YÜKLENİYOR
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin geri dönüşüm ve atık yönetimi çalışmalarından bahseder misiniz? Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
FETHİ YAŞAR: Entegre Çevre ve Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne 2018 yılında kayıt olduk. Belediyemizin binalarında toplanan atıklar cinslerine göre değerlendiriliyor, sıfır atık sistemine giriliyor. İlçemiz genelinde 16 noktaya mobil atık getirme merkezi yerleştirdik, mobil atık getirme merkezlerinin bulunduğu adresleri sıfır atık sistemindeki haritaya işledik. Ancak ilçemizdeki mobil atık getirme merkezleri yeterli değil. “Sıfır Atık Projesi” için ilçemizdeki mahallelerin tamamına mobil atık getirme merkezi yerleştirmek istiyoruz, ancak maddi yetersizlik nedeniyle bu hedefimizi gerçekleştiremiyoruz. Belediyemizin binalarının tamamına yakınına “Sıfır Atık Belgesi” aldık. İlçemizin genelinde “Sıfır Atık Sistemi” kurduk, 04.06.2021 tarihinde “Genel Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandık.
“Atıkları Sıfırla” Mobil Çocuk Oyunu: Oyun, akıllı telefonlara indiriliyor veya belediyemizin web sitesindeki link üzerinden oynanıyor. 7-18 yaş arasındaki çocukların severek oynadığı oyunla sayesinde çocuklara atık ayrıştırma ve geri dönüşüm bilinci aşılanıyor. Stilize edilmiş bir mahalle haritası üzerinde oynanan mobil oyunda oyuncu, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden hareket eden bir kamyonu harita üzerinde sürüyor, belirlenen güzergâhtaki ev, iş merkezi, hastane, okul, market gibi atık toplama noktalarına ulaşıyor. Amaç, çocuklara her yerde atık oluşabileceğini göstermek. Atık toplama noktasına başarıyla ulaşan oyuncu, farklı türdeki atıkları ayrıştıracağı mini oyunlarla karşılaşıyor. Geri dönüşüme atılabilecek ve atılamayacak atıkların olduğu kartlar hızlıca oyuncuya gösteriliyor ve oyuncunun yapılacak işlemi seçmesi isteniyor. Atıklar toplandıktan sonra Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne atıkları boşaltmak üzere geri dönme veya diğer hedefe gitme kararı oyuncuya bırakılıyor. Kamyonda yer varsa, toplama oyunu sürdürülebiliyor. Kamyonda yer kalmadıysa, atık toplanamıyor. Oyuncular belli puanlara ulaştıklarında çeşitli rozetlerle ödüllendiriliyor ve terfi ediyor. Rozetlerle kamyonun depolama kapasitesi ve hızı artırabiliyor. Her günün sonunda puanlar hesaplanıyor ve günün şampiyonu seçiliyor.
Atık Getirme Merkezi: Macun Mahallesi, 212. Cadde’de atık getirme merkezi kurduk. Merkez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onaylandı ve hizmete sunuldu.
Sıfır atık yönetim sistemi dahilinde yerel özelliklere ve kapasiteye uygun geri dönüşüm uygulamalarında, atık üretiminin azaltılmasında, atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi sürecinde dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
FETHİ YAŞAR: Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, atık yönetimi, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, eğitim ve farkındalık çalışmalarını yürütüyor. Vatandaşlar, atıkları atık getirme merkezine veya mobil atık getirme merkezlerine ulaştırabiliyor ya da atıkları vatandaşların evlerinden alıyoruz. Şentepe’nin ve Batıkent’in sosyo-kültürel yapısı doğrultusunda farklı atık toplama programları geliştirdik. Atık üretiminin azaltılmasında en önemli husus, toplumsal farkındalık oluşturmak ve eğitim çalışmalarına ağırlık vermek. Vatandaşların hangi atığın geri dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğini bilmediği durumlarda ya geri dönüşebilen atıklar çöpe gidiyor ya da geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar geri dönüşüm kutularına atılıyor. Bu, ayrım yapılmasını zorlaştırıyor.
Yurttaşlara geri dönüşüm ve sıfır atık bilinci kazandırmak, kentsel atıklar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığınız çalışmalar nelerdir? Atık yönetimi konusunda uzmanlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, çevre dernekleriyle, sivil inisiyatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?
FETHİ YAŞAR: İklim değişikliği, enerji verimliliği gibi konularda uluslararası hibe başvuruları yapıyoruz, çevre dernekleriyle ortak ya da paydaş statüsünde çalışmalar yürütüyoruz. Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, özel günlerde ve haftalarda farkındalık çalışmaları yapıyor. Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda, “Atığın Modası Geçti” sloganı doğrultusunda öğrencilerle birlikte atıklardan çanta tasarladık. Okullarda her yıl elektronik atık ve atık pil konulu yarışmalar düzenliyoruz. Atık yarışmalarıyla son beş yılda 65 tondan fazla elektronik atık, 20 tonun üzerinde atık pil geri dönüştürüldü. Çocuklara ve yetişkinlere eğitimler veriyoruz. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü teknik personeli, ilçemizdeki dördüncü sınıf öğrencilerine sıfır atık ve iklim değişikliği hakkında eğitim veriyor. Bugüne kadar eğitimlere 10.000’den fazla öğrenci katıldı. Belediyemiz bünyesinde hizmet veren Yenimek Kurs Merkezleri’nde, her yıl kursiyerlere sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık yaratmaya yönelik eğitimler veriliyor. Sıfır atık konusunda 15.000’den fazla kursiyere eğitim verildi.
Apartman ve site yöneticilerini bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Toplu konutların yoğun olduğu mahallelerde site yöneticileri ve görevlileriyle bir araya geliyoruz, atık türleri, geri dönüştürülebilir atıklar hakkında onlara bilgi veriyoruz, katılımcıların sorularını yanıtlıyoruz.
Her yıl Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “Çevre Şenliği” düzenliyoruz. Okullardaki eğitimcilere sıfır atık ve atık yönetimi konularında seminer veriyoruz. Çim, kurumuş tohumsuz çiçek, ot, çay posası, sebze-meyve atıklarını belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki kompost makinesinde değerlendiriyoruz, kompostu bitki besleyici olarak kullanıyoruz. Kompost makinesinden elde edilen ürünle okul bahçelerine ağaç dikiyoruz. Kış aylarında ara verilen etkinlikler mart ayı itibarıyla tekrar başlıyor. Atık yönetimi kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla ve diğer paydaşlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Yenimahalle Kent Konseyi Yönetim Kurulu’yla toplantılar yapıyoruz, toplantılarda öne çıkan fikirleri değerlendiriyoruz.
Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarınızı yapılandırırken mevzuat, bütçe ve işleyiş açısından zorluklarla karşılaşıyor musunuz?
FETHİ YAŞAR: İlçemizin nüfusu 703.000. İlçemizde çevre konusunda bilinçli vatandaşlar yaşıyor. Özellikle Batıkent’te evlerden atık toplama programına uyum sağlandı. İlçemiz genelinde atık yönetiminde en önemli sorun, sokak toplayıcıları. Çevre mevzuatında yapılan değişiklik ve çıkarılan genelgeler neticesinde sokak toplayıcılarının statüleri güçlendirildi, ancak atık yönetim sisteminin işleyişinde sorunlar çıktı. İlçemizde sokak toplayıcılarının sayısı oldukça fazla. Muhtarlık binalarında açık alana konulan atık yağ bidonları, sokaklardaki geri dönüşüm ve çöp konteynerleri hemen hemen her gün çalınıyor ya da zarar veriliyor. İlçemizde on altı noktada mobil atık getirme merkezi ve iki noktada elektronik atık toplama konteyneri var. Ancak atık getirme merkezlerinin kilidi kırılıyor, konteynerler ve atıklar alınıyor. Bu durum belediyemizi maddi açıdan zorluyor, personelimizin iş yükünü artırıyor.