar da mutlaka dikkate alınmalı. Küçük çocukların sağlıksız beslenmesi daha ağır sonuçlara neden oluyor. Bilimsel çalışmalar, bir kadının hamileliğiyle çocuğun ikinci doğum günü arasındaki 1.000 günde sağlıklı beslenmenin özellikle çocuk açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla beslenme sorunu yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin tespit edilmesi, bu ailelere destek verilmesi önem taşıyor. Beslenme desteği çalışmalarına ilçemizin dayanışma haritasını oluşturarak başladık. Hanelerdeki çocukların ve ebeveynlerin sosyo-ekonomik durumunu, ihtiyaçlarını kayıt altına aldık. Dayanışma haritasını grupladık (ihtiyaç sahibi aileler, hamile kadınlar, bebek sahibi kadınlar, 0-2 yaş bebekler, 2-6 yaş çocuklar, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri). Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık başta olmak üzere uzman diyetisyenlerin ve gıda mühendislerinin katkısıyla projemizi yapılandırdık. Her kesimin ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerini belirliyoruz, belediyemizin imkânları doğrultusunda ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz.

Üniversite öğrencilerinin sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşması için hayata geçirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ni özgün, kapsayıcı ve bütüncül bir bakış açısıyla planladık. Projenin aşamalarını şöyle sıralayabilirim:

•    Hamile ve yeni doğum yapan kadınların ihtiyaç duyduğu gıdaların ve vitaminlerin sağlanması,
•    Bebeklerin (0-2 yaş) ihtiyacı olan gıdaların temini,
•    2-6 yaş arasındaki çocuklara gıda desteği (Efeslim Kart aracılığıyla),
•    İlkokul ve ortaokul öğrencileri için beslenme kolisi desteği,
•    Lise ve üniversite öğrencileri için Genç Efeslim Kart aracılığıyla yemek desteği.

Beslenme desteğine ilişkin çalışmalarınızda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Bütçe, mevzuat ve işleyiş açısından sorun yaşıyor musunuz?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL
: İlçemizdeki esnafın, üretici köylülerin, çiftçilerin ve vatandaşların desteğiyle Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu dayanışmanın bileşenleri arasında Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Selçuk Kent Konseyi yer alıyor. Dezavantajlı gruplardan başlayarak tim vatandaşlar için belediyemizin kaynaklarını seferber ediyoruz. İlçemizdeki dayanışma hem gücümüzü artırıyor hem de vatandaşlarla aramızdaki bağı güçlendiriyor.


Önerilen Haberler