"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Topaloğlu: “Deniz kirliliğini önlemeyi amaçlıyoruz”

  • 5 Aralık 2022
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?

NECATİ TOPALOĞLU:
Belediyemizin mücavir alanındaki 12 mahallenin evsel atıklarını her gün topluyoruz. Kalabalık mahallelerdeki geri dönüştürülemeyen atıkları her gün 770 litrelik galvaniz çöp konteynerleriyle alıyoruz. Uzak mahallelerde haftada iki kez 17 adet çöp toplama aracıyla atıkları topluyoruz. İlçemiz turizm bölgesi. Bu nedenle ilçemizdeki konaklama tesislerinde kaynağında ayrı biriktirilen atıkları toplayıp, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin istasyonuna teslim ediyoruz.

İlçemiz sınırlarında oluşan ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılması işlemini 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihale ettik, 30.03.2020 tarihinde düzenlenen sözleşmeyle (beş yıl) Paksan Geri Dönüşüm Temizlik Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1 Şubesi’ne verdik. Paksan, ilçe merkezindeki ambalaj atıklarını belli periyotlarla kaynağında ayrı topluyor. Toplanan atıklar, firmanın Kepez’deki tesisinde ayrıştırılıyor ve geri dönüşüme kazandırılıyor. Firmanın araçları ve personeli tarafından sahada her gün toplama işlemi yapılıyor. Toplama işleminde mavi iç mekân kutusu, büyük boy toplama kutusu, kafes, konteyner, cam kumbarası ve cam kazanları kullanılıyor. İlçemizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması amacıyla toplam 2.250 adet iç mekân kutusunu, 500 adet büyük boy mavi toplama kutusunu, 264 adet kafes konteyneri, 15 adet pet kafesi, 23 adet cam kumbarasını ve 75 adet cam kazanı otellere yerleştirdik. Otellerdeki ekipman otel yönetimine ait. Atık toplama ekipmanı sayısı ihtiyaç durumuna göre farklılık gösteriyor.

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Kemer’de Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçirmek amacıyla çalışmalar başlattık. Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje desteğine başvurdu, 800.000,00 TL’lik hibe desteğiyle çöp toplama aracı satın alındı.

Doğa Koruma Merkezi Vakfı’yla imzaladığımız “Temiz Akdeniz-Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi’nin uygulanmasına yönelik işbirliği protokolü kapsamında tasarımı Doğa Koruma Merkezi Vakfı tarafından yapılan, DSİ Bölge Müdürlüğü’nden izni alınan dere atık tutucusunu ilçemize kazandırdık. Bu, Türkiye’de bir ilk oldu. Doğa Koruma Merkezi Vakfı tarafından faaliyete geçirilen dere atık tutucusuyla derelere insan eliyle atılan atıkların ve doğal yollarla (yağmur, fırtına vb.) derelere karışan çöplerin denize karışmasını, deniz kirliliğini önlemeyi amaçlıyoruz. Dere atık tutucusundaki atıklar arasında biriken plastik, cam, vb. atıkları da belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri topluyor ve geri dönüşüme kazandırıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ve BM Kalkınma Örgütü’nün desteğiyle, Doğa Koruma Merkezi Vakfı’nın yürütücülüğünde “Temiz Akdeniz” projesini hazırladık. Proje kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sıfır atık politikasıyla uyumlu olacak “Kollekt” adlı akıllı cep telefonu uygulamasını geliştirdik. Uygulama, Türkçe, İngilizce ve Rusça dillerinde hizmet veriyor, atıkların azaltılmasını hedefliyor. “Sen Göster Birlikte Toplayalım” sloganıyla hayata geçirilen uygulama sayesinde vatandaşlar en yakın çöp konteynerinin bilgisine ulaşıyor, toplanmayacak kadar fazla olan çöpleri ise uygulama üzerinden ekiplere bildiriyor.

Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

NECATİ TOPALOĞLU:
İlçemizin mücavir alanındaki oteller, kamu kurum ve kuruluşları, hastane, otogar ve satış noktaları için ambalaj atığı toplama hizmeti veriyoruz. İlçemizde yaşayan vatandaşların ve ilçemize gelen misafirlerin organik atıklarla ambalaj atıklarını teslim etmesi için ikili toplama sistemini hayata geçirdik. 100 adet geri kazanım konteyneri sipariş ettik, bu konteynerleri de ikili toplama sistemine dahil edeceğiz.

İlçemizin sokaklarına ve caddelerine ambalaj atıkları kafesi, giysi kumbarası ve evsel atıklar için konteyner yerleştirmeye devam ediyoruz. Atık toplama ekipmanı yerleştirilemeyen caddelerde ve sokaklarda, ambalaj atığı toplayan firmanın araçlarıyla haftanın iki günü atıkları topluyoruz. İlçe genelindeki atıklar için gelen talepleri de değerlendiriyoruz.

2017 yılında kurulan atık getirme merkezinde ilçemizdeki atıklar toplanıyor. Yönetmelik gereği 2019 yılından itibaren 14 ayrı atık grubuna hizmet veriyoruz. İlçe genelindeki duyurularda ve saha çalışmalarında tüm atıkların değerlendirilebileceğini belirtiyoruz.

İlçe genelindeki tekstil atıkları ya giysi kumbarasında toplanıyor ya da talep üzerine biz topluyoruz. Atık pil, bitkisel atık yağ vb. atıkların mobil atık getirme merkezlerine ulaştırılmasını sağlıyoruz. Atık ilaçlar, Aile Sağlığı Merkezleri’ne bıraktığımız atık ilaç toplama kutularında toplanıyor. Bitkisel atık yağlar, lisanslı firma aracılığıyla toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Belediyemizin sınırlarındaki kapalı pazaryerlerine ve ilçemizdeki tüm pazaryerlerine biyobozunur atıklar için 10 adet ekipman yerleştirdik. 2022 yılında belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk.

Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

NECATİ TOPALOĞLU:
Mahalle muhtarlarıyla sıfır atık bilgilendirme toplantısı yaptık. Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ilan panosu duyurularını ve bilgilendirme broşürlerini hayata geçirmeyi planlıyor. Belediyemizin sosyal medya kanalları aracılığıyla atık ilaç, atık pil, bitkisel atık yağ vb. geri dönüştürülebilen atıkların çöpe atılmaması, ayrı biriktirilmesi ve geri dönüşüme kazandırılması amacıyla bilgilendirme paylaşımları yapıyoruz. Atık yönetimi konusunda Doğa Koruma Merkezi Vakfı, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı gibi vakıflarla işbirliği yapıyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?

NECATİ TOPALOĞLU:
Çevre politikalarımızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyoruz. Mevzuat düzenlemesi nedeniyle sistemde değişiklik yapmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca bütçe kısıtlaması nedeniyle engellere takılıyoruz, planladığımız hızda ilerleyemiyoruz


Önerilen Haberler