YÜKLENİYOR
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Altın Yıllar Yaşam Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
ÜLGÜR GÖKHAN: Altın Yıllar Yaşam Merkezi, 2013 yılında faaliyetlerine başladı. Merkez, Çanakkale’de yaşayan 65 yaş ve üstü bireylere sosyal, kültürel, psikolojik, fiziksel, bilişsel açıdan hizmet veriyor. Merkezin amacı, 65 yaş ve üstü bireylerin iyilik hâlini korumak ve artırmak. Yaşam süresinin uzaması, 65 yaş ve üstü bireylerle ilgili çalışmalara daha fazla yer vermemiz gerektiğini gösteriyor. Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nde yapılan çalışmalar bu açıdan örnektir. Merkezde, alanında uzman ve yetkin personel çalışıyor. Merkezdeki faaliyetler arasında nefes egzersizleri, spor, grup danışmanlık, satranç, taş tasarım, görsel sanatlar, halk dansları, bilişim teknolojileri (akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve internet kullanımı), kırkyama, müzik, kitap okuma, tiyatro, bilişsel beceri etkinlikleri, resim, el sanatları, İngilizce kursu, briç, file örme, fotoğrafçılık, okuma-yazma kursu, yoga, halı dokuma, sabun yapımı yer alıyor.
Katılımcı talepleri doğrultusunda atölyeler değişkenlik gösteriyor. İhtiyaç durumunda psikolog tarafından bireysel görüşmeler yapılıyor. Yine ihtiyaç durumunda fizyoterapist tarafından denge ve yürüme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Her ay belirlenen bir konuda alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantıları, kuşaklararası etkileşime katkıda bulunuyor. Masal günleri düzenleniyor. Bu sayede katılımcılar, kentimizin çocuklarına masallar okuyor. Özel günlerde ve haftalarda sergi, konser, tiyatro vb. etkinlikler organize ediliyor. Yaşlılar Haftası’nda resmî turnuva düzenleyen tek kent Çanakkale’dir, 40’ın üzerinde aktif lisanslı sporcuya sahibiz. “Demli Sesler Korosu, 2016 yılında 4. Sansev Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’nde “Çalgı Eşlikli Yapıt Yorumlama Ödülü” kazandı, Uluslararası Troia Festivali’nde Livaneli Korosu’yla sahne aldı.
Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nde, ÇOMÜ Halk Sağlığı Bölümü işbirliğiyle her yıl izleme yapılıyor. Böylece merkezden yararlanan 65 yaş ve üstü bireylerin yaşadığı sorunlar tespit ediliyor, merkezin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi izleniyor. Pandemi sürecinde çalışmalarımızı online sürdürdük, yaşlıları aradık, hâl ve hatır sorduk, onların taleplerini dinledik. Yaşlı bireyler için kentimizde sosyal destek hizmetleri de sunuyoruz.
Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çanakkale’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Çanakkale’de yaşayan yaşlı bireylerin profilini analiz etmek ve Altın Yıllar Yaşam Merkezi’ni tanıtmak için 1.001 kişiyle yüz yüze anket çalışması yaptık. Anket çalışması üç hafta sürdü. Bu sayede “Çanakkale Yaşlı Atlası” oluşturduk. Araştırmanın amacı, kentli yaşlı nüfus için belirlenecek faaliyetlerin hayata geçirilmesiydi. Dünya nüfusunun yaşlanması sebebiyle kamu kurum ve kuruluşlarının yaşlılığa ilişkin bütüncül, kapsayıcı çözümler sunması gerekiyor. Bu anlayışa uygun örnek bir çalışma yaptığımız için gururluyuz. Çanakkale Yaşlı Atlası’nın sonuçlarından biri, yaşlı bireylerin mümkün olduğunca kendi evlerinde yaşamlarını idame ettirmesiydi. Fiziksel, ruhsal, bilişsel ve sosyal iyilik hâli de öne çıkan sonuçlardandı. 65 yaş üstü yaşlı bireylerin sosyal/kültürel alanlarda görünür olması ve taleplerinin değerlendirilmesi, kentimize de katkıda bulunuyor.
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
ÜLGÜR GÖKHAN: Altın Yıllar Yaşam Merkezi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle 2013 yılında faaliyetlerine başladı. Projenin maliyeti toplamda 151.628 TL’dir. Bu tutarın 133.144 TL’lik kısmı için hibe alındı, 18.484 TL’lik kısmı da belediyemiz tarafından karşılandı. Projenin uygulama aşamasında özellikle mal alım sürecinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın kur farkını karşılamaması nedeniyle sıkıntı yaşanmıştı. Satın alma yöntemlerinin bağlayıcılığı sebebiyle hem enerji hem de zaman kaybı yaşadık. Proje kapsamındaki harcamalar öncelikle proje sahibi tarafından yapıldı, daha sonra ajans bütçesi kullanıldı, kamu kurumu olsak da bu durum bizi zorladı. KDV oranının proje bütçesi tarafından karşılanmaması, tedarikçilerle çalışma konusunda zorluk yaşamamıza neden oldu. Çalışma imkânımız olan firma sayısı azaldı. Sosyal bir alanda yaşlılarla çalışılması, proje sırasında öngörülemeyen harcamalara yol açtı. Projenin sürdürülebilirliği açısından elzem olan harcamalar ajans tarafından karşılansa da, eş finansman dışında proje sahibinin mali yükü arttı. Buna karşın ajansın yardım planı yoktu. Kamu kuruluşu olmasaydık, proje başarısız olabilirdi. Bu nedenle ajansın özellikle dezavantajlı gruplara odaklanan sosyal projeler için yedek bir bütçe oluşturması gerektiği kanısındayız. Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nin ihtiyaçları belediyemizin öz kaynaklarıyla, personeli tarafından karşılanmaktadır.