"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu: “Kırklareli’nin geleceğine yatırım yapıyoruz”

  • 26 Aralık 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Kırklareli Yaşam Alanı Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU
: Kırklareli, Türkiye’nin en sakin ve kontrollü büyümeyi başarabilen nadir kentlerinden biri. Kırklareli’de yaşayan vatandaşlar bir mahalleyle, sokakla ya da parkla yaşamsal bağ kurar. Bu nedenle kentimizde yaşam alanı olarak adlandırılan çok sayıda butik lokasyon mevcuttur. Vatandaşların beklentileri doğrultusunda bu yaşam alanlarını geliştirmek ve işlevsel hâle getirmek için çalışıyoruz. 2019 yılında kentimize yeni bir yaşam alanı kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Kapalı pazaryeri ve fuar alanı, 19.200 metrekarelik kapalı alanı, 4.000 metrekarelik otoparkı, 851 pazar tezgâhı ve 35 dükkân kapasitesiyle Trakya’nın en büyüğü. Büyüklük açısından Türkiye’nin sekizinci sektörel alanı olma özelliği de taşıyor. Kapalı pazaryeri ve fuar alanı, kongre, fuar, konser, sergi gibi etkinliklerin düzenlendiği, açık oto pazarına ev sahipliği yapan, potansiyeli yüksek bir yaşam alanı özelliği taşıyor. Bu alanı Kırklareli’ye kazandırırken sadece esnafın beklentilerini değil, farklı sektörlerin hedef kitlesini de göz önünde bulundurduk. Sosyal belediyecilik anlayışımız doğrultusunda bölgesel çapta etki yaratan bir projeye imza attık. Projemizin iki temel amacı vardı. Birincisi, her mevsimde rahat, güvenli ve konforlu alışveriş yapılabilecek bir alan yaratmak. İkincisi, modüler bir sistem dahilinde kentimizin geleceğine entegre edebileceğimiz bir tasarım yapmak. İki amacımıza da ulaştık. 2019 yılının Mart ayında alanı vatandaşların hizmetine sunduk.

Kapalı pazaryeri ve fuar alanı, sadece günümüze ve tek bir hizmet kanalına yönelik değil. Burası bir sektör vadisi. Çünkü kentte yaşayan insanlar aktivitelere katılmak, yenilikleri deneyimlemek, fikirlerini zenginleştirmek, bölgesini, ülkesini ve dünyayı tanımak, bilgisini artırmak istiyor. Teknolojiyi, endüstrinin her alanını merak ediyor. Bu yaşam alanı sayesinde vatandaşların beklentilerini karşıladığımız için mutluyuz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Kırklareli’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Kapalı pazaryeri ve fuar alanının çalışmalarına 2018 yılının Şubat ayında başladık. Yapının özelliklerini ve fonksiyonlarını uzun vadeli bir stratejiyle belirledik. Çünkü Kırklareli büyüyor, gelişiyor. Kentimizin istekleri, ihtiyaçları, beklentileri artıyor. Bu nedenle projeyi geniş bir bakış açısıyla hayata geçirdik. Kapalı pazaryeri ve fuar alanını 2019 yılının Mart ayında hizmete sunduk. Hedef kitlemiz, Kırklareli halkı, pazarcı esnafı, şehirdışından ve Balkan ülkelerinden gelen misafirler ve farklı sektörlerin temsilcileriydi. Kapalı pazaryeri ve fuar alanının kentimize, bölgemize önemli katkıları oldu.

Çarşamba günleri halk pazarının kurulduğu alanda, yöresel tanıtım günleri, kitap fuarı, otomobil etkinlikleri ve mezat organizasyonları düzenledik. Pazar günleri “Sosyete Pazarı”nı vatandaşlarla buluşturuyoruz. Alanda, bölge halkını ve profesyonelleri bir araya getirdik. 10-14 Aralık 2021’de Tarım, Hayvancılık, Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarı’nın birincisine, 15-18 Aralık 2022’de aynı fuarın ikincisine ev sahipliği yaptık. Bölgesel çapta yoğun ilgi gören bu fuara çok sayıda sektör temsilcisi katıldı, binlerce ziyaretçi geldi. Üreticileri, firmaları ve endüstriyel hizmet veren birçok şirketi vatandaşlarla buluşturduk. Bu açıdan kapalı pazaryeri ve fuar alanının ülkemize de katkısı olacak. Hedefimiz, haftanın her günü bir etkinliğe ev sahipliği yapmak. Yakın zamanda “Bit Pazarı”yla alana yeni bir işlev daha kazandıracağız. Toplumun her kesimine hitap edeceğiz, Kırklareli’yi geleceğe taşıyacağız. Çünkü attığımız her adımda sadece bugünü değil, geleceği de düşünüyoruz. Kırklareli’nin geleceğine katkıda bulunacak böylesi önemli bir alanı inşa ettiğimiz için gururluyuz. Bu süreçte bize destek olan personelimize, belediyemizin meclis üyelerine, sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarının başkanlarına, iş insanlarına ve Kırklareli halkına bir kez daha teşekkür etmek isterim. Kapalı pazaryeri ve fuar alanıyla ilgili geribildirimler hem teknik hem sosyal anlamda oldukça nitelikli. Projenin vizyonunun güncel olmasına özen gösterdik. Bu nedenle projemiz bölgesel bir ivme yarattı.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MEHMET SİYAM KESİMOĞLU
: Projeyi yaklaşık 40 milyon TL’lik maliyetle hayata geçirdik. Şu anki ekonomik krizi düşündüğümüzde, projeyi bugün yaklaşık 500 milyon TL’lik maliyetle tamamlayabilirdik. Ancak o dönemde bile belediyemizin tüm imkânlarını seferber ettik. Ana muhalefet partisinin belediyesi olduğumuz için çalışmalarımızda zorluklar yaşayabiliyoruz. Bu, günümüzün ironik gerçeğidir. Çünkü bir belediye siyasi ayrım gözetmeksizin her vatandaşa eşit yaklaşır, bu anlayışla hizmet üretir. Ancak belediyenin hayata geçirmek istediği projeler merkezî yönetim tarafından sekteye uğratılınca o kentte yaşayan farklı siyasi görüşteki vatandaşlar da etkilenir. Genel bütçeden payımıza düşen tutar hiçbir zaman yeterli olmadı. Kırklareli halkı için yapmak istediğimiz yatırımlara farklı kaynak arayışında hep engellerle karşılaşıyoruz. Kaynağı bulsak, önümüze mevzuat çıkıyor, bürokrasinin ağırlığı hızımızı kesiyor. Kapalı pazaryeri ve fuar alanını yaparken, ülkemizdeki ekonomik krizden etkilendik. Vatandaşlara hizmet etme kararlılığımız sayesinde bu projeyi tamamladık. Kapalı pazaryeri ve fuar alanı, bizim için gurur abidesidir, Kırklareli’nin yeni yaşam alanıdır.


Önerilen Haberler