"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Işık: “İğneada için çalışmaya devam ediyoruz”

  • 14 Şubat 2022
İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık Belediye Gazetesi'ne konuştu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
TAHİR IŞIK:
İğneada, Karadeniz’e kıyısı olan bir tatil beldesi. Beldemizin yerleşik nüfusu 2.500. İlkbahar ve yaz döneminde ortalama nüfusumuz 50.000’leri buluyor. Beldemizde yaşayan vatandaşların ana geçim kaynağı ormancılık. Diğer geçim kaynakları, balıkçılık, hayvancılık, arıcılık ve turizm. Beldemiz, Deniz Mahallesi ve Yenimahalle olmak üzere iki mahalleden oluşuyor. Konut sayımız 7.000. Beldemize bağlı dört köy var. Belediye başkanlığı görevimin üçüncü dönemindeyim. İğneada’ya modern bir tatil beldesi görünümü kazandırmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Beldemize sağlıklı ve içilebilir su imkânı sağlamak için başladığımız projenin %95’ni tamamladık. %20 keşif artışı yaptırarak beldemizden beş kilometre uzakta bulunan, yaklaşık 400 hanenin yer aldığı Liman Tepesi bölgesine içilebilir su ulaştıracağız.

Beldemizdeki ev kadınlarının yöreye özgü el işi dokumalarını ve yöresel lezzetleri ekoturizm kapsamında satışa çıkaracağız. Bu doğrultuda Hanımeli Meydan Projesi’ni hayata geçirdik. Trakya Kalkınma Ajansı’yla birlikte hayata geçirdiğimiz projeyle kadınların satış yapacağı dükkânları beldemizin girişimci kadınlarına teslim ettik.

Liman Tepesi’nde dört kilometrelik kanalizasyon altyapısını tamamladık, mahallenin kanalizasyon sorununu çözdük.  Beldemizdeki üç arıtma tesisi atıl durumdaydı ve çalışmıyordu. Bu tesisleri yeniledik ve aktif hâle getirdik.

Dünyada eşi benzeri olmayan doğal güzelliklere sahip beldemizi çevre dostu belediyecilik anlayışıyla doğaya zarar vermeden yaşanabilir kılmaya devam ediyoruz. İğneada, longoz ormanlarıyla, kumsallarıyla, Istranca Dağları’yla, gölleriyle, nehirleriyle son on yıldır Türkiye’nin en önemli doğa turizmi ve eko turizm alanları arasında yer alıyor. Beldemizde konaklama alternatiflerini geliştirdik, yatırımcının dikkatini bölgemize çektik ve mevcut yatak kapasitesini üç katına çıkardık. Beldemize bir tane beş yıldızlı tesis, beş tane üç yıldızlı tesis, butik oteller ve Türkiye’nin en büyük glamping tesisi kazandırdık.

2019 yılından bu yana beldemizdeki 150 köpeği kısırlaştırdık. Yıllık ortalama 30 köpeği rehabilite diyoruz. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavi işlemleri için belediyemiz bünyesinde ameliyathane oluşturduk. Sokak hayvanlarını besleme çalışmalarına devam ediyoruz.

Beldemizin kanalizasyon altyapısı eskiyen ve taşıma kapasitesi yetersiz olan alanlarını tespit ettik. Sezon sonuna kadar üç kilometrelik kanalizasyon altyapı çalışmalarını tamamlayacağız.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
TAHİR IŞIK:
Pandemi dönemi belediyemize maliyet ve işgücü açısından yeni sorumluluklar yükledi. Bir yandan pandemiyle mücadele ederken, bir yandan da hedeflerimiz ve planlarımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ettik.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
TAHİR IŞIK:
Bölgemizin en önemli sorunlarından biri, elektrik kesintileri. Bu sorunu çözmek, yüksek gerilim hatlarını ve beldemizin iç elektrik ağını yeraltına almak, beldemize modern bir görünüm kazandırmak ve elektrik kesintilerinin önüne geçmek için elektrik dağıtım şirketiyle anlaşmalar yaptık. Çalışmalar bir yıl içinde tamamlanacak.

Beldemizde şu anda üç adet çocuk parkı var. 2022 yılında bu sayıyı altıya çıkaracağız. Beldemizin merkezindeki 4.000 metrekarelik alanda Yaşam Merkezi oluşturacağız. Merkezde çok amaçlı bir salon, çocuk ve gençlik parkıyla sosyal alanlar yer alacak.

Hayata geçirdiğimiz her projenin hatırlanmasını isteriz.


Belediyenizin il ve ilçe belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
TAHİR IŞIK:
Kırklareli Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz. Özellikle sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında Kırklareli Belediyesi’nden destek alıyoruz. Katkılarından dolayı Kırklareli Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Siyam Kesimoğlu’na sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum.


Beldenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
TAHİR IŞIK:
Beldemizde ormancılık ve balıkçılık faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda kooperatiflerle, sivil toplum kuruluşlarıyla projeler yapıyoruz. Sorunlara birlikte çözüm buluyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
TAHİR IŞIK:
Beldemizdeki refah seviyesi ve yaşam standartları Türkiye geneline göre daha yüksek. Bu nedenle kırılgan gruplara yönelik proje geliştirme ihtiyacımız pek olmuyor.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
TAHİR IŞIK:
Beldemizin yerleşik nüfusu 2.500. Ancak yılın altı ayında 50.000-60.000 civarında nüfusa hizmet vermeye çalışıyoruz. İller Bankası’ndan yerleşik nüfusa göre ödenek alıyoruz. Bu nedenle bütçe ve personel yetersizliği yaşıyoruz.  İğneada’da şu anda 7.000 hane var. Her haneden en az iki kişi ikametgâhını beldemize taşısa, beldemizin nüfusu 15.000’lere ulaşacak. Belde nüfusuna göre İller Bankası’ndan ödenek alırsak, projelerimizi hayata geçireceğiz, ekonomik sorunları çözeceğiz ve kaynak eksikliğini gidereceğiz. Böylece vatandaşların ve beldemizin ihtiyaçlarını karşılayacağız.

 
İĞNEADA BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Birimi, Zabıta Birimi, İtfaiye Birimi.

MİSYON: Ayrımcılık yapmadan beldemizde yaşayan herkese eşit ve adil hizmet sunmak. Kendi çıkarlarımızı değil, vatandaşların çıkarlarını ön plana çıkarmak.

VİZYON: İğneada’yı ender bulunan bir turizm beldesi hâline getirmek. Beldemizde özel sektör ve devlet yatırımlarını desteklemek. Vatandaşlar için yeni istihdam imkânları yaratmak. İğneada’yı geliştirmek için çalışmalarımıza devam etmek.

STRATEJİK HEDEFLER: İğneada’yı refah seviyesi yüksek, örnek bir tatil beldesi hâline getirmek.

ÇALIŞAN SAYISI: 26

BÜTÇE: 6.323.000 TL


TAHİR IŞIK KİMDİR?

Orta öğrenimini tamamladıktan sonra ticaret hayatına atıldı. 2004-2009, 2009-2014 yıllarında aralıksız iki dönem İğneada Belediye Başkanlığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde tekrar İğneada Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler