"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Geri dönüşüm işçilerinin haklarını koruyoruz”

  • 5 Aralık 2022
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Sürdürülebilir, sağlıklı bir çevre oluşturmak için ekiplerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, enerjiyi ve kaynakları doğru kullanmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir ortamlar hazırlamak. Dünyayı korumak hepimizin görevi. Bunun için tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz, ayrıştırma işlemini evlerimizde yapmalıyız. Bu konuda bilgilendirici ve farkındalık yaratacak eğitimler, seminerler düzenliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden hizmet binaları ve ilçe geneli için temel seviye “Sıfır Atık Belgesi” aldık. “Sıfır Atık Projesi” kapsamında evsel nitelikli atıkların toplanması, atıkların kaynağında ayrıştırılması için sokaklara ve caddelere 200 adet geri dönüştürülebilir atık kumbarasıyla kullanılmış tekstil kumbarası, 125 adet cam kumbarası, 25 adet atık ilaç kumbarası, 14 adet mobil atık getirme merkezi yerleştirdik. Sitelere 250 adet geri dönüştürülebilir atık kumbarası, kamu kurum ve kuruluşlarına atık pil kutuları ve bitkisel atık yağ bidonları, okullara da geri dönüşüm kutuları yerleştirdik. Vatandaşların talep etmesi hâlinde ayrıştırdıkları atıkları evlerinden alıyoruz.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

MEHMET MURAT ÇALIK:
İlçemizin yapısına uygun, uygulanabilir atık yönetim planı doğrultusunda sıfır atık ve iklim değişikliği konularında uzman çalışma arkadaşlarımızı bir araya getirdik. Atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi sürecinde hizmet verecek firmaları belirlerken ilçemizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin ve lisans belgesi alan firmaların ve özel donanımlı taşıma lisanslı araçlarla çalışma yapan personelin eğitim kriterlerine dikkat ediyoruz. Kavaklı Mahallesi’nde 10.000 metrekarelik alanda yer alan tesisimizde ambalaj atıklarının toplanmasını ve ayrıştırılmasını sağlıyoruz.  

İlçemizdeki bitkisel atık yağlar hafta içi her gün lisanslı firma tarafından taşıma lisanslı araçlarla toplanıyor, depolama sahasına götürülüyor. Cam kumbaraları da lisanslı firma tarafından haftada iki gün toplanıyor, depolama sahasına götürülüyor. Tekstil atık kumbaraları da lisanslı firma tarafından toplama ve ayrıştırma tesisine götürülüyor. Atık ilaçlar ve atık piller başta olmak üzere tehlikeli atıklar da ekiplerimiz tarafından toplanarak Dereağzı Mahallesi’nde yaklaşık 6.500 metrekarelik alanda yer alan birinci sınıf atık getirme merkezinde depolanarak bertaraf ediliyor veya geri dönüşüm tesislerine naklediliyor.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Okullarda, hanelerde, işyerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında sıfır atık ve iklim değişikliği kapsamında eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geri dönüştürülebilir atıkların toplanması ve ayrıştırılmasına yönelik çalışmalarımızla sivil toplum kuruluşları, okullar ve sanayi kuruluşlarıyla yaptığımız ortak çalışmaları sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla paylaşıyoruz. Her yıl Dünya Çevre Günü ve Marmara Denizi Günü’nde atıklara ve kirliliğe dikkat çekmek amacıyla sivil toplum kuruluşları, dernekler ve üniversiteler ile programlar gerçekleştiriyoruz. Beylikdüzü’ndeki geri dönüşüm işçilerinin kayıt altına alındığı “Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları ve Atık Yönetim Merkezi” projemizi hayata geçirdik. Geri dönüşüm işçilerine umut ışığı olan proje kapsamında işçilere kimlik kartlarını ve tahsis belgelerini teslim ettik. İşçilerin haklarını korurken, toplanan atıkların kayıt altına alınmasını ve belgelendirilmesini sağlıyoruz. Atık ara depolama merkezi aracılığıyla mahallelerde atıkların biriktirilmesini engelliyoruz, bu atıkları düzenli depoluyoruz. Proje dahilinde Beylikdüzü Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları Derneği’ni kurduk. Projemiz, Marmara Belediyeler Birliği, Çanakkale İl Özel İdaresi, İstanbul Planlama Ajansı gibi kurumların yanı sıra Büyükçekmece, Avcılar, Şişli, Başakşehir, Çorlu, Çanakkale, Sakarya, Bursa gibi birçok belediyeye de tanıtıldı. Bu projemiz aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Ödülleri’nde İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi Ödülü’ne layık görüldü.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
İlçemizin beklentilerini göz önünde tutarak bütçemizi ve şartlarımızı zorluyoruz. Hiçbir kurumdan destek, hibe, şartlı nakdi yardım almadan projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızı incelemeleri için Marmara Belediyeler Birliği üyesi belediye temsilcilerini misafir ediyoruz. Atık yönetimi ve sıfır atık yönetmeliği kapsamında belediyelere yetki verilmemesi, ilçe genelinde yönetim sistemi kurulması ve atıkları kimin hangi şartlarda toplayacağı gibi konularda kargaşaya neden oluyor.


Önerilen Haberler