"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Çevre farkındalığı yaratacak çalışmalar yapıyoruz”

  • 5 Aralık 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

VAHAP SEÇER:
Atıkların sürdürülebilir yönetimi konusunda hassasiyet gösteriyoruz. 13 ilçenin koordinasyon müdürlükleri dahil olmak üzere tüm yerleşkelerimize dönüştürülebilir malzemelerin geri kazanılması amacıyla geri dönüşüm kutuları yerleştiriyoruz, atık malzemelerin ekonomiye kazandırılmasını sağlıyoruz. Ayrıca yasaların bize verdiği yetki doğrultusunda ilçe belediyelerini, lisanslı geri kazanım firmalarını, diğer işletmeleri koordine etme görevimizi yerine getiriyoruz, geri kazanım sisteminin sağlıklı yürütülmesi için çalışmalar yapıyoruz.

Bir günde üretilen yaklaşık 1.900 ton karışık evsel atığı, katı atık düzenli depolama alanlarında bertaraf ediyoruz. İşlem sonucuna oluşan biyogazdan yaklaşık 75.000 konutun aydınlatma enerjisini sağlayacak elektrik üretiyoruz. Mersin genelinde yaklaşık 800 sağlık kuruluşunun ürettiği günlük yaklaşık 11 ton tıbbi atığı sterilize olarak bertaraf ediyoruz.

Yaklaşık 47 tane düzensiz (vahşi) çöp alanını kapattık, tüm ilçelere katı atık transfer istasyonları kurduk. Bu sayede atıkların düzenli depolama alanlarına taşınmasını sağlıyoruz. Çevre ve halk sağlığını korumak amacıyla çok yüklü maliyetlerle görevimizi yapıyoruz.

Göreve başlar başlamaz, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nü kurduk. İklim değişikliğine karşı kentimizin daha dirençli olması için çalışmalar yapıyoruz. TÜBİTAK’la “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı” çalışmalarımız devam ediyor.

Kentimizin 321 kilometrelik kıyı şeridine sahip olması nedeniyle deniz kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Yetkimiz çerçevesinde gemilerde düzenli denetimler yapıyoruz, denizi kirleten gemilere idari yaptırım uyguluyoruz, denizin kirletilmesine müsaade etmiyoruz.

Kentimizde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’yle birlikte “Temiz Akdeniz” projesini başlattık ve sonuçlandırdık. Denizden ve nehirlerden numuneler aldık, projemizin raporunu çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

VAHAP SEÇER
: Sıfır atık yönetimi için teşkilat şemamızda düzenleme yaptık. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nı kurduk. Sıfır Atık Yönetim Şube Müdürlüğü, kent genelindeki atıkların yönetiminden sorumlu. Evsel nitelikli ve geri dönüştürülebilir atıklar, ömrünü tamamlayan lastikler, madeni yağlar, kontamine atıklar, hafriyat atıkları gibi birçok atık türüyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Elde ettiğimiz verileri ilgili makamlara düzenli olarak raporluyoruz.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

VAHAP SEÇER:
Çevre konusunda çocukların farkındalığını artırmak için okullarda eğitimler veriyoruz. Ayrıca kentimizde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne öğrencileri götürüyoruz, deniz kirliliğine yönelik önlemler, deniz canlıları vb. konularda düzenli eğitimler veriyoruz. Farklı kurum ve kuruluşlar için çevre ve iklim değişikliği konusunda eğitimler düzenliyoruz, toplantılar ve çalıştaylar yapıyoruz, geri dönüşüme ilişkin farkındalığın artmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

VAHAP SEÇER:
Yasalar, geri dönüşümün uygulanması konusunda ilçe belediyelerine doğrudan yetki, büyükşehir belediyelerine de koordinasyon görevi veriyor. Ancak olması gereken, tüm yetkinin ve bütçenin tek elde toplanmasıdır. Tıpkı su ve kanalizasyon idaresinde olduğu gibi atık yönetiminin de büyükşehir belediyelerine bağlı bir genel müdürlük aracılığıyla yürütülmesi gerekiyor. Böylece süreç tek elden, daha ekonomik ve daha sağlıklı yürütülecektir. Atık yönetimi için genel bütçeden büyükşehir belediyelerine doğrudan aktarılan gelir bulunmamaktadır. Çevre ve temizlik vergisinden alınan ücretin ancak %20’si büyükşehirlere verilmektedir. Buradan elde edilen gelirle yatırım yapılması imkânsızdır.


Önerilen Haberler