"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelindeki istisna uygulaması

  • 5 Aralık 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı Hüseyin Tarık Ercan “İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelindeki istisna uygulaması” hakkında yazdı.

İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelindeki istisnaya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ şu şekildedir:

MADDE 4 - (1) 7420 sayılı kanunla 1/12/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 193 sayılı kanunun 23. maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmünde yapılan değişiklikle işverenlerce hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaat de istisna kapsamına alınmıştır.

(2) Hizmet erbabına nakit olarak ödenen yemek bedelinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için günlük yemek bedelinin 51 TL’yi aşmaması, fiilen çalışılan günlere ilişkin olması gerekmektedir.

(3) Nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin, 8/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik’te belirlenen ödeme usulüne göre yapılması gerekmektedir.

Örnek 1: İşveren (A), 1/12/2022 tarihinden itibaren yemek bedeli ödemesini hizmet erbabının banka hesaplarına yatırmaktadır. İşveren (A), her bir hizmet erbabına bir günlük yemek bedeli olarak 51 TL ödemektedir. İşveren (A), hizmet erbabı (B)’ye aralık ayında 22 gün çalışması karşılığında yemek bedeli olarak (51 TL x 22 gün=) 1.122 TL ödemiştir. Buna göre, hizmet erbabına fiilen çalıştığı günlere ilişkin yapılan ve bir günlük tutarı 51 TL’yi aşmayan yemek bedeli ödemesi gelir vergisinden istisna olduğu için işveren (A) tarafından hizmet erbabı (B)’ye yapılan 1.122 TL’lik yemek bedeli ödemesinin tamamı gelir vergisinden istisna edilecektir.

(4) Hizmet erbabına yapılan ve günlük tutarı 51 TL’yi aşan yemek bedeli ödemesinin bu tutarı aşan kısmı istisna kapsamında değildir.

Örnek 2: İşveren (C), 1/12/2022 tarihinden itibaren yemek bedeli ödemesini hizmet erbabının banka hesabına yatırmaktadır. İşveren (C), her hizmet erbabı için çalışılan gün sayısını da dikkate alarak, bir günlük yemek bedeli olarak 100 TL ödemektedir. İşveren (C), aralık ayında 26 gün çalışan hizmet erbabı (Ç)’ye yemek bedeli olarak (100 TL x 26 gün=) 2.600 TL ödemiştir. Buna göre, hizmet erbabının fiilen çalıştığı günlere ilişkin bir günlük tutarı 51 TL’yi aşmayan yemek bedeli ödemesi gelir vergisinden istisna olduğu için işveren (C) tarafından hizmet erbabı (Ç)’ye yapılan yemek bedeli ödemesinin (51 TL x 26 gün=)1.326 TL’si gelir vergisinden istisna edilecek, kalan (2.600 TL - 1.326 TL=) 1.274 TL vergiye tabi olacaktır.

(5) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238. maddesinin birinci fıkrasında, işverenlerin her ay ödediği ücretler için ücret bordrosu tutmaya mecbur oldukları hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla işverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının istisna kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir. İstisna kapsamındaki yemek bedeli ödemesi vergi matrahına dahil edilmeyecektir.

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı (Seri No: 322)


Önerilen Haberler