"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İşçinin işverene karşı sorumlulukları

  • 26 Aralık 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu “İşçinin işverene karşı sorumlulukları” üzerine yazdı.

İş Hukuku kapsamında ve uygulamada, gerek bireysel gerek toplu iş sözleşmelerinde önem arz eden düzenlemelerden biri de işçinin iş akdiyle bağlı olduğu işverenine karşı sorumluluklarıdır. Bu duruma ilişkin hukuki düzenlemeler İş Kanunu, Borçlar Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla yönetmelikler ve tebliğlerde yer almıştır. Buna göre, işçinin sorumlulukları şu şekildedir: İşçinin iş görme, sadakat, teslim ve hesap verme borcu, talimata uyma, rekabet etmeme yükümlülüğü.

İşçinin iş görme borcu, kanundan ve taraflar arasında imzalanan iş akdinden kaynaklı bir borç niteliğindedir. Nitekim işçiden beklenen, hâlihazırda sözleşme konusu edimi gerçekleştirmesidir. Bu edimin konusunu, işçinin sözleşmeyle kendisine yüklenen işi görme borcu, işçinin işi bizzat yapması, özenle yerine getirmesi ve çalışma koşullarına uyması olarak nitelendirmek doğru olacaktır.
 
Diğer bir sorumluluk, işçinin, işverenin talimatlarına uyma zorunluluğudur. Bir işçi, işverenin yönetim hakkı doğrultusunda verilen işi yapmak ve işyerinin düzeniyle ilgili talimatlara uymak zorundadır. Talimata uyma borcu, işyerinin gereksinimlerine ve işin gereğine uygun olmalıdır.

İşçinin sadakat borcu, işçi tarafından yapılan işin, işverenin yararına olacak şekilde yapılmasıdır. İşçi, işverenin itibarının sarsılmaması için işverene zarar verecek durumları önleyerek çalışmalıdır. Ayrıca işbu borç, işçinin, işvereninin güvenini kötüye kullanmak, onun sırlarını ifşa etmek, hırsızlık yapmak vb. davranışlarda bulunmamayı da içermektedir.

İşçinin rekabet etmeme borcu, işçinin, işverene ait iş sırlarını saklama, işverenin iş yaşantısını zarara uğratmama temelli daimî bir borçtur. İşçinin bu duruma özellikle dikkat etmesi ve işini bu düzenlemeye göre görmesi beklenecektir.

İşçinin teslim ve hesap verme borcu, işverene bağlı çalıştığı müddetçe üçüncü kişilerden aldığı teçhizatı, malzemeleri işverene teslim etme yükümlülüğüdür. Özellikle maddi işlemlerde işçinin işverene gerekli bilgiyi vermesi gerekmektedir.

İşçinin sorumlulukları ihmal etmesi ve yerine getirmemesi hâlinde doğacak zarardan ilgili yasa hükümlerince işçi sorumlu olacaktır.




https://www.iienstitu.com/blog/iscilerin-ve-isverenlerin-hak-ve-sorumluluklari-nelerdir

https://www.eleman.net/486/iscinin-isverene-karsi-yukumlulugu


Önerilen Haberler